Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mi válthatná fel a pénz...

Mi válthatná fel a pénz használatát?

Figyelt kérdés
Szerintem sokkal embercentrikusabb lenne a világ ha nem lenne benne pénz,és valami humánosabb dolog mozgatna meg mindent!Ötletek?
2009. nov. 30. 02:02
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

"ahol nem egy sz@ros papírpénz az értékmérő,nincs egyenlőtlenség,igazságtalanság hanem béke.Bár lehet hogy naív vagyok."

Ez nemcsak naivitás, hanem egyszerűen ellentmondásos.

Csak akkor létezhetne egyenlőség, azaz az egyenlőtlenségek teljes hiánya, ha nem lenne tulajdon. A polgári társadalomban ugyanis a tulajdon mértéke tér el, ez az egyenlőtlenség az emberek között. (A feudalizmussal szemben, ahol még jogi egyenlőtlenség is volt.) Ha viszont nincs tulajdon, akkor nincs csere, vagyis nincs érték. Tehát ha azt akarod, hogy egyenlőség legyen, akkor nem akarhatod, hogy legyen bármiféle értékmérő, mert az érték csak olyan társadalmakban létezik, ahol van árutermelés, csere és tulajdon. De ahol ezek vannak, ott nincs egyenlőség.

2009. nov. 30. 13:26
 12/27 anonim ***** válasza:

Az igazság az, h szerintem itt nem feltétlenül a pénzzel van gond. Ez az egész dolog az adok-kapok elvre épül. Bármi is legyen a neve: pénz, kajajegy stb.

Ha azt akarod, h humánusabb legyen a dolog, akkor sztem az embereknek kell megváltozni. Ez épp olyan dolog, amiért itthon nem lehet adócsökkentéssel válságot kezelni.

Sztem mindenféleképpen kell lennie vmiféle értékmérőnek. Az egyedüli bajt a kp jelenti. Gondolj csak bele, ha nem lenne és csak ellenőrzött banki tranzakciók lennének mennyivel másabb lenne a világ. Akkor is lenne pénz csak éppen elektronikus formában.

De ha nagyon akarod, akkor pénz, mint fogalom nélkül is meg lehet oldalni:) A pénz szó helyett használhatjuk a munkaórát. Adott munkaórákat tudsz beváltani élelmiszerre vagy bármire, amire szükséged van. Csak látod, vissza is kanyarodtam az elejére a dolognak. Az emberi társadalom az adok kapok elv alapján működik, amelyben sajna meg kell határozni, h mi mennyit ér, mert biztos lennének sokan, akik 1 havi munka után vernék az asztalt egy családi házért:P

2009. nov. 30. 13:40
 13/27 anonim ***** válasza:

Vénusz projekt. Ez egy pénz nélküli,fejlett technológiai társadalom elmélete.Találsz róla jó-pár cikket,ha beírod a Google-be.

Szép és jó lenne lenne ,csak sajnos nem érett meg rá az emberiség.

2009. nov. 30. 21:36
 14/27 anonim ***** válasza:
Új pénzre és új kormányra van szükség új államforma és alkotmány mellett.
2009. nov. 30. 23:44
 15/27 anonim ***** válasza:
Ez 1 álom, még az állatvilágban is vannak egyenlőtlenségek, hatalmi harcok,pénz és tulajdon nélkül is.Amit írsz az kivitelezhetetlen volt és marad is.
2009. dec. 1. 02:44
 16/27 anonim ***** válasza:
Az egyenlőknél mindig lesznek még egyenlőbbek :D
2009. dec. 1. 06:54
 17/27 A kérdező kommentje:
Ha abból indulunk ki hogy minden egyből származik az univerzum porából és egyek vagyunk,egyenlőek.Hiába van felosztva minden politikailag illetve vallásilag ezeket csak a hatalmak építették ki saját érdekükért,mint a pénz és a hatalomvágyás stb. Az egész azért van hogy szétszakítsa az embereket és hogy ne tudjanak összefogni.Ezt meg kéne érteni.
2009. dec. 1. 11:59
 18/27 anonim ***** válasza:

Kérdező (13:09)

Csak nem egy kommunista világról álmodsz?

Én is abban reménykedek, hogy megvalósul.:)

Ha az emberiség eljutna arra a szintre hogy, mindenki egyenlő legyen, akkor pusztán a munkádért cserébe kapnád a szükséges termékeket.

2009. dec. 1. 14:57
 19/27 A kérdező kommentje:
Egy dolog van ami még a pénznél is erősebb az a szeretet.Ha igazán szeretsz valakit(valamit)akkor nincs az a pénz amitért odaadnád.Szeretre kéne építeni mindent,megtanulni hogy sokkal fontosabb segíteni és adni a másiknak és hogy milyen felemelő érzés.Utánaolvastam a vénusz projektnek és nekem nagyon tetszik.Egy olyan világ teremtése ami az új technikai forradalmak segítségével felszabadítja az embert a monoton robotmunkától,egy olyan élet ahol nincs szükség politikusora,bankárokra,bünőzésre sem mert mindenki egyenlő és a pénzre sincs szükség mert a természet ingyen ajándékozza mindenkinek az energiát stb... Szóval én is ilyesmire gondoltam,egy igaszságos élet ahol mindenkinek megvan mindene és nincsenek különböző rétegek közötti szakadások.Nem csoda tehát hogy a mai világban a bűnözés a csillagos egekben jár hiszen nincs egyenlőség valaki milliárdos és van aki éhezik.Ezeken kéne változtatni...
2009. dec. 1. 18:27
 20/27 anonim ***** válasza:
Ez mind szép és jó, de az a baj, h nem vagyunk egyformák, valamint az emberek nagy részének az alaptermészete sem ilyen, ezért bukott meg a kommunizmus/szocializmus is, holott végső célja egy hasonló társadalom kialakítása volt.Sajnos Marx és Engels elfelejtették figyelembe venni az emberi tényezőt:S
2009. dec. 2. 01:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!