Kapitalizmus és demokrácia hogy működhet egymás mellett?
Arra gondoltam, hogy egyes cégeknek már sokkal nagyobb hatalmuk van, mint bizonyos országoknak, és a történelemből nagyon jól tudhatjuk, hogy akinél a gazdasági hatalom, az anyag feletti uralom, az már fél sikert ért el a hatalom birtoklásában.
A másik felét a lélek feletti uralom adja, de már azt is megszerezték a kereskedelmi csatornák útján.
A lényeg az lenne, hogy a pártokat gondolom ezek a nagy cégek finanszírozzák, mert nem hiszem, hogy a pártok tagjai elmennének kapálni a földekre, vagy egy gyárba dolgozni, hogy becsületes úton szerezzék meg a működésükhöz szolgáló pénzösszegeket...
Ha ezek a cégek támogatják őket, akiknek érdeke, hogy a magyar emberek a pártpolitikával legyenek elfoglalva, és nem azzal, hogy palira veszik őket mindenféle márkával, akcióval, fogyasztási cikekkel, akkor tulajdonképpen milyen demokrácia is van, ha a követendő trendeket ugyanúgy felülről szabják meg a nagy kapitalisták? (Akiket régen királyoknak, földbirtokosoknak, vezéreknek, párttitkároknak hívtak)
Igazad van! Szerintem a demokrácia sose létezett.
De biznod kell az emberek összefogásában, azért csak nem vagyunk birkák ahogy telik küzdünk ellene!
Nem csak a Jobbik, ott van még sok szervezet, mozgalom!
Szerintem ez nagy dolog, hogy kezdenek ébredni az emberek, és egy ügyért összefogni.
Ami gusztustalan, hogy sokszor ezekbe a körökbe beszivárognak haszonlesők, és lejáratják majd az emberek nem biznak semmibe, az meg romboló hatással van a társadalomra!
A rosszakat fel kell ismerni, és kiválasztani , elitélni. És nem hagyni magunkat manipulálni!
Természetesen működhet.
Érdemes amúgy a két dolgot definiálni:
Demokrácia = képviseleti demokrácia
Kapitalizmus = "szabadversenyes" kapitalizmus
Mind a kettőben az emberek közül kerülnek ki a vezetők. Mindkettő alapvetően demokratikus alapon nyugszik (értsd: mindenki alapíthat vállalkozást, mindenki lehet képviselő, mindenkinek adott a lehetőség).
Az, hogy bizonyos pártok bizonyos cégek gazdasági érdekeit képviselik, az teljesen normális, ez mindenhol így működik. Az USÁ-ban a republikánusok az olajipart, a demokraták a megújuló energiaforrások iparát támogatják. Ezeken keresztül tudnak támogatást és szavazókat szerezni.
Magyarországon is így megy ez, ezen nem tudom, miért kell csodálkozni. A média pedig speciális helyzetben van nálunk, mert nagyobb a monopóliuma (kevés csatorna van) nagyobb országhoz képest.
A "milyen demokrácia is van, ha a követendő trendeket ugyanúgy felülről szabják meg a nagy kapitalisták?" mondatodat pedig nem értem. Milyen követendő trend? Az, hogy fogyassz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!