Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mi válthatná fel a pénz...

Mi válthatná fel a pénz használatát?

Figyelt kérdés
Szerintem sokkal embercentrikusabb lenne a világ ha nem lenne benne pénz,és valami humánosabb dolog mozgatna meg mindent!Ötletek?
2009. nov. 30. 02:02
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
A cserekereskedelem egy fokkal sem volt "embercentrikusabb" (bármit is jelentsen az), viszont cserekereskedelem mellett nem lehetséges a mai technikai/gazdasági fejlettség. Csereeszközre, értékmérőre, megtakarítási eszközre (mindez: a pénz) szükség van, hacsak nem akarsz mindent magadnak előállítani. Ha azt akarod, hogy legyen számítógéped, meg cipőd is, meg kenyered is, meg házad is, akkor gazdasági tranzakciókban kell résztvenned, ha nem akarsz egyszerre cipész, számítógép-építő kisiparos (ami nincs is), paraszt és kőműves lenni. Amíg nem létezett csere, addig az emberek mindent maguknak állítottak elő. Azzal valóban el lehet érni a 10 ezer évvel ezelőtti életszínvonalat, de az semmivel sem "embercentrikusabb", mint a mostani.
2009. nov. 30. 04:38
 2/27 anonim válasza:
Kicsit másképp értelmeztem a kérdést, mint az előttem válaszoló, mert én is sokat gondolkoztam már ezen. Ha a pénz fogalma is teljes mértékben megszűnne, ha nem lenne kapzsiság meg semmi ilyesmi... Én utopista módon ilyenkor elképzelem, hogy ugyanúgy mindenki dolgozik, de nem pénzért, hanem másoknak (és ezáltal önmagának is). Tehát pl: a cipőboltba a kislány segíti a vásárlókat, de bárki ingyen viheti a cipőt, majd a boltoslány hazafelé bemegy a pékségbe, viszi haza a kenyeret, stb. Nem "ingyen", hanem természetes, hogy ellenszolgáltatéás nélkül :D
2009. nov. 30. 05:16
 3/27 anonim ***** válasza:
mindez marhajó lenne csak sajnálatos módon a világgazdaság nem erre van berendezkedve.én itt a faluban meg tudom tenni azt,hogy fehasogatom a szomszéd fáját,és nem pénzt,hanem tyúkot kérek érte,de ezt városon aligha lehet megtenni.ha mindenki gazdálkodna,akkor egyszerűbb lenne,de akkor sem zökkenőmentes,mert nincs az a mennyiségű portéka amit az emberi gyarlóság elégnek tud mondani,és ha neked van 10 tyúkod,akkor már te gazdagabb vagy annál,akinek csak 6 van,és ebből előbb utóbb vita lessz.nem mellesleg ha esetleg házat akarsz építeni,akkor a kőműves odamegy a brigádjával,és mindennap megebédelteted,meg adsz neki heti egy disznót,ez neki lehet hogy elég,de a sok anyagért sok disznót kell adni,és ha jól kiszámolod,akkor pénzben mérve ez egyszerűbb,olcsóbb,és hatékonyabb.a mi falunkban 65 en éldegélünk,itt meg lehet tenni azt hogy értékeket cserélsz munkára,vagy másra,de sajnos ezek az idők elmúlnak...
2009. nov. 30. 06:21
 4/27 anonim válasza:
Végül is fel lehet találni a kommunizmust, de egyrészt Marx már foglalkozott a kérdéssel, másrész e pillanatban nem aktuális!
2009. nov. 30. 06:27
 5/27 anonim ***** válasza:
Én már éltem,amikor az infláció miatt a pengő elértéktelenedett,és cserekereskedelem volt.A pestiek a vonat tetején is lógtak,és egy kiló zsírért odaadták az arany ékszereiket,bundáikat stb.Egy vidéki kisvárosban laktunk,apám iparos volt.Pénzt senki nem fogadott el a munkájáért,mert az csak szemétre volt jó,valamilyen árút ajánlott fel a másiknak mindenki.De ez sem volt olyan egyszerű.Hiába adott a paraszt egy mázsa búzát az apámnak,ha a molnár az őrlésért olyasmit kért,ami apámnak nem volt.Vagy pl. minden paraszt választási malaccal fizetett,de már a hátunk közepére sem kívántuk a malachúst.A cipésznek sem tudott pl. a szabó ruhavarrással fizetni,ha annak nem volt ruhára szüksége.Pedig abban az időben még nem volt ilyen technikai felkészültség.Ma a pénznélküliség még nagyobb káoszt szülne.Az emberi kapzsiságról már nem is beszélek.
2009. nov. 30. 07:09
 6/27 anonim ***** válasza:

Inkább a készpénz fog eltűnni előbb-utóbb a technikai fejlettség miatt! Fel fogja váltani lehet teljes mértékben a számlapénz! Majd a bőrünk alá ültetett chipben lesz a pénztárcánk...:)

A pénz egy szimbolikus érték(mérő), nem tökéletes, de még nem találtak föl jobbat..:) Nem is a pénzzel magával van baj, hanem azzal, amit hozzákötünk, az értékekkel és az igazságossággal.

2009. nov. 30. 07:34
 7/27 anonim ***** válasza:

Ennyi, felesleges is ragozni. Mindig a kapzsiság lesz az egész útjában, mindig. Ha már egy embernek több lesz, mint a másiknak, azonnal kitör a káosz.

Semmi sem állíthatja meg az egyik legalapabb ösztönt, a halmozást, gyűjtögetést. És amikor valamiből iszonyú kevés van, valakinek meg az adott dologból sok, akkor kezdődhet el az uzsorakereskedelem, azaz hiába érne pl egy liba egy q tüzifát, a liba 10q áráért fog elkelni, hiszen hiánycikk. Ha éhség van, akkor meg 100q-ért.

Az embernek jó ötletei vannak, de van egy tényező, amivel nem számol: az emberrel.

2009. nov. 30. 07:49
 8/27 anonim ***** válasza:
A kereslet és kínálat alapvetően meghatározza valaminek az értékét, azon felül, hogy aranyból vagy aluminiumból van-e valami. Ez most is így működik, és akkor is így működne, ha libában mérnénk mondjuk mindennek az értékét. Nem lehet kikerülni!! Hosszútávon mindenképpen kibukna, hitelválság ugye ilyen-olyan értelemben...
2009. nov. 30. 08:09
 9/27 anonim ***** válasza:
Húsjegy, lisztjegy, cukorjegy, majd vízjegy és végül levegőjegy.
2009. nov. 30. 11:52
 10/27 A kérdező kommentje:
Én nem feltétlenül cserekereskedelemre gondoltam és vissza fele fejlődni hanem valami modernebb dolog.A fejlődésben hiszek hogy egyszer majd eljut odáig az emberi faj hogy olyan civilizációt teremtsen meg ahol nem egy sz@ros papírpénz az értékmérő,nincs egyenlőtlenség,igazságtalanság hanem béke.Bár lehet hogy naív vagyok.
2009. nov. 30. 13:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!