Ezeknek az összeesküvés elméleteknek, csak én nem látom az értelmét?
Gondolok itt az "Ébresztő film"-re, vagy ehhez hasonlókra. Ezt úgy értem, hogy lehetséges, hogy a világot jelenleg 150 ember irányítja, de ennyi ember biztosan nem elég 7 milliárd másik ember irányítására, hosszútávon, csak úgy, ha "népszerű" döntéseket hoznak, vagy is a közjót szolgálják, vagy nem? Ti mit gondoltok?
(Lehet, hogy nem jól fejeztem ki magam, de remélem a lényeget értitek!)
ma 19:21
A cég nagyon jó példa! Egyetlen ember irányítja az egész céget, de szükség van alatta a megfelelő hierarchiára. Így például ha a cégnél dolgozó ezer emberrel meg akarsz valamit csináltatni, elég csak meggyőzni a cégvezetőt a feladatról.
A Bilderberg csoportot egy ilyen jelentős befolyású szervezetnek tartják, itt a taglista egy részlete, érdemes elgondolkodni azon, aki egy ilyen emberekből álló szervezetet irányít, az mekkora hatalommal bírhat.
Peter Carrington, NATO ex-főtitkár
Giovanni Agnelli, Fiat elnök
Umberto Agnelli, IFIL elnök
Paul A. Allaire, Xerox Corp. elnök
Francisco Pinto Balsemao, Portugália ex-miniszterelnöke
Bodil Nyboe Andersen, Dán Központi Bank vezető
Percy Barnevik, ABB Asea Brown Boveri Ltd. elnök
Robert L. Bartley, Wall Street journal szerkesztő
Samuel R. Berger, USA elnöki tanácsadó
Maarten A. van den Bergh, Royal Dutch/Shell Comp. csoport ügyvezető igazgató
C. Fred Bergsten, Institute for International Economics igazgató
Bokros Lajos, World Bank főtanácsadó
E. John P. Browne, British Petroleum Comp. p.l.c. vezérigazgató
John H. Bryan, Sara Lee Corporation elnök, vezérigazgató
Hubert Burda, Burda Media elnök
Hugo Butler, Neue Zürcher Zeitung főszerkesztő
Ulrich Cartellieri, Deutsche Bank AG felügyelőbizottsági tag
Jon S. Corzine, Goldman Sachs & Co. elnök, vezérigazgató
Robert M. J. C. Cranborne, Lordok Háza az ellenzék vezetője
Gazi Ercel, Török Központi Bank vezető
Jean-Louis Gergorin, Matra Hachette igazgatótanácsi tag
Louis V. Gerstner, IBM Corp. elnök
Richard C. Holbrooke, USA ex-külügyi szóvivő
Will Hutton, The Observer szerkesztője
Jaakko Iloniemi, Finnország ex-USA-beli nagykövet
Henry A. Kissinger, az USA ex-külügyminisztere
Andre Levy-Lang, Banque Paribas igazgatótanácsi elnök
William W. Lewis, McKinsey Global Institute igazgató
William J. McDonough, Federal Reserve Bank of New York elnök
Matthias Nass, Die Zeit vezető szerkesztő
Sauli V. Niinisto, Finnország pénzügyminiszter
Sam Nunn, USA ex-szenátor
Andrzej Olechowski, Central Europe Trust, Lengyelország elnök
Jorma Ollila, Nokia Corp. elnök-vezérigazgató
John M. Page, Jr., Világbank, Közel-Kelet, Afrika régió vezető közgazdász
David Rockefeller, a Chase Manhattan Bank elnöke
Matias Rodriguez, Inciarte Banco de Santander alelnök
Jürgen E. Schrempp, Daimler-Benz AG igazgatótanácsi elnök
Klaus Schwab, World Economic Forum elnök
Surányi György, Magyar Nemzeti Bank volt elnöke
Peter D. Sutherland, Sachs International elnök
J. Martin Taylor, Barclays plc vezérigazgató
Franz Vranitzky, Ausztria korábbi kancellárja
James D. Wolfensohn, a Világbank volt elnöke
Flavio Cotti, Svájc volt külügyminisztere
Francois X. de Donnea, Belgium ex-védelmi miniszter
Yannos Kiranidiotis, Görögország külügyminiszter-helyettese
Andre-Francois H. Villeneuve, Reuters Group Holdings plc ügyvezető igazgató
Herman H.F. Wijffels, Rabobank Nederland igazgatótanács elnöke
Számomra az összeesküvés elméletek, a homogén irányítókon bukik el. Igen akinél a pénz és a hatalom az b*szik, de a hatalom és a pénz embereket vonz így ha valamilyen csoda folytán egy kis csoport kezében összpontosulna akkor hamar felbukkannának olyanok, akik ezt el akarják venni.
Írták, hogy a pénzvilág irányít mindent. De a pénzvilágban is egymással rivalizáló vállalatok vannak, valamint a banki szolgáltatások is piaci versenyben vannak megméretetve, méghozzá a vásárlók által. Nyilván vannak lobbik, de nem homogén az egész csoport, mert vannak riválisok. Ezért például ha fel is vásárolják a "médiát", attól még a rivális mocskát simán lehozzák. Független médiumok is léteznek, nem minden lap van bankárok kezében, sőt. A nyugati média pedig ezerszer fejlettebb a magyarnál. Nyugaton sokkal több oknyomozó riporter van, sokkal szakképzettebbek, beválalósabak.
Azt is figyelembe kell venni, hogy nagyon sokan eleve úgy állnak hozzá, hogy találni akarnak valami mocskosságot, aljadékságot. Mondjuk eleve, Amerika vagy Izrael gyűlölők, így rájuk fókuszálnak, miközben milliók életét követelő afrikai és mondjuk ázsiai konfliktusokra magasról tesznek. Meg kell említeni, hogy szerintem a képzettség szintje nem befolyásoló tényező, mivel rengeteg magas végzettségű ember is hisz hasonlókban, így inkább világlátás kérdése az egész. Valószínűleg az összeesküvés elméletekben is lehet úgy hinni, hogy az nem káros, nem beteges, bár én nem látom, hogy hogyan.
A valóságban nincsenek ellentmondások csak a magyarázatainkban.
Lehet, hogy nehezen képzelünk el 150 embert 7 milliárd élén, de azt elhisszük, hogy egyetlen ember (Orbán Viktor) irányítja az egész 10 milliós Magyarországot? Az egész lényege a megfelelő szervezeti felépítés és hierarchia. Úgy kell elképzelni az egészet, mint egy piramist. Induljunk ki egy emberből! De ez csak feltevés. Ő a fő fő fő főnök, és van alatta 10 ember. És minden ember alatt tíz ember. Ha így haladunk, az 1-es szint a főnök, ott van egy ember, a 2-es szinten 10, a 3-as szinten 100, a 4-esen 1000, az 5-ösön 10 ezer, a 6-oson 100 ezer, a 7-esen 1 millió, a 8-ason 10 millió, a 9-esen 100 millió, a 10-esen 1 milliárd, a 11-esen 10 milliárd.
Tudom, kissé talán abszurd a példa, de a modell jól szemlélteti, hogy akár 10-11 lépésben is lehet kapni olyan rendszereket, amik minden embert magukba sorolnak. És 10 ember felügyelete nem sok. Persze ennél összetettebb dologról szólnak ezek az elméletek, én csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy szervezetek esetén ne higgyük azt, hogy lehetetlen feladat kevés ember alá sokat szervezni, csak a megfelelő szinteket kell meghagyni.
20:41
"A Bilderberg csoportot"
Konferenciasorozat. Ez a "csoport" úgy hangzik, mintha ezek az emberek állandóan találkozgatnának. Valójában évente egyszer van egy Bilderberg-konferencia, főleg előadásokkal.
Képzelem, mekkor hatékonysággal "irányíthatják a világot", ha évente egyszer konferenciáznak.
Talán mégiscsak el kellene fogadni, hogy ők nem a világkormány.
"aki egy ilyen emberekből álló szervezetet irányít, az mekkora hatalommal bírhat."
Ki irányítja?
22:52
"Lehet, hogy nehezen képzelünk el 150 embert 7 milliárd élén, de azt elhisszük, hogy egyetlen ember (Orbán Viktor) irányítja az egész 10 milliós Magyarországot?"
Ki az a hülye, aki ezt hiszi? :))))
Orbán valószínűleg ott van az ország 10 legbefolyásosabb embere közt. Ez azonban nem jelenti sem azt, hogy ő irányítja az országot, sem azt, hogy 10-en irányítják.
Aki képes leírni azt a szókapcsolatot, hogy valaki "irányít egy országot", az borzasztó naiv és teljesen gyerekes elképzelései vannak a politikáról, a gazdaságról, meg úgy általában az életről.
Gyerekek szoktak így gondolkodni, akik számítógépes játékokon nőttek fel, ahol egy személyként irányíthatják mondjuk a római birodalmat. A valóságban ilyesmi nincs. Már egy közepes méretű munkahelyen sincs olyan, hogy valaki "irányítja az üzemet".
"10-11 lépésben is lehet kapni olyan rendszereket, amik minden embert magukba sorolnak"
Sőt, hat telefonhívásra vagy Obamától és Bill Gatestől. Mégsem tudsz beszélni velük.
03-14 00:00 - Látom te meg sem próbáltad megérteni a lényegét annak, amit leírtam. Szerintem elméleti szinten (hangsúlyozom elméleti szinten, vagyis valóságbeli vonatkozását nem vizsgálva) lehetséges, hogy egy kis csoport nagy tömegeket irányítson. Ez egy nagyon primitív elméleti modell volt, amit felvázoltam, de látom, neked nem sikerült megértened. Ennél jóval összetettebb elméleti (megint fontos az "elméleti" szó) tudnék felállítani, csak ahhoz ábrák is kellenének. A lényeg, hogy kihozok neked akármilyen bonyolult táblázatot vagy ábrát, aminek a tetején mégis csak néhány tucat ember van. Itt a lényeg (és még mindig elméletben maradva) azon múlik, hogy az utasításokat hogyan tudja kiosztani, és hogyan hajtják végre. Ha a valóságban olyan szervezetet keresel, ami az általam leírt modell alapján működik, akkor nem cégekben kell gondolkodni, hanem egy nagyon alapvető szervben, a hadseregben. Itt tényleg hierarchikus parancsrendszer van. A kérdés, ha felvázolok egy bonyolult folyamatábrát, akkor hol használom a hadseregben megszokott szisztémát, és hol engedhetem meg magamnak, hogy eltérjek ettől, de olyan irányba, ami inkább a szabadabb, kötetlenebb embereket jellemzi. Nevezzük őket független személyeknek, míg akik utasításokat hajtanak végre, nevezzük végrehajtó személyeknek. Ebben az esetben az elméleti modellnél maradva meghatározható kik lesznek a végrehajtók (nyilván a kulcspozíciókat betöltők), és kik a független személyek, akik nem állnak velük összeköttetésben (azok az emberek, akik nem töltenek be kulcspozíciókat). Kulcspozíció alatt pedig vegyük azokat a tisztségeket, amik a társadalomban jelentősebb vezető szerepeket jelentenek. Ez esetben, ha elég végrehajtó személyt találok a kulcspozíciókra, akkor könnyen belátható, hogy ezeket akár váltogathatom is, vagy egyszerűen a független személyekre bízom, hogy az általam irányított végrehajtó személyek közül kiket választanak kulcspozíciókra.
Ez egy elméleti megközelítés, és nem akarom azt állítani, hogy a valóságban így lenne, de azt is hogy nem így. Persze az elmélet lehet ellentmondásos, és más a gyakorlat, mint az elmélet. De azt érdemes megjegyezni, hogy a valóságban nincsenek ellentmondások, azok csak a mi magyarázatainkban jelentkeznek.
Én nem akarom az összeesküvés-elméleteket alátámasztani vagy cáfolni, sőt azt mondom sok fajta elmélet létezik, és általános kijelentést tenni butaság, minden elméletet egymagában kell megvizsgálni, és egyenként ítéletet mondani felettük, nem egy kalap alá vonva az egészet.
Én csak azt próbáltam itt felvázolni, hogy elméletben létezhetnek olyan modellek, amikkel lehet magyarázni a világuralommal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket, de ebből levonni olyan következtetést, ami igazolná vagy cáfolná őket még butaság volna, ehelyett magát az adott elméletet kell gorcső alá venni.
Mondjuk úgy, hogy lehet hogy az elmélet nehezen hihető, de semmiképpen sem elképzelhetetlen.
"Orbán ellen ki lépett fel? A SzűzMária?"
Az emberek sztem fellépnének csak emlékeznek mi volt 2006ban
13:36
"Szerintem elméleti szinten... lehetséges, hogy egy kis csoport nagy tömegeket irányítson."
Elméleti szinten lehetséges, hogy 1 ember irányítson egy 100 fős vállalkozást vagy 10 ember egy 2000 főset. Gyakorlatilag meg már nem igazán. Az, hogy 100 ember irányítsa a világot, nem hogy lehetetlen, hanem értelmetlen felvetés.
"Ez egy nagyon primitív elméleti modell volt, amit felvázoltam, de látom, neked nem sikerült megértened"
Megértettem, és pontosan leírtam, miért hülyeség. Az, hogy ezt te viszont nem értetted, sajnos kellemetlen rád nézve.
"A lényeg, hogy kihozok neked akármilyen bonyolult táblázatot vagy ábrát, aminek a tetején mégis csak néhány tucat ember van."
És épp ezért csak részben tudják befolyásolni, mi zajlik alattuk.
"nem cégekben kell gondolkodni, hanem egy nagyon alapvető szervben, a hadseregben."
A hadsereg pont úgy működik, mint egy divizionális felépítésű cég törzskarokkal (bevezetés a menedzsmentbe első vagy második óra?). Ennek megfelelően a hadseregben sem az történik, hogy a legfelül lévők irányítanak "mindent". A hadsereg parancsnoka hadosztály szinten határozza meg, minek kell történnie. A front parancsnoka esetleg csak hadsereg szinten. Hogy mit csináljon Kovács őrnagy, azzal egyik se foglalkozik.
"Én nem akarom az összeesküvés-elméleteket alátámasztani vagy cáfolni"
Akkor nem is értem, minek izmozol itt. Ha nem akarsz semmit se közölni, akkor minek ennyit gépelni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!