Miért mondják sokan, hogy Magyarországon nincs munkalehetőség?
Üdv! Rengeteg embertől hallom, hogy itt nincs munka, el kell menni külföldre, mert itt nem lehet megélni stb.
Természetesen tudom, hogy külföldön magasabb lehet a fizetés, jobb életszínvonal stb. De leírnám miért tettem fel a kérdést;
Egy ismerősöm (19 éves srác) tavaly érettségizett és jelentkezett egyetemre. A pontjai nem egészen olyanok lettek amilyet szeretett volna így egyfajta b-tervként ha nem jönne össze az egyetem elkezdett pályázni cégekhez. 2 db cégnél már kezdhetett is volna, 130-140 ezer ft körüli nettóért(!) Aztán kiderült, hogy felvették az egyetemre ezért nem élt a munkalehetőséggel. De egy sima gimnáziumi érettségivel rendelkező fiatalnak aki tulajdonképpen semmihez se ért, csak van egy érettségije, 140 ezret ajánlanak az nem olyan rossz. Annyit tudok a munkáról, hogy nem fizikai munka és nem Budapesten van. Persze ebből nem lehet nagy következtetést levonni, de szerintem aki keres az talál, főleg ha jó szakmája, piacképes diplomája van, esetleg nyelveket beszél.
Még szép hogy van munka, csak egyszerűbb vinnyogni.
Azok az ismerősök, akik akartak, azok dolgoznak és jól is keresnek.
Akik munkanélküliek, azok meg kb mind munkakerülők, akár mit intézel nekik, mindent hárítanak, csak dolgozni ne kelljen.
Egyik ismerősöm mikor felhúzott, akkor írtam ki ide egy kérdést, sajnos szegény álláskeresők kb köpni-nyelni nem tudtak.
Pedig csak annyit kérdeztem hogy mi a végzettségük és milyen munkára vágynak...
Magyarországon rengeteg munka van és mindet meg is fizetik, csak a ballibsi elhajlók nem akarnak dolgozni és sok pénzt keresni, mert mindent megtesznek, hogy ártsanak szegény Miniszter Elnök Úrnak.
Ilyenek ezek a libsibolsi reakciósok.
Kezdjük ott, hogy szerintem lódított a fizuval kapcsolatban! Lehet nem sokat, csak elhallgatta, hogy mondjuk 12 órázással meg túlórákkal két-három év múlva akár 130-140 ezret is kereshetett volna, ha megfelel. De ő már úgy mesélte, hogy ennyit kínáltak neki kezdőként, mert így "menőbb" a sztorija.
Vagy valójában nem pályázott sehová, hanem apa-anya, nagybácsi baráti köréből sógor-koma-jóbarát alapon vették volna fel, a legtöbb ilyen nuku iskolai végzettséggel sokat keresű ismerősöm ugyanis így kapta a jól fizető munkáját.
A tények, jelenleg több nyelveket beszélő diplomás ismerősöm van, aki nem, hogy a szakképzettségének megfelelő munkát, hanem gyakorlatilag semmilyen munkát nem talál magának, csak rrészmunkaidőben meg szerződéssel, meg feketén, hogy fizesse maga után a TB-t is. Pl. ismerek egy csajszit, aki angol felső, német középfokú nyelvvizsgával szociális munkás végzettséggel takarítónő egy motelben. De ő még a jobbik eset, egy másik diplomás ismerősöm közfoglalkoztatott lett, igaz legalább közintézményben, tehát legalább nem árkot ás...
De hosszan tudnám sorolni azokat is, akik több év munkatapasztalattal megragadnak egy nevetségesen kis fizetésnél, mert az adott városban nincs más az ő végzettségüknek megfelelő munka, így kénytelen beérni nettó 75-80 ezerrel (mondom szakképzettséggel), remélve, hogy az így gyűjtött tapasztalat majd később feljebb tudja lökni az éhbér státuszból, had ne soroljam inkább tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!