A mai demokráciák miért fajultak el?
Én a ma nem is hívom magam demokratának, mer ma már egészen más a jelentése.
Számomra az USA 60-as évekbeli demokráciája lenne az ideális.
Olyan szigorú szabályok uralkodtak akkoriban, akkoriban volt az embereknek egyfajta öntudata, büszkesége.
Úgy vettem észre, hogy a demokrácia eleinte szigorú szabályok, törvények szerint működik.
De, idővel teljesen elzüllik, mint például Svédországban vagy ma Nagy Britanniában.
A 60-as évekbeli Amerikánál egészségesebb értékrenddel rendelkező ország nem volt abban a korban, ma sincs.

Mert volt egy Hitler, akinek volt egy csomó okos ötlete, de mellette voltak elég aljas és undorító húzásai is.
Na, száz szónak is egy a vége, Hitler jó húzásai pont azok voltak, amitől egy demokrácia jól működhetne. De mivel Hitlert gyűlölni kell a negatív cselekedetei miatt és a pozitív tetteit is együtt vagyunk kötelesek gyűlölni a negatív tetteivel, ezért azok hiányoznak a mai politikából ahhoz, hogy jól működő demokráciákban élhessünk.

"Úgy vettem észre, hogy a demokrácia eleinte szigorú szabályok, törvények szerint működik.
De, idővel teljesen elzüllik, mint például Svédországban vagy ma Nagy Britanniában."
Pár hónapja én is pont erre jutottam. Ez érdekes.

"A 60-as évekbeli Amerikánál egészségesebb értékrenddel rendelkező ország nem volt abban a korban, ma sincs."
???

"Számomra az USA 60-as évekbeli demokráciája lenne az ideális.
Olyan szigorú szabályok uralkodtak akkoriban, akkoriban volt az embereknek egyfajta öntudata, büszkesége. "
Öntudat, büszkeség? Biztos vagy benne, hogy ez egészséges? Ne bízz olyan emberben, aki azt állítja magáról, hogy Ő a legnagyszerűbb, vagy az Ő országa nagyszerűbb, mint a többi!
Mellesleg, a 60-as évek USA-ája volt a züllés kezdete. Akkor kezdett igazán a visszájára fordulni a szabad piac. (Bár ezt a világháborúk ideje alapozta meg)

Tehát az a jó demokrácia szerinted, ahol bizonyos időközönként diktátort választhatunk?
Oké, hogy egy autoriter társadalmat szeretnél. Lelked rajta ha olyan társadalmat akarsz, ahol a vezérhangya megmondja merre hány méter, aztán a maradék ügyben meghozhatod a saját döntéseidet. Nincs ezzel semmi gond, csak ne próbáld be a demokráciafogalomba bepréselni.
Az USA se volt ilyen, a korszellem és a problémák is kicsit mások voltak az európaihoz képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!