Mit jelent, ha régen valaki munkásőr volt?
Állítólag az apósom az volt régen. Engem hidegen hagy, nekem hálistennek a régi dolgok csak a retrót jelentik, meg a Balatont (33 éves vagyok.)
Most viszont, hogy a gyereknek nem akarunk keresztelőt, csak névadót, anyám kijelentette, hogy kommunisták vagyunk itt mindannyian... (nem tehetek róla,nem vagyok vallásos, bár nem zavar,ha a gyerek az lesz,majd ő eldönti.)
Talán az bántja,hogy ideköltöztem a férjemhez mikor hozzámentem, és nagyon jól kijövök az anyósomékkal, akik nagyon jó emberek és sokat köszönhetünk nekik (egy faluban lakunk, anyuék 100 kilométerrel arrébb egy városban).
Nekem kicsit fájt a kommunistázás, bár igazából teszek a politikára,csak felhúzom rajta magam, és főleg nem vájkálok a múltban (bár a jobbikra szavaztam mert velük szimpatizálok.)
Azért mégis érdekel, miért kell valakit utálni a munkásőr-dologért, aki ha jól tudom, párttag se volt,és soha nem bántana senkit (ennyire azért ismerem.)
Apám radikális szélsőjobbos,talán tőle ered a dolog..
És hogy a kérdésre is válaszoljak:
Az hogy régen valaki munkásőr volt, azt jelenti hogy a dolgozó népet szolgálta. Mindezt a szabadidejében és anyagi ellenszolgáltatás nélkül tette.
Voltak ugyan olyan kiképzések melyek munkaidőbe estek és ekkor a dolgozó mentességet kapott a munkavégzés alól de lényegében ez akkor is társadalmi munka jellegű volt.
Ők a hazájukért, a dolgozó népért tevékenykedtek, csak büszke lehet aki lehetett munkásőr!
07:43
Helyesbítem, mindig vannak/voltak kivételek. A 90%-ra
jellemző volt a munkásőr, pártag előírás és a vezetőket
is ezekből jelölték ki! Politikailag megbízható, elvtársak voltak,-szovjet minta alapján.Ipari üzemekben főleg, ahol a sok - sok embert át kellett nevelni!
Kilépni nem lehetett csak nyomós indokkal!!
Látom,megosztja az embereket ez a munkásőr-dolog, de azért örülök,hogy az általános vélekedés szerint mégse lövöldöztek napi szinten...
Ami meg a keresztelőt illeti, egy felnőtt ember is megteheti,szabad akaratából, és az talán jobban is esik. Utána elvehet templomban egy vallásos lányt nyugodtan, a papok fognak örülni,hogy még egy új tag a gyülekezetben,aki legalább komolyan gondolja:)
Én hat évig jártam ref.gimnáziumba, azóta nem igazán tudom őszintén felvállalni a kereszténységet (bár elképzeléseim azért vannak,de ez már másik kategória) legalábbis ami a külsőségeket illeti.
Köszönöm a sok választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!