Mennyire vagytok tisztában a közmunkával?
Kiváncsi lennék, hogy csak nekem volt-e ennyire újdonság az, ami a közintézményekben és magában a közmunkában zajlik.
Mindig is azt gondoltam, hogy pl. egy hivatalban baromi jó dolga van az embereknek kényelmes munka jó fizetés stb.
Nos nemrégiben belekóstoltam ebbe és nagyon nincs így. Fidesz vezette hivatalban dolgoztam, ahol a dolgozók 1/3-a közmunkás, 54 ezret keresnek ahogy a sepregető kollégáik. Többet dolgoznak, mint a véglegesített dolgozók viszont minden kiváltság ami mások kapnak nekik nem jár cafetéria stb. Viszont a legtöbb végléegesített dolgozó sem kap többet minimálbérnél. Illetve szokott lenni rendszeresen ellenőrzés, ahol az irodában tegyük fel magassarkúban dolgozó nőket is, kiküldik az utcára imitálni a munkát, nekem ezen le esett az állam...a hivatal többi stiklijéről nem is beszélve, amiket napokig sorolhatnék.
"Tehát papíron dolgozol egy cégnek, ő ad fizetést ott íratod ki a szabid, sőt a jelenléti ívet is oda adod le, DE közben egy másik helyen vagy, ahol nem is azt csinálod ami a szerződésedben van, nem az a munkaidőd, ezt tudja mindenki "
Ilyen már 2004-ben is volt, annak idején egyik munkatársam pont így volt nálunk közmunkában, hogy egy másik céghez szólt a szerződése más munkakörbe és az ő jelenléti lapjukat töltögette, csak akkoriban normálisabb körülmények voltak, rendesen megadták a minimálbért a söprögetőknek is, akinek meg magasabb végzettsége volt az a minimálbér felett kapott, a szabi is rendesen járt és max 200 napot lehetett így dolgozni.
Hát tulajdonképpen ez is már jó pár éve megy, csak volt amikor kicsivel többet kaptak, nem sima közmunkások voltak papíron, hanem csoportvezetők meg hasonló csúsztatások.
Ugye itt munkalehetőség 0, vagy közmunkás vagy, ha nincs megfelelő végzettséged az utcán, ha van akkor irodában szintén közmunkásként aztán ha szerencséd van véglegesítenek. Vannak közmunkás asztalosok, kőművesek, víz szerelők stb.
Közintézmények, hivatal, városgazdálkodás, kormányhivatal stb. ezen spórolnak, mintha munkaerőt kölcsönöznének, akiket nem ők fizetnek, közmunkásként fizeti a város. van is ilyen közmunkás kölcsönzési lehetőség (mintha nem is emberekről beszélnék...) de még is nyílt titok ez az egész, a szervezetet se tudom mi lehet ahonnan az ellenőr jön, de hogy ő is tud mindent mégis játszák a színjátékot oda vissza...:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!