Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Csak én érzem úgy hogy a...

Csak én érzem úgy hogy a rendszerváltás óta anti-ország lettünk?

Figyelt kérdés
Vagyis például a népjólétet felváltotta a néprosszlét. Az ösztöndíjat a tandíj. A polgárok jólétével való törődést felváltotta a multik kedvében járás. A proletárhatalmat a tőkéshatalom. A szocializmusban még a külföldiek is Magyarországra tolongtak hogy részesüljenek a jólétből, lásd a Zimmer Feris időszakot. Mára meg mi magyarok is menekülünk saját hazánkból. Régen mindenki jókedvű volt. Ma még itt a gyakori kérdéseken is napona elhangzik olyan hogy valakinek öngyilkossági gondolatai vannak, menekülne az országból vagy csak depressziós. Régen az emberek párjukkal, gyerekükkel, családjukkal sétáltak. Ma főleg kutyával. Jók az idegeim, de ami sokk az sokk.
2014. jún. 1. 07:43
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
61%
Igazad van.
2014. jún. 1. 07:55
 2/16 anonim ***** válasza:
30%
Ez most ilyen anti-komoly kérdés? :)
2014. jún. 1. 08:22
 3/16 anonim ***** válasza:
45%

Nem igazán világos, mit értesz te anti-ország alatt, ilyen fogalom nem is létezik. Amit te jónak érzékeltél, az a semmiről nem tudó ember boldog tudatlansága volt, akit kevéssé érdekelt, mi honnan van. Nagyon leegyszerűsítve, kölcsönből. Aztán egyszer csak nem adtak. Az ország önmagát ellátni képtelen volt enélkül. Jött egy olyan rendszer, amelyben lehetséges az önellátás, de sokan nem tanulták meg ezt. Mivel gyorsan jött, nem is volt módjuk rá. Ők rossz helyzetbe kerültek, befolyásolhatók, és mindig vannak hataloméhes emberek, akik ezt kihasználják. Amíg ezt meg nem értik ezek az emberek (merthogy ők vannak sokkal többen), addig a helyzet rosszabbodni fog.

Mit is nem értenek? Vegyük sorra.

1. Nem volt népjólét, csak az éhezés hiánya és az ismeret hiánya. Két ok miatt nem lehetett nyugatra menni: megtudják az emberek, mi a jólét, nem volt rá pénze sem az embereknek, sem az országnak, hogy külföldre menjenek (kevés kivételtől eltekintve. Te akkor elhitted, hogy jólét van, ma meg azt, hogy a jóságos hatalom segít.

2. Az ösztöndíj ma is van, és tandíj is, csak máshogy hívják. Korábban is volt mindkettő, de ezek nem helyettesíthetők egymással.

3. Jóléttel való törődés nem volt és nem is lesz, mert nem vezet sehová. Mindenkinek magának kell törődnie a jóléttel. A Multiknak meg nem kell a kedvükben járni, ők elérik anélkül is, amit akarnak.

4. Magyarországon kizárólag a németek tolongtak, mi voltunk a kocsma, ahol az ismerősök találkozhattak. Ide eljöhetett (és ki tudta fizetni) egy NDK-s, és ide eljöhetett (nem vegzálták) egy NSZK-s. Ennyi, ez volt Zimmer Feri.

5. Nem volt régen mindenki jókedvű, ez csak a távoli múlt és ifjúság megszépítő köde. Ma is vannak jókedvűek, igaz zömében nem abból a körből, amely még mindig mástól várja sorsa jobbulását.

6. A sok öngyilkosság a másra várás reménytelenségéből adódik. A régi séták íze megvan, az új sétálókat akkor látni csak, ha valaki közéjük megy. Otthonról könnyű azt hinni, nincsenek. Vannak, csak nem ott és nem úgy, mert változnak a szokások, ez a dolgok rendje.

7. Nem vagy egyedül ezekkel a gondolatokkal. Sokan vagytok. Veletek hitették el annak idején, hogy a szocializmus jó. Bizonyos értelemben - akik éltek vele - jó is volt, de nem fenntartható. ÉS veletek hiteti el ma a hatalom, hogy értetek harcol és csökkent rezsit. Ti boldogan elhiszitek, mert nem tehettek mást, nem értitek, mire megy a játék. ÉS Ti mindannyian, újra hatalomra segítitek őket. Vagyis önmagatok segítitek elő önnön nyomorúságotokat. Amíg ezt meg nem értitek, így fog maradni (de inkább rosszabbodik).

2014. jún. 1. 08:31
 4/16 A kérdező kommentje:

2-es:

A kérdést komolyan gondoltam.

Azt hiszem azért igyekeztem így fogalmazni, hogy ne szomorkodjunk a tényeken. Ezért íródtak ilyen fogalmak hogy anti..., Zimmer Feri, stb.

2014. jún. 1. 08:34
 5/16 A kérdező kommentje:

3-as:

Sok mindenben egyet értek. Persze a mi családunk jóléte kemény munkából volt. A szüleim állatgondozók voltak a TSZ-ben, édesapám az év minden napján hajnali 3-kor már ment dolgozni. Viszont tény hogy megérte dolgozni. Volt olyan időszak, hogy többet keresett a TSZ-elnöknél. Mert a TSZ-elnök azok közé tartozott, aki szerint (ahogy mondani szokta) "Azé legyen a vastagabb csirkecomb, aki dolgozik, és ne azé aki csak irányít". Na ez mikor hangzik el a mai szájkaratés politikusoktól vagy tőkésektől.

2014. jún. 1. 08:58
 6/16 anonim ***** válasza:
49%

Nem tudom

Hogyan változott a születéskor várható élettartam? ( különösen a férfiaké)

Hogyan változott a "külföldön munkát vállalók" száma (25 éve van rá lehetőség)

Hogyan változik az itt dolgozó k7lföldiek száma (ez valamit javít a helyzeten)

2014. jún. 1. 09:19
 7/16 anonim ***** válasza:
18%

Ok, akkkor:

- néprosszlét: ?

- tandíj: máshol is van.

- multik: az ő "kedvüktől" függ a mi jólétünk. Ők hozzák a tőkét, munkahelyeket.

- tőkéshatalom: máshol is így van, és szinte a kezdetek óta annál a hatalom, akinél a pénz. egyébként ez csak félig igaz, mert a pénz az NÁLUNK van, így aztán rajtunk múlik, kinek adjuk oda.

- külföldiek tolongása: erre nem emlékszem... a turizmust meg azért ne keverjük össze a letelepedőkkel

- menekülés: '56-ban volt, most csak külföldön dolgozunk, mert ott többet fizetnek. mentünk volna korábban is, ha lehet.

- öngyilkosság: folyamatosan csökken, a szocializmusban sokkal magasabb volt az arány.

- séta: ez globális jelenség

2014. jún. 1. 09:37
 8/16 anonim ***** válasza:
32%
Igazad van. Viszont gyakorin úgy mint én is meggyőződéses emberek vannak. Legalábbis jó sok. Ezért a akármiket hozol fel érvnek nem fogják elismerni.
2014. jún. 1. 09:41
 9/16 anonim ***** válasza:
30%

"Magyarországra tolongtak hogy részesüljenek a jólétből, lásd a Zimmer Feris időszakot. Mára meg mi magyarok is menekülünk saját hazánkból. Régen mindenki jókedvű volt."

Egy kicsit visszamész és mi leszünk a legvidámabb barakk.

(azért jól sejtem hogy fél percet nem életél abban a korszakban?:))

2014. jún. 1. 09:53
 10/16 anonim ***** válasza:
39%

"Igazad van. Viszont gyakorin úgy mint én is meggyőződéses emberek vannak. Legalábbis jó sok. Ezért a akármiket hozol fel érvnek nem fogják elismerni."

Pláne, ha 20 évesen azt vizionálod, hogy az előző rendszerben minden jó volt, mindenki vidám volt. És akármilyen érvet felhozhatnak azok akik éltek is abban a rendszerben, te biztosan tudod hogy jobb volt. Fasza. Csak így tovább.

2014. jún. 1. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!