Mi válthatná fel a pénz használatát?
"ahol nem egy sz@ros papírpénz az értékmérő,nincs egyenlőtlenség,igazságtalanság hanem béke.Bár lehet hogy naív vagyok."
Ez nemcsak naivitás, hanem egyszerűen ellentmondásos.
Csak akkor létezhetne egyenlőség, azaz az egyenlőtlenségek teljes hiánya, ha nem lenne tulajdon. A polgári társadalomban ugyanis a tulajdon mértéke tér el, ez az egyenlőtlenség az emberek között. (A feudalizmussal szemben, ahol még jogi egyenlőtlenség is volt.) Ha viszont nincs tulajdon, akkor nincs csere, vagyis nincs érték. Tehát ha azt akarod, hogy egyenlőség legyen, akkor nem akarhatod, hogy legyen bármiféle értékmérő, mert az érték csak olyan társadalmakban létezik, ahol van árutermelés, csere és tulajdon. De ahol ezek vannak, ott nincs egyenlőség.
Az igazság az, h szerintem itt nem feltétlenül a pénzzel van gond. Ez az egész dolog az adok-kapok elvre épül. Bármi is legyen a neve: pénz, kajajegy stb.
Ha azt akarod, h humánusabb legyen a dolog, akkor sztem az embereknek kell megváltozni. Ez épp olyan dolog, amiért itthon nem lehet adócsökkentéssel válságot kezelni.
Sztem mindenféleképpen kell lennie vmiféle értékmérőnek. Az egyedüli bajt a kp jelenti. Gondolj csak bele, ha nem lenne és csak ellenőrzött banki tranzakciók lennének mennyivel másabb lenne a világ. Akkor is lenne pénz csak éppen elektronikus formában.
De ha nagyon akarod, akkor pénz, mint fogalom nélkül is meg lehet oldalni:) A pénz szó helyett használhatjuk a munkaórát. Adott munkaórákat tudsz beváltani élelmiszerre vagy bármire, amire szükséged van. Csak látod, vissza is kanyarodtam az elejére a dolognak. Az emberi társadalom az adok kapok elv alapján működik, amelyben sajna meg kell határozni, h mi mennyit ér, mert biztos lennének sokan, akik 1 havi munka után vernék az asztalt egy családi házért:P
Vénusz projekt. Ez egy pénz nélküli,fejlett technológiai társadalom elmélete.Találsz róla jó-pár cikket,ha beírod a Google-be.
Szép és jó lenne lenne ,csak sajnos nem érett meg rá az emberiség.
Kérdező (13:09)
Csak nem egy kommunista világról álmodsz?
Én is abban reménykedek, hogy megvalósul.:)
Ha az emberiség eljutna arra a szintre hogy, mindenki egyenlő legyen, akkor pusztán a munkádért cserébe kapnád a szükséges termékeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!