Lelki szabadság fizikai korlátokkal? (magyar valóság? )
Magyar fiatal vagyok és olyan érzésem van mintha a standard normális élet is egy elérhetetlen álombeli cél volna:
munka, lakás, biztonság, kocsi, nyaralás, család, gyerekek
jelenleg semmim nincs, bár most lesz munkám (egyetem helyett dolgozni megyek, mert a családom nem támogat semmiben, sőt, ki is tettek otthonról)
Az egy dolog, hogy ezek az alap dolgok lassan elérhetetlen álomnak minősülnek amik szó szerint a lelkemet szíjvák ki és igazából csak azt látom, hogy egyre mélyebbre süllyedek.
Most az olyan dolgokról már nem is merek beszélni, hogy külföldi nyaralás, bejárni a világot, esetleg egy kis luxus néha, vagy valamelyik részén, csak részén az életemnek.... valami olyan hóbort ami túllép azon, hogy hulladékból rakok össze kacatokat, mint sok százezren, vagy a számítógép előtt sütöm ki a lelkem ehhez hasonló oldalakat olvasva éjjel...
A barátnőmmel sem mennek simán a dolgok, nyilván érthető okokból. a másik, hogy megfontolt ember vagyok és nem szívesen megyek bele kétes dolgokba. De ez milyen már, hogy manapság már alap dolog az albérlet, a hitelek, a büntetések. ilyenekbe épeszű nyugati emberek is ritkán mennek bele, a magyarokat meg belevezetik, a fiatalok meg ebbe rohadnak bele, aztán a legújabb generációnak már megvan majd a hely a csepeli kiserdőben, ugye? vagy esetleg az öngyilkosok sírjaiban?
Alja szar munkát kell elvállalnom, hogy az albérletem és a fos kaján való életemet fenntartsam valahogy, és lassan úgy érzem nincs jövőm. Persze mondják, menj ki külföldre. szerettem volna.
Diplomával, szaktudással, kapcsolatokkal... de leomlott alattam a föld és abba kellett hagynom az egyetemet, egyre több értelmes fiatal van, akik bent vannak, de nem tudnak mit kezdeni vele, bárhogy kaparnak, csak a parasztmunka/parasztélet jut nekik is....
Nézd, tetszik az írásod, jól összefoglaltad a magyar realityt, na de leegyszerűsítve mit is vársz egy olyan helyen, ahol pl. egy minimálbért is úgy határoznak meg, hogy már eleve azt se értem, miért hívják minimálbérnek, hiszen mindenki előtt világos, hogy abból még a legminimálisabb szinten se lehet megélni? Ugye ezt nem kell külön elemenként bizonyítanom, mert egyértelmű?
Na most ... igen, úgy van, ahogy írod, ma egy fiatalnak, komoly anyagi háttérrel és szintén komoly kapcsolatrendszerrel maga a képtelenség egyenes (legális, független) úton boldogulni. Egyszerűen nem tudok neked megoldást, de ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyok.
Persze fel vannak háborodva, hogy hű de mocskok és hazafiatlanok ezek a magyar fiatalok, amiért tömegesen hagyják el az országot (bár az utóbbi időben ezt is gyomorforgatóan kimagyarázzák). Ez nem az a hely, ahol te elvégzel pl egy egyetemet, és utána egy amolyan átlagos munkahelyen megkeresed azt a pénzt, amiből átlag-színvonalon meg tudsz élni. Nem, ez sajnos nem megy.
"ahol pl. egy minimálbért is úgy határoznak meg, hogy már eleve azt se értem, miért hívják minimálbérnek, hiszen mindenki előtt világos, hogy abból még a legminimálisabb szinten se lehet megélni"
A minimálbér szó nem azt jelenti, hogy ez az a bér, amelyből minimálisan meg lehet élni, hanem azt, hogy ez a legkisebb bér, amelyért legálisan lehet foglalkoztatni bárkit is. Hogy ebből meg lehet-e élni, és, hogy milyen szinten, az már egy másik kérdés; nem is az a minimálbér célja egyébként, hogy mindenki meg tudjon élni a munkájából - ez csak a duma.
ez teljesen így van, na de ez a rendszer is a fekete-gazdaságot erősíti csak, hiszen mivel megélni abból az összegből nyilvánvalóan nem lehet, természetesen lesz mellette valami fekete jövedelem, másképp nem is lenne elképzelhető.
Aztán a következő nagy baj az, hogy nagyon sok mindent ehhez igazítanak, ezt tartják egy bizonyos korlátnak, és egy újabb halom probléma keletkezik belőle. (pl eljutunk ahhoz is,l hogy ugye aki szegény pereskedni se tud, hiába nyerné meg 99%-ban a pert, na de elindítani se tudja, mert nem kap költségmentességet ugye, csak mert "sok" a havi jövedelme ... tehát ezért írtam, hogy ez egy lavina).
Nem kell annak a mellékes jövedelemnek feltétlenül feketének lennie. Egy ember teljesen legálisan vállalhat munkát több különböző munkahelyen is, ha lehetősége és kedve van rá. A minimálbér léte vagy nem léte önmagában nem is erősíti és nem is gyengíti a feketegazdaságot, mindössze két dologra jó: egyrészt a fekete foglalkoztatás által kieső adóbevétel egy részét (a minimálbér utáni terheket) visszaadja az államnak, másrészt pedig igen erős propagandaeszköz.
Az igazítós probléma pedig simán megszűnne a minimálbér eltörlésével - bár amennyire én tudom, nem annyira a minimálbérhez, mint inkább az öregségi nyugdíj minimumához, annak többszöröseihez szoktak juttatásokat igazítani.
igen, na de most őszintén, te racionálisnak tartod, hogy 28500,- Ft-ban állapítják meg a határt, amíg megítélnek egy költségmentességet pl?
egyébként meg hát nem tudom, én teljesen nem tudok egyetérteni, mert sztem bizony mindkét félnek érdeke, hogy "Józsikám, marad a minimálbér papíron, de még zsebbe kapsz 50-et", pontosan amiatt, amit írtál.
Nagyon elterelted a témát, de ha már így: nem, nem tartom racionálisnak. Sőt, egyáltalán azt sem tartom racionálisnak, hogy ennyi minden van, amit az állam kötelességének érez bizonyos jövedelemszintekhez kötni.
Az összekacsintós minimálbérezés pedig azért érdeke mindkét félnek, mert baromi magasak az adók, így sok pénzt meg lehet spórolni azzal, hogy a minimálon felüli 50-est Józsika zsebbe kapja. A kkv-k túlnyomó többsége mondhatni bele van kényszerítve ebbe a játékba: ha mindent tisztességesen lepapíroznak, rövid úton csődbe mennek. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyi a minimálbér, sőt a részmunkaidős bejelentések miatt majdhogynem mindegy is, hogy mennyi a minimálbér, mert ha elér egy kritikus magasságot, akkor gombamód elszaporodnak a négyórás minimálbérre bejelentett alkalmazottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!