A rendszerváltás után miért nem tettünk semmit a határmódosítások érdekében?
A rendszerváltás után szerintem jó lehetőségeink lettek volna egy bécsi döntések szerinti határmódosításokra, sőt még annál is többre is.
A délszláv háborúban segítettük a horvátokat fegyverrel, miért nem vettük vissza a Vajdaság legalább egy részét, de akár az egészét is? Senki nem szólt volna ellene, a szerbeket ott ütötte a Nyugat ahol érte.
Vagy a megalakuló Szlovákiával is megegyezhettünk volna, de ha nem sikerül, két hét alatt visszavehettük volna a magyarlakta területeket, akár Pozsonyt is. Senki nem védte volna őket meg, a csehek lenézték őket, a Nyugatnak meg volt elég baja a délszlávok miatt.
Erdély kérdése lett volna a legneccesebb, hiszen hatalmas terület, de az északi részét szerintem meg lehetett volna próbálni, bár egy Románia elleni katonai akció már merészebb lett volna, de ha kihasználjuk forradalom miatti felfordulást, vagy a "fekete márciuskor" a magyarok védelmében felléphettünk volna.
Valamint állítólag az ukránok tárgyaltak volna Kárpátalja visszacsatolásáról persze ez lehet csak urban legend.
Ez nyilván az összes szoba jöhető terület együttvéve, de legalább itt-ott megpróbálhattunk volna tenni Trianon (vagy párizsi döntés, mindegy) ellen.
Az a kérdésem, hogy miért nem merült még csak fel sem a kérdés?
3-as vagyok
6-os szerintem te vagy félreértelmezted, amit írtam, vagy direkt kötöttél bele.
Először is Dél-Szlovákiát írtam az esetleges népszavazásnál és nem Szlovákiát, azért van különbség. Az 500.000 magyar nem dönthetne a kb 5 millió szlovák helyett, de a magyarok által lakott területekről dönthetne. Csallóköz és majdnem egész Dél-Szlovákia színmagyar terület. Ha ezeken a helyeken lenne az esetleges népszavazás, akkor meg miért ne szavaznák meg a csatlakozást? Lehet nem díjnyertes kormányunk van, de legalább meglennének olyan alapvető jogok, mint az anyanyelv használata.
Kárpátalját tekintve szintén a határ menti sávban él 200.000 magyar. Szerintem ők is szívesen csatlakoznának. A többi részen pedig kb 1.5 millió ruszin él - akiket az ukránok nem is ismernek el nemzetiségnek - akik nem kizárt, hogy inkább minket választanának, ha kapnának egy széleskörű autonómiát.
Erdélyt és a Vajdaságot tekintve, nem nagyon lehetne egy normálisan kinéző etnikai határt kialakítani, de egy területi autonómia kijárna az ottani magyaroknak.
Horvátországról, Szlovéniáról és Ausztriáról pedig egy szót sem ejtettem. Ezekben az országokban sosem élt jelentős számú magyar és ma se változott a helyzet.
A delszlav haboru idejen a Honvedseg nagyon siralmas allapotban volt, eselye nem lett volna a szerbek ellen. Azt tudtad hogy a Jugoszlav nephadsereg Europa 6. legnagyobb hadereje volt annak idejen?
Amugy most lehet hulyeseget mondok de hallottam olyat hogy az amerikaiak felajanlottak hogyha az USA hadserege a magyar bazisokat hasznalhatja a szerbek elleni tamadasokhoz akkor a magyarlakta teruleteket visszaadtak volna a kesobbi rendezes soran.
Nézz utána a délszláv háborúnak, kérdező. Szerbia abba rokkant bele a mai napig, hogy erővel akart határt módosítani, pedig azok belső határok voltak korábban. Ha elkezdünk izmozni és fenyegetjük Szlovákiát vagy megszálljuk a Vajdaságot, abban a pillanatban újraalakul a kisantant. Románia a saját érdekében nem hagyta volna egyiket sem és a NATO is az ő oldalán lett volna, ha mi vagyunk az agresszorok. Bombázás, jó eséllyel ENSZ-békefenntartók, talán újabb román megszállás lett volna egy ilyen kalandból. Az ilyen agresszívkodáshoz nagyhatalmi támogatás kell.
Kárpátalja visszaadása pedig urban legend, nincs az az elnök, aki ilyet felajánl és meg akar maradni a posztján.
Az a szerencse kérdező, hogy a politikusok (még ha lopnak csalnak hazudnak is), ennél többet tudnak a világról, annak működéséről, és ennek megfelelően cselekszenek. Persze megértem én, hogy ezt sokan nem képesek felfogni és úgy élik meg, hogy itt valami mulasztás történt.
Nem, kedves kérdező. Az akkor cselekvő politikusok között sokan voltak, akik szívesen vettek volna némi határmódosítást. De egy sem akadt (szerencsére) közöttük, aki annyira balga lett volna, hogy ennek hivatalosan is hangot ad, pláne cselekszik.
Hát ezért nem merült ez fel nemzetközi fórumokon, de még belső tanácskozásokon se, maximum szigorúan személyes beszélgetések, eszmecsere alatt. Gyanítom, akkor is ritkán.
"...miért nem vettük vissza a Vajdaság legalább egy részét, de akár az egészét is?"
Ehhez nem ártana tudni, hogy a jugoszláv haderő Európa harmadik legerősebb hadserege volt 1991-ben, ha valamivel bepróbálkoztunk volna, pillanatok alatt szétcsapták volna a magyar haderőt, aztán egyszerűen legyilkolták és elüldözték volna az ottani magyar kisebbség egészét.
Tudomásul kellene venni, hogy nagyhatalmi támogatás nélkül Magyarországnak eleve semmi esélye nem volt, nincs és nem is lesz semmiféle határmódosítás elérésére. Én egyetlen olyan nagyhatalmat sem tudok momentán, amelynek érdekében állna bármiféle határmódosítás kikényszerítése Magyarország javára.
"#17 Olvasd el a 13-as hozzászólást! Akkor meglett volna a nagyhatalmi támogatás is."
Nem lett volna semmiféle nagyhatalmi támogatás. Jugoszlávia felbomlása csakis a korábbi belső köztársasági, tartományi határok mentén lett "megengedve" nagyhatalmak által, ebbe buktak bele a szerbek is. A mindössze 19 százalékban magyar lakosságú Vajdaság elcsatolására semmiféle támogatás vagy esély nem volt. Különben sem hagyták volna a szerbek.
"Az eros tulzas hogy a jugoszlav hadsereg europa harmadik legnagyobb hadserege lett volna."
Nem túlzás, az volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!