Mit jelent, ha régen valaki munkásőr volt?
Állítólag az apósom az volt régen. Engem hidegen hagy, nekem hálistennek a régi dolgok csak a retrót jelentik, meg a Balatont (33 éves vagyok.)
Most viszont, hogy a gyereknek nem akarunk keresztelőt, csak névadót, anyám kijelentette, hogy kommunisták vagyunk itt mindannyian... (nem tehetek róla,nem vagyok vallásos, bár nem zavar,ha a gyerek az lesz,majd ő eldönti.)
Talán az bántja,hogy ideköltöztem a férjemhez mikor hozzámentem, és nagyon jól kijövök az anyósomékkal, akik nagyon jó emberek és sokat köszönhetünk nekik (egy faluban lakunk, anyuék 100 kilométerrel arrébb egy városban).
Nekem kicsit fájt a kommunistázás, bár igazából teszek a politikára,csak felhúzom rajta magam, és főleg nem vájkálok a múltban (bár a jobbikra szavaztam mert velük szimpatizálok.)
Azért mégis érdekel, miért kell valakit utálni a munkásőr-dologért, aki ha jól tudom, párttag se volt,és soha nem bántana senkit (ennyire azért ismerem.)
Apám radikális szélsőjobbos,talán tőle ered a dolog..
A válasz írója 54%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 00:08
Soha sem volt sehol igazi kommunizmus.A legfelsőbb rétegek leveszik a sápot,és ennyi.Ők egyenlőbbek.
"Soha sem volt sehol igazi kommunizmus.A legfelsőbb rétegek leveszik a sápot,és ennyi.Ők egyenlőbbek."
Hol olvastál olyat , hogy volt? Vagy másképpen kérdem: Miért cáfolod azt amit senki sem állít?
És azon állítás igazát, hogy a kommunistázás csak a szellemi fogyatékosoknak jól bizonyítja és szépen illusztrálja a 61%-os felhasználó, aki összeállított nektek egy listát azon személyekről akik még csak tisztában sem voltak azzal, hogy mi a kommunizmus és nem is illenének abba bele. És még büszke is magára, megveregetvén saját vállát:
-De ügyes vagyok. :D
Kolopele! Most nincs kommunizmus. De az emberek többsége ma is éhbérért dolgozik,ha egyáltalán van munkája! Nem mindenki milliomos,mint te!
A kérdezőnek:
Megint olyanok beszélnek ezekről az időkről,akik nem éltek akkor.
Magyarországon szocializmus volt. Csupán a deklarált cél volt a kommunizmus elérése.
A Rákosi rendszerben csak azok léptek be a Kommunista Pártba,akik egyetértettek az eszmével.
A forradalom kitörésekor sokan vissza adták a tagsági könyvüket. Amikor a forradalom elbukott,újra szervezték a pártot. Ekkor még csak azok lettek párttagok,akik kommunistának tartották magukat. A 70-es évek után viszont a párttagok legtöbbje nem volt kommunista. Csak azért léptek be,mert a munkahelyen így juthattak előbbre. Vagy nem tudtak kitérni a "megtiszteltetés" elől.
Csak az lehetett párttag,akit két régi tag ajánlott. Nekem sikerült megúszni,de csak azért,mert abban az időben sok volt a szellemi dolgozók aránya a pártszervezetben. A főnököm és a párttitkár felajánlotta,hogy a pártfogóm lesz. Nehéz lett volna nemet mondanom,ha nem akartam hátrányos helyzetbe kerülni. Ez így ment,szinte minden munkahelyen.
A Munkás őrséget a forradalom leverése után alapították.
Fegyveres testület volt. Eleinte önkéntes alapon szerveződött,de később szintén "meghívásos" alapon is.
A munkásőrök nem voltak gazemberek. Igaz vallásosak sem.
A Munkásőrség inkább a civil életben nyújtott segítséget. Árvízi védekezésben,eltűnt gyerek keresésében,mezőgazdasági munkáknál stb.
Nagyon ritkán határsértők,vagy bűnözők üldözésében segítették a rendőrséget vagy a határőröket.
A jugó határhoz közel lakunk. A 60-as években egy férfi Pesten kirabolt és megölt egy családot. Ezen a tájékon akart átmenni a határon. Hetekig bujkált a környékbeli falvakban a rendvédelmi szervek elől. Valaki a városunkban felismerte,és szólt a rendőröknek. Az illető menekülni kezdett,de nem volt szerencséje. A vasúton lőtték le a munkásőrök.
Ez volt mifelénk az egyetlen eset,amikor a munkásőrök fegyvert használtak.
Apósod lehetett munkásőr,de ennek ellenére tisztességes ember is lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!