Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A Star Wars: Ébredő erő c....

A Star Wars: Ébredő erő c. filmben a az Első Rendet szándékosan a náczikról mintázták?

Figyelt kérdés

[link]

[link]

[link]

[link]

Szerintem kissé röhejes volt :)

2016. máj. 14. 11:30
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
Hollywoodnak úgy kellenek a nácik, mint egy falat kenyér.
2016. máj. 14. 20:08
 22/38 anonim ***** válasza:
56%

Elmagyarázom a dolgokat:

Anno, volt ugye Palpatine Galaktikus Birodalma. Ez egy alapvetően cinikus rezsim volt, aminek az egyetlen célja a Császár totális hatalmának biztosítása volt. Ehhez a Császár a nagy hadseregen túl jelentős mennyiségű fasiszta jellegű propagandát is felhasznált. A Birodalmat a rend-alapú galaktikus társadalom építőjének festette le. Persze ez egy nagy vicc volt, a birodalmi felső-vezetés nagy része is tudta, hogy ez csak egy mese amit el lehet adni a népnek, és ezért ők is csak a saját hatalmuk biztosításával foglalkoztak. Ez Palpatinenak tökéletes volt, mert amíg egymás ellen acsarkodnak a moffok addig nem tudnak a Császár ellen konspirálni (ez is mutatta, hogy a Császár tojt a rendre, őt csak az egyéni hatalom érdekelte).

Az Első Rend a Birodalom maradéka (ami egyébként egyfajta a valóságnál veszélyesebb galaktikus Észak-Koreára hasonlít, a csillagölős biznisz előtt a Köztársaság nem is vette őket nagyon komolyan). Pontosabban a megmaradt birodalmi elit és a régi birodalmi propagandát teljesen lenyelők találkozása. Eredetileg ez is úgy indult, hogy a volt-birodalmi vezetők megint előadták a "Rend és Fegyelem" mesét az új generációnak. Csak ez utóbbi ezt halál komolyan vette és idővel vezetői pozíciókra is szert tettek (Hux és Kylo Ren, pl.). Emiatt az Első Rend sokkal ideologizáltabb és radikálisabb, mert a vezetés egy jelentős (fiatalabb) része komolyan elhiszi a régi császári mesét. Tehát, a régi Birodalomban nyomokban meglévő fasiszta/náci vonások (ami inkább egy velejéig korrupt katonai diktatúra volt, semmint egy klasszikus fasiszta rezsim) itt sokkal jobban kidomborodnak és hangsúlyosabbak lesznek.

De egyébként szerintem itt is ugyanaz a helyzet részben, nem hiszem, hogy Snoke a "Rend és Fegyelem" elkötelezett híve. Palpatine-nél filozofikusabbnak tűnik, úgyhogy valszeg nem a puszta materiális hatalom mozgatja, hanem valami absztraktabb, misztikusabb célja van. De ezt már csak én spekulálom.

2016. máj. 15. 02:59
 23/38 anonim ***** válasza:

Előző, nem kell ennyire túlmisztifikálni, Dancsó Péter pár másodpercben összefoglalta:

https://www.youtube.com/watch?v=O2iOxvicKig

3:11-től

2016. máj. 15. 10:23
 24/38 anonim ***** válasza:

23-as:

Én nem misztifikálom túl, csak egyszerűen a Watsoni módszert alkalmazom, és ezt a jelenséget univerzumon belülről magyarázom. Nem is értem, miért pontozták le sokan a válaszom, hisz többé-kevésbé tényszerű (biztos utálják az új kánont).

De egyébként Dancsónak olyan szempontból igaza van, hogy az Első Rend a Birodalom turbó-fanklubja és számukra az ilyen rendezvények a régi birodalmi image-t imitálják, tehát hagyományőrzés. Persze az Első Rend (a Csillagölőt leszámítva) sokkal gyengébb és kisebb, mint a Birodalom volt, tehát ezek a rendezvények meglehetősen komikusak. Az Észak-Korea hasonlat megint fennáll, az Első Rend a valóságnál keményebbnek akar feltűnni az ilyen nagyszabású bohózatokkal.

2016. máj. 15. 11:27
 25/38 anonim ***** válasza:
Nem igazán értem ezt a hozzáállást. Borzasztó gyenge fantáziára és szegényes gondolkodásra vall, hogy egy katonai vezető hatalmaskodó, lázító beszéde a felsorakozott seregek előtt nem lehet más, csak náci...
2016. máj. 16. 19:47
 26/38 anonim ***** válasza:
Valóban "borzasztó gyenge fantázia" és "szegényes gondolkodás", de hát nyomorult George Lukas ennyit tudott csak kiizzadni magából.
2016. máj. 16. 19:56
 27/38 anonim ***** válasza:

# 26/26 Időpont ma 19:56

A VII-hez már nincs sok köze Lucasnak. Szegény nácikákat meg sajnálnom kéne, amiért ők lettek egy gonosz birodalom alapja, vagy mi?

2016. máj. 16. 20:03
 28/38 Pro Patria ***** válasza:

"A VII-hez már nincs sok köze Lucasnak. A VII-hez már nincs sok köze Lucasnak. Szegény nácikákat meg sajnálnom kéne, amiért ők lettek egy gonosz birodalom alapja, vagy mi?"

- Nem a mostani VII. résszel kezdődött el mindez, a legelső rész is ebben a szellemben fogant meg, ahogyan rámutattam.

És nem, nem kell úgymond "sajnálni a nácikat", csupán zavaró, hogy Los Angelesben a gonosz megjelenítése semmi máshoz nem köthető.

2016. máj. 16. 20:16
 29/38 A kérdező kommentje:

"Valóban "borzasztó gyenge fantázia" és "szegényes gondolkodás", de hát nyomorult George Lukas ennyit tudott csak kiizzadni magából."

Ezt már a Disney csinálta, Lucas ugyanis eladta nekik a jogokat(kár volt). Az alapján, ahogy beharangozták én is sokkal többet vártam. Gyakorlatilag megkaptuk az Új remény felújított változatát, mert a történet kb. ugyanaz. Dizniék épp most teszik tönkre a Star Wars franchise-t.

2016. máj. 16. 21:06
 30/38 anonim ***** válasza:
Nem Lucas írta a forgatókönyvet?
2016. máj. 16. 22:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!