Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ozvegyi nyugdij, minek?

Ozvegyi nyugdij, minek?

Figyelt kérdés
Egy ismerosomrol jutott eszembe a kerdes, hogy ki mit szol hozza. Adott egy no, ket gyerekkel. Megozvegyult. Az allamtol igy, osszesen kb. 200.000 forintot kap. Elment dolgozni, dolgozott 2 honapot, majd otthagyta mondvan ebbol is megelnek es nem szereti a munkat. Az agyam eldobom. Mas kapalodzik egy takaritoi allasert, masok meg az allam penzebol elnek vigan. Regebbi idokben ertem az ozvegyi funkciojat, a nok nem dolgoztak, gyereket neveltek, ha az apa meghalt, valamibol el kellett tartani a gyerekeket. Na, de ma? Miert jar ez? Mert oke, arvasagi, meg akar ozvegyi is, mondjuk 3 honapig, mig beall a no dolgozni, ha addig nem tette, de igy... Valaki magyarazza mar el nekem.
2012. jan. 16. 19:54
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Hm, van olyan ország, ahol ha vki nyugdíjas kora előtt meghal, akkor az addig összegyűlt nyugdíjjárulék örökölhető, szerintem ez így fer. Ehhez képest az özvegyi nyugdíj az eredeti nyugdíj 30%-a, nem vmi sok...

Az én apám 58 évesen halt meg, cirka 40 év munkaviszony után, nyugdíjat nem kapott, mrt nem élte meg a nyugdíjkort. Ezek után te azt mondod, hogy még özvegyi nyugdíjat se vehessen fel utána anyám?

2012. jan. 16. 21:07
 12/22 Andizsuzsi ***** válasza:
Kérdező! Élettárs is jogosult, ha édesanyád nem kapott, akkor egyéb okból nem volt jogosult rá.
2012. jan. 16. 21:40
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

1 nőre vonatkozóan nem kéne általánosítanod ezt a kérdést. Nálunk is meghalt édesanyám, édesapám pedig belerokkant, nem volt képes tovább dolgozni. Ebből senki se gazdagszik meg nem értem a felháborodást őszintén. Kb annyira elég ez h fenntartsa magát az ember, nem nyaralni megy belőle v költi luxusdolgokra.

22N

2012. jan. 16. 21:48
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Hozzátenném nem tudom melyik államban élnek vígan állam pénzéből, lévén h jelenlegi kormány a 100%os rokkantakat is öregségi nyugdíjba helyezte és amit csak el lehet venni azt tervezetbe van h elveszik.
2012. jan. 16. 21:50
 15/22 anonim ***** válasza:
0%

Az özvegyi meddig jár (ha nincs új élettársa vagy férje) ?

Anyukám elvált, egész életét egyedül kínlódta végig.

A társnői megözvegyültek, sírnak, mint a fürdősku...a, miközben kapják az özvegyit is.

Akkor hol az igazság?

2012. jan. 16. 21:54
 16/22 anonim ***** válasza:

Én amióta 6 éves koromban elkezdtem a sulit, azóta nincs apám. Anyám 3 gyerekkel özvegyült meg, és én voltam a legidősebb egy félkész házzal. Mivel 28 évesen halt meg balesetben, túl sok munkaviszonya nem volt, így kezdetben ez az állami pénz akkor kevés volt. Anyum egyébként végig dolgozott, mert hitel volt a házon. Az évek során viszont gyarapodott az összeg is, így tudtam elvégezni az egyetemet, szóval nem ment rossz helyre, és enélkül bizony megnézhettük volna magunkat. Tényleg szép összeget kaptam, viszont egész életemben csak egy szülőm volt, és sose vetett fel minket a pénz.

Viszont sokan kb. a felét kapják annak, mint én, és az anya önhibáján kívül munkanélküli. A nagyobbik lány jár teljes munkaidőben dolgozni az egyetem mellett, hogy legyen a családnak pénze, állami támogatás ide vagy oda. Lehet irigykedni, én nem is panaszkodtam sokáig, csak most ebben a kilátástalan helyzetben.

Ebben a családban az apuka biztos jól keresett, de azt hiszem itt is van egy felső plafon. Ha 2 gyerek van, akkor fejenként kb. 60-70ezer lehet a jussuk, özvegyivel együtt. Ha tényleg ekkora pénz maradt apuka után, akkor gondolom elég jól élhettek előtte. Mellesleg nem biztos, hogy tényleg ekkora összeg jár nekik, lehet hogy lódított az asszony, és nem is hagyta ott a melót, hanem kirúgták. Ki tudja...(én nem) Az is lehet, hogy idő kell neki míg feldolgozza a gyászt

2012. jan. 16. 23:16
 17/22 anonim ***** válasza:

15, anyád választotta, hogy egyedül marad, mielőtt azzal jössz, hogy apád egy szemét volt, hát elmondom neked azt is anyád választotta, hogy hozzámegy.

Ellenben a "fürdős krvák" házasságban végig élték az életüket együtt a férjük fizette a járulékot, de mivel feldobta a pacskert, ezért egy kicsit ebből a befizetettből adnak az asszonynak is, meg a gyereknek is.

2012. jan. 16. 23:19
 18/22 anonim ***** válasza:

,,Mikor szűnik meg az özvegyi nyugdíjra való jogosultság?

Az özvegyi nyugdíj megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltése előtt házasságot köt.

A rokkantság címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor szűnik meg, ha az özvegy már nem rokkant.

Az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor szűnik meg, ha már egyik gyermeket sem illeti meg az árvaellátás."

2012. jan. 16. 23:34
 19/22 anonim ***** válasza:
72%

21:54

Nem ugyan az valakitől elválni és valakit bárminemű előjel nélkül örökre elveszíteni. Válás esetén ha gyerek van, ott a gyerektartás amit fizetnie kell az apának, ha nem akar akkor a bíróság megállapíthatja az anyának h fizeti a gyámügy. Ha valakinek meghal a férje nem fog neki senki segíteni anyagiakban, ezért van az özvegyi nyugdíj. Nem hiszem h így kéne gyűlölködni olyanokra akik elvesztettek vkit, akkor se ha neked nem szimpatikusak.

2012. jan. 16. 23:40
 20/22 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem a kérdezőnek nem magával az özvegyi nyugdíjjal van baja, ami egyébként teljesen jogosan illeti meg a nőt, hanem azzal, hogy a nő nem akar dolgozni mellette. Innen a felháborodás, hogy csak eltartja az állam és ebben a formában igaz. Hiszen később ő nem fog kapni nyugdíjat (csak minimálisat), mert nem lesznek meg a ledolgozott évei. Utána jön majd a sírás.

Jogos az árvasági és az özvegyi, hiszen az apa/férj fizette a járulékokat, de emberségből nulla az a nő, hogy "nem szeret dolgozni" és lesz ami lesz. Én a gyerekeimért mindent megtennék, elmennék dolgozni akár 3 műszakba is, csak hogy nekik minél jobb legyen, ne a kevesebbel kelljen beérniük.

2012. jan. 17. 08:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!