Miért nem exportálunk Japánba gyümölcsöt?
Úgy hallottam, Japánban nagyon drága a gyümölcs és ezért importra szorulnak. De még így is drága, egy alma akár több ezer forintba is kerülhet.
Miért nem exportálja Magyarország mondjuk a finom szabolcsi almát Japánba?
Ahonnan a banánt meg a kiwit hozzák ide, az is messze van.
Mégse több ezer forint egy banán vagy egy kiwi.
Erre én is gondoltam, de akkor mégis miért ilyen drága a gyümölcs Japánban?
Hacsaknem azért, mert Kína és a környező országok valahogy "kartellbe" tömörülnek, és csak drágán adják el nekik a gyümölcsöt?
Ha odamenne valaki egy kicsit olcsóbb gyümölccsel, az biztos, hogy versenyképesebb lenne.
Idézek egy blogról:
"Vehetünk 1 darab almát közel 700 Ft-ért, vagy görögdinnyét több, mint 15000 Ft-ért. Jól hangzik, nem? Ezek a normál árak. Az almámat mindig ennyiért vettem, az olcsó helyeken lehetett kapni 98 JPY-ért 1 db almát, ez még mindig több, mint amennyiért otthon lehet venni 1 kg-ot. De vannak designer helyek is. Japánban ugyanis a gyümölcs “szent”, tökéletesnek kell lennie, hatalmas gondot fordítanak rá és sokszor ajándékozzák meg egymást egy-egy darab perfekt darabbal. Van alma 1500 JPY felett, vagy miniananász, de ami igazán döbbenetes, az a sárgadinnye 21000 JPY-ért vagy 9 darab eper 1890-ért."
Van rá igény, szeretik ott a gyümölcsöket, főleg a dinnyét.
A drágaság azt jelenti, hogy aránytalanul drága.
Pl. 6 szelet kenyér 156 Ft, 2 liter Coca Cola 357 Ft, sárgadinnye 40.000 Ft???
Ha szerinted ennyire egyszerű, keress egy termelőt, fogjatok össze, és nyissatok Japán felé.
Nem az "ország" dolga - a vállalkozók dolga. Kapitalizmus van már 24 éve...
Egyébként, válaszolva is: azért nem exportálunk, mert valószínűleg a kutyát se érdekelte.
De, ez természetesen nem jelenti azt, hogy jó marketinggel és kapcsolatokkal ne lehetne nyitni rést a piacon - a lehetőség nyitott :)
Nem gondolom, hogy egyszerű, csak kíváncsi vagyok az okára.
Tudom, hogy nem az ország dolga, hisz kapitalizmus van, de nem találtam "gazdaság" kategóriát, az "Üzlet és pénzügyekbe" meg valahogy nem illik.
Ha már úgyis van "keleti nyitás", gondoltam, jó lesz a "Politika - egyéb kérdések" :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!