Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért mondják sokan, hogy...

Miért mondják sokan, hogy Magyarországon nincs munkalehetőség?

Figyelt kérdés

Üdv! Rengeteg embertől hallom, hogy itt nincs munka, el kell menni külföldre, mert itt nem lehet megélni stb.

Természetesen tudom, hogy külföldön magasabb lehet a fizetés, jobb életszínvonal stb. De leírnám miért tettem fel a kérdést;

Egy ismerősöm (19 éves srác) tavaly érettségizett és jelentkezett egyetemre. A pontjai nem egészen olyanok lettek amilyet szeretett volna így egyfajta b-tervként ha nem jönne össze az egyetem elkezdett pályázni cégekhez. 2 db cégnél már kezdhetett is volna, 130-140 ezer ft körüli nettóért(!) Aztán kiderült, hogy felvették az egyetemre ezért nem élt a munkalehetőséggel. De egy sima gimnáziumi érettségivel rendelkező fiatalnak aki tulajdonképpen semmihez se ért, csak van egy érettségije, 140 ezret ajánlanak az nem olyan rossz. Annyit tudok a munkáról, hogy nem fizikai munka és nem Budapesten van. Persze ebből nem lehet nagy következtetést levonni, de szerintem aki keres az talál, főleg ha jó szakmája, piacképes diplomája van, esetleg nyelveket beszél.

2016. jan. 8. 20:10
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Szoc munkás sz kb nem is diploma.

Gondolom a másik ismerősöd is valami nagyon menő diplomával rendelkezik.

2016. jan. 8. 22:00
 12/15 A kérdező kommentje:

Én azt mondom, hogy aki büfészakot végez az magára vessen. Szabadbölcsészként mire számít? Hallottam már egy 22 csajt pampogni, hogy diplomával külföldre kell mennie, mert itt nincs munka. Kérdeztem milyen diplomája van; szociológus. Biztos van rájuk szükség, de nem ennyi. A büfészaknál pedig sokkal jobb egy hiányszakma. Van egy család akit személyesen ismerek, a férfi asztalosként kezdte, ma asztalosüzeme van és minden családtag új kocsival jár, még a 17 éves gyereke is, szóval nem feltétel a diploma a biztos egzisztenciához. De aki csak a kocsmában fröcsög, hogy ki kell menni, de még nyelvet se beszél az nem tudom mire számít.

Hogy az ismerős srácnak volt-e hátszele azt nem tudom, elképzelhető, hogy volt de nem biztos. Sok olyan rokonom, ismerősöm van aki hátszél nélkül sikeres lett és még 40 sincs.

2016. jan. 8. 22:09
 13/15 anonim ***** válasza:

"Szoc munkás sz kb nem is diploma.

Gondolom a másik ismerősöd is valami nagyon menő diplomával rendelkezik."

Gondolom ez nekem szólt, szóval a szociális munkás az diploma kérlek alássan, én ugyan nem vagyok az, de láttam a tananyagukat van abban a jogtól kezdve a pszichológián át nagyon sok minden. Hozzáteszem a válaszom szempontjából ez irreleváns mert inkább arra céloztam, hogy valószínútlennek tartom, hogy valaki érettségivel ilyen állásajánlatokat kapjon csak úgy magától, ha egy két nyelvvizsgás, diplomás nem kap csak olyat, amire egy nyolc általánosos is alkalmas volna.

De, hogy ellenpéldát is mondjak, akinek meg van ágyazva az szociális munkásként is megkereshet nettó 200 körül, mert tudok olyat is, csak ugye neki anyuci csinálta a helyet.

A másik, jelenleg közmunkás ismerősöm geográfus, de mivel természettudós körökben brutális a túlképzés nem is csodálom, hogy nem tsalált munkát.

De ugyanez igaz rám is, a vegyész diplomám szépen hever a fiókban, mert ugye vidéken azokra sincs szükség, most csinálok pár OKJ-t, aztán irány külföld.

2016. jan. 8. 22:16
 14/15 anonim ***** válasza:

az általad említett srác egy igen kivételes esetnek tekinthető, főleg vidéken ... még 3 diplomával is nehéz ilyen fizetéshez jutni.

egyébként meg valóban nincs munkalehetőség és valóban iszonyú .zarok a bérek ... ez ténykérdés, mivel kellene tudni bizonyítani? egyszerűen mások a mértékek ... nekem amikor egy nyugati ismerősöm panaszkodik, hogy most munkanélküli és nincs pénze, ezért csak Thaiföldre mentek nyaralni mert az olcsó, és sajnos kimaradt az éves New York is, vagy hogy spórolásképpen csak a kisebbik terepjárót vették meg ... ezek olyan dolgok, amik az ő szemükkel persze mind spórolások és mind "rossz" életszínvonalat jelentenek, szted ezt mi mikor fogjuk akár megközelíteni is?

2016. jan. 28. 09:43
 15/15 A kérdező kommentje:

Az erős túlzás, hogy 3 diplomával is nehéz 130-140 körül keresni. Egy piacképes diplomával jóval többet is meglehet. De ennyit még műszakozó szalagmunkás ismerőseim is bőven megkeresnek.

Ha a külföldieket ilyenről hallottad panaszkodni, akkor elég tehetős ismerőseid lehetnek. Nekem konkrétan angliai rokonom mesélte, hogy bizony ott is vannak megélhetési gondok, szóval ez a kisebb terepjárót vesz, mert spórol erősen sántít. Ahogy az is, hogy évente New Yorkba járnak a külföldiek, ha pedig kevesebb a pénzük akkor Thaiföldre. Elég csak megnézni nyáron milyen sok német turista van a Balaton parton. Nem hiszem, hogy ők New York helyett jönnek a Balatonra.

Szóval biztos van olyan aki a "kisebb" luxusautót veszi meg, hogy "spóroljon" de ez nem az átlag külföldön se.

2016. jan. 28. 18:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!