Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Lehetséges, hogy a magyar...

Lehetséges, hogy a magyar társadalom túlbecsüli a fizikai munkát?

Figyelt kérdés

Mostanában egyre több helyen olvasom, hogy a gazdagokat(nem csak a politikusokat) ki kellene küldeni egy kicsit kapálni, hogy megtudják, valójában mi az a munka. Ezt nem értem. Nem gúnyolódni akarok, tényleg nem értem. Engem a szüleim annak idején mindig a kékgalléros munkával riogattak, hogy az vár rám, ha nem tanulok. A fizikai munkát mindig egyfajta büntetésnek állították be, amit azért kapok az élettől, mert nem tanultam.

Most pedig egyre több helyen olvasom, hogy senki nem érdemelne meg 1 milliónál magasabb fizetést(indoklás: miben jobb, mint egy tanár?).

Az emberek azért tanulnak többet, hogy ne kelljen ilyen munkát végezniük. Anyám is majdnem havi 1 milliót keres, ha épp olyan megbízásokat kap ki, pedig nem is kell időre bejárnia munkába. Egy drasztikusabb példa: Van olyan üzlettársunk, aki meg havi 6 milliót keres akkor is, ha nem csinál abszolút SEMMIT, ráadásul ki tudja, hogy még milyen vállalkozásai vannak. Ők miért érnek kevesebbet, mint egy agrármunkás? Csak azért mert szerencséjük volt ? Esetleg azért, mert tehetségesebbek ? Vagy inkább azért, mert jó iskolát végeztek ? Mert nem nyugodnak bele a helyzetükbe ?

Az élet nem népmese, ahol a gazdagok mind gonoszok, a munkásember pedig mindig becsületes és jólelkű.

Komolyan mondom, Lenin könnyezne, ha elolvasna néhány hozzászólást.

Mi lesz itt 10 év múlva ? A tercier szektort kikiáltják a nemzet ellenségének ?

Nem azzal van a bajom, hogy valaki megbecsüli a fizikai munkát, mert annak azért van alapja. Inkább az, hogy sok ember szemében teljesen egyértelmű, hogy aki jól keres, az biztos hazudott, csalt, kapcsolatai vannak, szövetkezett az ördöggel stb...

2011. máj. 2. 18:55
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:

"Angliában és Amerikában te azon nyafiznál, hogy micsoda igazságtalanság, hogy egyeseknek 1000x annyi pénzük van, mint neked, csak mert a dédapjuk rájuk hagyta, kéremszépen, ez a feudalizmus."

Még én sem tudom, mit mondanék, ha Angliában kellene élnem, honnan tudhatnád akkor te?

"Magyarországon ezt az irigy szöveget abban a formában szokták nyomatni, hogy "apuci a segge alá tolta 18 éves korában a lakást és az autót". Nagyon szeretik az irigykedők a "segge alá tol" kifejezést valamiért."

Én ezt nem irigylem, mert elképzelhető, van aknek a gyereke megérdemli, hogy a "segge alá toljanak" mindent. Lehet, hogy tényleg olyan jól teljesít, bár szerintem, a gyereknevelésnek ez nem a legoptimálisabb módja.

Amúgy mindegy, mert minden szülő annyit ad meg a gyerekének, amennyit tud

Láttam már szélsőséges példákat, aki megérdemelte a házat, kocsit, és olyat is akitől a vizet is sajnálnám.

"A legalsó és legfelső decilis között 4-5-szörös különbségek voltak, most 7-8-szoros van. Nem történt olyan radikális változás, mint egyesek képzelik. "

Szerintem ezek átlagok. Megnézném én azért a valós számok tükrében a különbségeket, vagy mondjuk a 100 leggazdagabb magyar átlagfizetése hányszorosa a minimálbérnek? Gondolom nem 7-8 szorosa.

"Amúgy meg komcsikkal nem szívesen folytatok hitvitákat, nincs értelme. A komcsikat képezhetetlennek tartom."

Én a személyeskedő megjegyzéseket nívón alulinak, és primitívnek tartom.

"A kiindulóponton nem változtat, vagyis azon, hogy téged elsősorban az zavar, hogy másoknak mijük van, és azt érted "nem lehet megélni" alatt, hogy másoknak több van."

Sokadszor próbálom elmagyarázni, hogy a vagyoni különbségek mértéke, és a kialakulásuk módja zavar. Nem tudok segíteni azon, hogy képtelen vagy túllépni a saját megcsontosodott álláspontodon. Akkor így fogsz maradni.

"Értem, hogy az "irigység" szó divatjamúlt meg nem hízelgő, de hát én az egyszerű beszéd híve vagyok, úgyhogy maradnék ennél a szónál."

Értem én, hogy az egyszerű beszéd híve vagy, ezért igyekszem újságokból vett vicces szófordulatokat használni. Fontos nekem, hogy közérthető legyek.

2011. máj. 18. 14:40
 32/35 doboszoli ***** válasza:

Helmet!

RESPECT!

2011. máj. 18. 19:28
 33/35 anonim ***** válasza:

KÖSZI... :)

Jól elbírkózgatunk itt. (is)

2011. máj. 18. 22:43
 34/35 anonim ***** válasza:

14:40

"Még én sem tudom, mit mondanék, ha Angliában kellene élnem, honnan tudhatnád akkor te?"

Onnan, hogy ismerem a réteged mentalitását. Felmérések vannak róla.

"Láttam már szélsőséges példákat, aki megérdemelte a házat, kocsit, és olyat is akitől a vizet is sajnálnám."

Tehát az igazságos elosztás az lenne, ha Helmet elvtárs mondaná meg, kinek mennyi jusson. Egyeseknek jutna autó, másoknak víz sem. Helmet elvtárs persze elégedetlen, mert ő úgy gondolja, hogy neki járna az autó, másoknak meg a víz :))) Értelek én, még jobban, mint te magad.

"Szerintem ezek átlagok."

A decilisek decilisek, drága barátom.

"mondjuk a 100 leggazdagabb magyar átlagfizetése hányszorosa a minimálbérnek?"

Az előbb még mintha azt bizonygattad volna, hogy nem az zavar, hogy van egy-két milliárdos. Most meg megint a leggazdagabb 100 fizetésén rugózol.

Fárasztó mindig terelni, ugye? Pár napja még azon nyafiztál, hogy a munkás nem tud megélni. Most már a leggazdagabb 100-zal van bajod. Persze ez emberileg érthető: az a bajod velük, hogy nem tartozol közéjük.

"Sokadszor próbálom elmagyarázni, hogy a vagyoni különbségek mértéke, és a kialakulásuk módja zavar."

Tehát nem az zavar, hogy "nem lehet megélni". Helyes, akkor igazam van, és ezt te is aláírod. A problémád csak az irigység, nem az, hogy "nem lehet megélni". Örülök, hogy egyetértünk.

2011. máj. 18. 23:35
 35/35 anonim ***** válasza:

Kedves Utolsó!

Több ismerősöm is akad aki nem vállal gyereket azért mert anyagilag nem érték el azt a szintet hogy felkészülhessenek egy gyermekáldásra.Én nem mondom hogy Nekem nincs pénzem, mert igen is van,de ezért Én túlórázom is rendesen!Hónapról hónapra él a magyar ember,mármint a köznép!Ami meg a száz leggazdagabb magyart illeti,engem nem izgat ,de le is nézek sokat belőle , mert egy igazi senkik akik nem tudnak egy qurva villanykörtét kicserélni vagy akármi mást csinálni.

2011. máj. 21. 22:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!