Cigány vagyok, mi a véleményed rólam? (folytatás lent)
Először is leszögezném nem szokásom fényezni magam, úgyhogy ha most még úgyis hatna, csak az igazat akarom írni...
16 éves vagyok, elég jó tanuló, a humán tárgyakból mind 5-ös a reál tárgyakból többnyire 3-as vagyok, érdekelt vagyok a zenében, rajzban, festészetben, írásban. Eléggé komoly vagyok a koromhoz képest, mindenben az igényes dolgokat szeretem (filmek, zenék stb), a komolyabb témák foglalkoztatnak. Kultúráltan viselkedek, sokszor én botránkozom meg a felnőttek viselkedésén, vagy a kortársaimén...Nem mondom hogy tökéletes vagyok, kicsit elvont, kicsit más gondolkodású, de elvileg nem kellene szégyenkeznem, vagy roszabbnak éreznem magam a magyaroktól, sőőt, sokkalta több eszem van mint a legtöbb velem egyidős gyerekeknek (most nem ép a tanulásról van szó), jobban értékelem az igazi emberi értékeket, nem érdekelnek a külsőségek, a divat, a magam útját járom.
Mégis komoly kisebbségi érzetem van, tiszárta aszociális, szociális fóbiás lettem, és emiatt nagyon érzékeny, mindig lesnem kell vajon miért néznek rám így, mert cigány vagyok? Nap mint nap hallom a fülem mellet (még ha nem is rám mondják): fújj cigányok. És ez nagyon idegesít. Kérem minden magyart képzelje magát a helyembe, miért kell nekem másnak éreznem magam? miért érnek megkülönböztetések? csak mert barnább a bőröm?
Szóval mi a különbség a cigány és a magyar között?
Ártatlan kérdés csak érdekel a véleményed.
"Ha ez minden igaz amit itt leírtál(biztos igaz mert a helyesírásod is jó)"
Csak viccelsz, ugye? Azért én találtam "néhány" hibát. Persze nem ez a lényeg, az egyik legjobb barátomnak még ennél is rosszabb a helyesírása;)
Hogy mi lenne a baj? A hozzászólás magyar nyelven készült. Vegyük hát elő a szótárt és rá fogunk jönni, mit és miért is gondolunk róluk!
"cigányhal" - apró, értéktelen hal, amit egyébként nem szoktak kifogni, és nem esznek meg;
"vándorcigány" - megbízhatatlan, sokszor bűnöző életvitelű ember;
"cigányélet" - csavargás, hontalanság, sehová sem tartozás;
"cigányképű" - fekete, sötét, kreol bőrű;
"cigánymeggy" - önporzó, apró, értéktelen termésű gyümölcsfa fajta;
"cigányos" - csiricsáré, harsány, túlzsúfolt, csúnya;
"cigánykaraván" - megbízhatatlan, ma-itt-vagyok-holnap-ott életérzés, pitit tolvajok gyülekezete;
"cigánybúza" - a gabonaneműekkel társbérletben élő, értéktelen gyomnövény (lsd: ürgefarok, sziki árpa, cigány árpa, ciki-búza)
"cigány útra ment vagy szalad" - azaz nem jó helyre, a nyelőcső helyett a légcsőbe;
"cigány-kártya" - jósláshoz, becsapáshoz használt segédeszköz;
"cigány a kártya lap" - megfordítva van a pakliban, színnel felfelé, nem jól, nem a helyén;
"cigánykerék" - ügyeskedik, pörög, attrakciót csinál, mutogatja magát;
"cigánykodik" - hazudik, becsap másokat, őszinte arccal hazudik.
"úri cigány" - kövér, buta hatalmasság, helyi vezető
A legnagyobb baj, hogy ezt a kérdést nem is egy cigány írta, véleményem szerint. Nem csoda: "kampány van". És 11-én szavaztunk és 25-én másodszor. (Már aki fog.) És ez a legnagyobb baj a cigányokkal, mármint, hogy vannak, akik megint "cigánykodnak".
Először is leszögezném nem szokásom fényezni magam, úgyhogy ha most még úgyis hatna, csak az igazat akarom írni...
18 éves vagyok, elég jó tanuló, főleg a humán tantárgyakból, de a reál tantárgyakkal is megvagyok. Idén érettségizek, aztán politológusnak készülök, mellette informatikát tanulok/fogok tanulni, mert az is nagyon érdekel. Érdekel a magyar történelem, irodalom, zene. Bent vagyok egy hagyományörző egyesületben is, ahol nagyra tartanak, mióta tag vagyok. Kulturáltan viselkedek, sokszor megbotránkozok a viselkedni nem tudó, trágár felnőtteken és ilyen kortársaimon. Nem mondom, hogy tökéletes vagyok. Nem vagyok tökéletes, senki sem az. Nagyon nagyra tartom, értékelem az igazi emberi értékeket. Nem a divat, a trend hatja körül az életemet, nem liberális, divatos életvitelt folytatok. Voltam már részeg, dohányoztam már, de már írtam: senki sem tökéletes. A drogot elítélem, sosem próbáltam, nem is fogom. Szeretem a szépet, az igényeset mindenben. Nem szoktam kötekedni, másokat bántai, megalázni. Próbálom a saját utamat járni, a saját értékrendem szerint, amivel nem bántok ártatlanul senkit.
Mégis komoly kisebbségi érzetem van. Főleg például az iskolában, ahol a "tanulók" 70%-a cigány származású, nem éppen a normális, becsületes fajtából. Mégis kisebbségi érzésem volt, mikor megvertek minden ok nélkül, mikor elém köptek és odavetették, hogy "Na, mi van? Pincében napoztál, dikk?". Rendszeresen hallom a "mocskos gádzsó" kifejezés vagy "Fújj, g*ci magyarok!". Ez nagyon idegesít.
Kérek minden cigányt, képzelje magát a helyembe, miért kell másnak éreznem magam? Miért érnek megkülönböztetések? Csak mert fehér a bőröm, nem lógok az iskolából, nem drogok, nem verekszem, nem kötekedek, nem használok "dikk" és ehhez hasonló kifejezéseket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!