Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A székelyek milyen nemzetiségü...

Csap Levente kérdése:

A székelyek milyen nemzetiségüek? A magyarok miért tartják magyarnak a székelyeket?

Figyelt kérdés
2013. szept. 2. 20:28
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
45%

1. Eddig azt hittem mi is a hunoktól származunk.

2.Igen, az osztrákok németek. Csak '45 óta nem szeretik hangoztatni.

2013. szept. 3. 12:56
 12/36 anonim ***** válasza:
100%

"Az osztrákok akkor németek? :)"

Hallottál arról, hogy Kisnémet egység, Nagynémet egység?

19. század.

2013. szept. 3. 14:29
 13/36 anonim ***** válasza:
29%

Sajnos el kell keserítenem az egybegyűlteket, a hunokhoz nincs semmi köze se a magyaroknak se a székelyeknek. Vannak olyan elméletek, amelyek szerint a székelyek esetleg egy elmagyarosodott, eredetileg nem magyar törzs tagjai, de egyik sem állítja azt, hogy hunok lennének.

Amúgy az a legvalószínűbb, hogy ők ugyan olyan magyarok mint mi, csak a középkorban különleges kiváltságaik voltak (kollektív nemesi jog), mert a határvédelem volt a feladatuk.... gyakorlatilag ők voltak a középkori határőrség.

2013. szept. 3. 15:56
 14/36 anonim ***** válasza:
61%

"Sajnos el kell keserítenem az egybegyűlteket, a hunokhoz nincs semmi köze se a magyaroknak se a székelyeknek."

A hunok a magyar nép legközelebbi rokonai, ezzel ősidők óta tisztában voltunk, amíg a finnugor mesét ránk nem erőltették. A székelyek hun eredetét pedig a magyarellenesek és a finnugristák sem tagadják, legfeljebb vitatják.

2013. szept. 3. 16:13
 15/36 anonim ***** válasza:
36%

Én székelyként mondom, hogy mi nem vagyunk románok, ezt azok az anyaországi magyarok mondják nekünk akik meg akarnak bántani az identitásunkban. Üzenem annak aki itt azt állítja, hogy románnak valjuk magunkat, hogy nem SOHA, és ne sértegessen minket!

A kérdésre válaszolva mi a hunok leszármazotai vagyunk, ez a tudat még az őseinktől maradt ránk. Magyar az anyanyelvünk, és hogy ti magyarnak tartotok-e minket,hát érdekes egy kérdés?!

Hadd kérdezzem meg akkor én is, ti minek tartotok minket?

2013. szept. 15. 23:26
 16/36 anonim ***** válasza:

Én zalai magyarként a székelyeket ugyan úgy magyarnak tartom, mint a palócokat. Attól, hogy a középkorban és az újkorban határőri feladataik miatt kollektív nemesi jogokkal rendelkeztek, még nem külön nemzet. Ennyi erővel akkor az összes nemesi család leszármazottja sem magyar.

Viszont se a magyaroknak, se a székelyeknek, se senkinek nincs semmi köze a hunokhoz. Nyom nélkül kihalt nép. Persze, nyilván vannak olyan emberek, akiknek valamikor régen hun ősei voltak, de ezek az emberek, már sem földrajzilag sem kulturálisan nem állnak kapcsolatban egymással, ha ilyen alapon is valaki a népét hun eredetűnek gondolja, akkor én meg mondhatom azt rá, hogy ő afrikai, csak azért, mert az előemberek ott fejlődtek ki és azoknak a leszármazottja ő is?

Ez egy szép eredetmítosz, hogy a székelyek hunok, viszont ez csak mítosz... amiknek mindig van valóságalapja. Esetünkben az, hogy valamikor mi magyarok is olyan lovas nomád nép voltunk, mint régen a perzsák, a hunok, a kismillió török nép és még sorolhatnám.

2013. szept. 16. 01:12
 17/36 anonim ***** válasza:

"Viszont se a magyaroknak, se a székelyeknek, se senkinek nincs semmi köze a hunokhoz."

"Ez egy szép eredetmítosz ... amiknek mindig van valóságalapja."

Önmagadnak mondasz ellent.

"Nyom nélkül kihalt nép."

A hunok tehát aszkéta életet éltek, a szexet hírből sem ismerték, utódaik nem voltak, valszeg az égből pottyantak...

Akkor ennyi erővel nyom nélkül kihaltak az angol telepesek Amerikában.

Csak az a bibi, hogy az USA állampolgárai zömmel angol bevándorlók leszármazottai és angol nyelven beszélnek.

Angol helyett most amerikai nemzetnek hívják magukat.

2013. szept. 16. 11:53
 18/36 anonim ***** válasza:

"Önmagadnak mondasz ellent. "

Úgy imádom, amikor valaki fog egy mondatot, és kiragadja a szövegkörnyezetéből. Ajánlom, hogy olvasd tovább. Mellesleg egy kis magyar értelmezés: ha valaminek van valóságalapja, az nem azt jelenti, hogy az egész állítás úgy igaz, ahogy mondod. Leírtam, hogy annyi a valóságalapja, hogy mi is lovas nomád nép voltunk, mint a hunok. És kb ennyi.

"A hunok tehát aszkéta életet éltek, a szexet hírből sem ismerték, utódaik nem voltak, valszeg az égből pottyantak... "

Úgy imádom, amikor valaki fog egy mondatot, és kiragadja a szövegkörnyezetéből. x2 Leírtam, hogy az őseiknek már semmi közük sincs a hunokhoz kulturálisan se, se történelmileg, se sehogyan. Attól, hogy nekem valószínűleg tuti van szláv felmenőm, még nem vagyok horvát. És ha te székely vagy, akkor 99%-ig biztos vagyok benne, hogy van román ősöd, mégsem románoz le senki (legalábbis akinek van egy kis esze, bár neked nincs, úgyhogy tök mindegy).

Komolyan, most felhúztál, most te tök fogyatékos vagy, vagy nem beszéled a magyart?

2013. szept. 16. 12:31
 19/36 anonim ***** válasza:
48%

Te utolsó tiszta hülye vagy! És az előtted válaszoló aki nem én vgyok, meg nem fogyatékos inkább te vagy az. Én az a székely vagyok aki még előtte írt. De hogy tudd egy felmenőm sem volt román és a székely ismerőseimnek se, erről papirjaim is vannak ismerem a családfámat az 1700-as évekig, mert székely nemesi családból származom . Sőt a románok és székelyek soha nem jöttek ki jól egymással. Mi székelyek nem igazán szeretünk keveredni más nemzetiségekkel, mint ti magyarok. Csak Nagy Magyarország elszakadásakor telepítették be a románokat Erdélybe nagy számmal.Még románul sem tudunk jól mert nem igazán élnek köztünk románok, itt Székelyföldön.Felsőfokon beszélek angolul, de románul csak úgy ahogy, mert utálom a nyelvet amit ránk erőszakolnak!

Nem is ismered a székelyeket nem is éltél itt köztünk, semmit sem tudsz a kulturánkról , akkor meg , hogy állítasz olyanokat róllunk amit nem is tudsz. Ha sértegetni akarsz, hát ne minket székelyeket, mert ahogy mi mondjuk erre még a bicska is kinyillik a zsebünkbe.

Azt meg , hogy a székelyek a hunok utodai azt a legtöbb székely gyerek már kiskorától tudja. Ez volt az egyik legfontosabb amit a nagyszüleimtől tanultam, akik szintén az ő felmenőiktől tudják, és igy tovább amióta székely él. A nagyszüleim azt is mondták , hogy a magyarországon élő emberek csak rokon nemzet, de nem ugyanaz mint a székely, mert az anyaországi magyarok Árpádal érkeztetek és sok törzsszövetségből alakultak...És hogy legyek büszke mert nem vagyunk keverékek, Attila hun király halála után itt maradt hunok utodai vagyunk.

Lehet , hogy csak okoskodni akarsz, vagy ki nem álhatod a székelyeket ami nekem nem ujdonság. Találkoztam már olyan magyarokkal akik nem kedvelnek minket, de hát minden nemzetiségű ember közt találni jó és rosz indulatú embereket is te az utobbiba tartozol .Akkor inkább halgass és ne kelts feszültséget a normális székely és magyar emberek közt.

Jah és csak mondanád itt székelyföldön nekünk, hogy románok vagyunk tuti , hogy leszurnának ezért!!!

2013. szept. 16. 15:30
 20/36 anonim ***** válasza:
48%

"Te utolsó tiszta hülye vagy! És az előtted válaszoló aki nem én vgyok, meg nem fogyatékos inkább te vagy az. Én az a székely vagyok aki még előtte írt. De hogy tudd egy felmenőm sem volt román és a székely ismerőseimnek se, erről papirjaim is vannak ismerem a családfámat az 1700-as évekig, mert székely nemesi családból származom."

Tudom, tudom. Mindenki nemesi családtól származik. Amúgy meg, a románok Erdélyben már a tatárjárás után jelentős számban voltak, szóval ez nem érv, hogy te végignézted a családfádat az 1700-as évekig és megállapítottad, hogy nemesi származású vagy. Ez már csak azért is volt fölösleges, mert az 1800-as évek elejéig-közepéig semmilyen iratban nem jegyezték le az illető etnikai hovatartozását, ugyanis nem terjedt el a nacionalizmus és nem foglalkoztak az emberek a nemzettudattal. Az embert a vallása és a társadalomban elfoglalt helye határozta meg.

"Sőt a románok és székelyek soha nem jöttek ki jól egymással."

A szabadságharc előtt sosem volt semmilyen etnikai ellentét a románok és köztünk. Mivel nem volt nacionalizmus és a román paraszt nem is volt azzal tisztában, hogy ő román. Ő annyit tudott, hogy ortodox vagy unitus, esetleg katolikus, meg azt hogy jobbágy és hogy ki az ő földesura és ki a királya. Ennyi.

"Mi székelyek nem igazán szeretünk keveredni más nemzetiségekkel, mint ti magyarok."

Te is magyar vagy.

"Csak Nagy Magyarország elszakadásakor telepítették be a románokat Erdélybe nagy számmal."

Az török kiűzése után abszolút többségbe kerültek Erdélyben a románok, de előtte is maximum a lakosság fele volt magyar, a többi sváb meg román (vlach).

"Még románul sem tudunk jól mert nem igazán élnek köztünk románok, itt Székelyföldön.Felsőfokon beszélek angolul, de románul csak úgy ahogy, mert utálom a nyelvet amit ránk erőszakolnak! "

Ennek örülök.

"Nem is ismered a székelyeket nem is éltél itt köztünk, semmit sem tudsz a kulturánkról , akkor meg , hogy állítasz olyanokat róllunk amit nem is tudsz. Ha sértegetni akarsz, hát ne minket székelyeket, mert ahogy mi mondjuk erre még a bicska is kinyillik a zsebünkbe."

Ismerek én elég székelyt és egyik sem ilyen ostoba. Ezt nálunk inkább úgy mondják, hogy kocsmafilozófus.

"Azt meg , hogy a székelyek a hunok utodai azt a legtöbb székely gyerek már kiskorától tudja. Ez volt az egyik legfontosabb amit a nagyszüleimtől tanultam, akik szintén az ő felmenőiktől tudják, és igy tovább amióta székely él. A nagyszüleim azt is mondták , hogy a magyarországon élő emberek csak rokon nemzet, de nem ugyanaz mint a székely, mert az anyaországi magyarok Árpádal érkeztetek és sok törzsszövetségből alakultak...És hogy legyek büszke mert nem vagyunk keverékek, Attila hun király halála után itt maradt hunok utodai vagyunk. "

Na akkor most hunok vagytok vagy magyarok? Természetesen magyarok, de mindegy. A magyar kisgyerekek is megtanulják, hogy minket a csodaszarvas vezetett a Kárpát-medencébe, de ez is csak egy legenda, nincs olyan épeszű ember aki ezt komolyan venné, bár most titeket megismerve, ez nem is olyan biztos. A történészeknek ez a történet annyit mond, hogy részben vadászó életmódot is folytattunk, amikor bejöttünk ide.

"Lehet , hogy csak okoskodni akarsz, vagy ki nem álhatod a székelyeket ami nekem nem ujdonság. Találkoztam már olyan magyarokkal akik nem kedvelnek minket, de hát minden nemzetiségű ember közt találni jó és rosz indulatú embereket is te az utobbiba tartozol .Akkor inkább halgass és ne kelts feszültséget a normális székely és magyar emberek közt."

Az a probléma, hogy én nem utálok senkit. Kedvelem a székelyeket, kedvelem a románokat is, amíg otthon vannak, a zsidókkal sincs semmi bajom, a normális cigánnyal sem, én egy ember típust utálok nagyon: aki okoskodni próbál, úgy hogy köze sincs a témához.

"Jah és csak mondanád itt székelyföldön nekünk, hogy románok vagyunk tuti , hogy leszurnának ezért!!!"

Egy büdös szóval nem mondtam én ilyet, de erős a gyanúm, hogy semmit sem kapnék érte. Akármennyire is állatnak próbálod a székelyeket beállítani, valami rejtélyes oknál fogva, ugyan olyan kulturált homo sapiensek mint én.

2013. szept. 16. 15:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!