Szerintetek nem kellene az embereket ösztönözni hogy termeljék meg maguknak a betevőt?
részletezve:
Ha elfogy a kőolaj, a földgáz, nem lesz itt újrahasznosítható energia, mert az igényeket nem elégíti ki kellőképpen.
Így ösztönözni kellene az embereket hogy próbálják meg saját maguk megtermelni a betevőt: állattartás, illetve a faanyagot fűtéshez.
Ezen kívül sokakat meg is kéne tanítani a mesterségre mert sokan nem tudják hogyan is kellene csinálni!
Nem azt állítom hogy most rögtön ha nem kezd hozzá a politika, akkor végünk, csak azt hogy jobb előre gondolkodni, mint később nem.
Lehet mondani hogy pesszimista vagyok, de én inkább realistának mondanám magam.
Mi még most is tartunk állatokat, van egy nagy kertünk, a fogyasztott élelmiszereinknek kb 80%-a házi termelés, és véleményem szerint az átlagnál valamelyest jobban élünk.
De te nem vagy avval tisztában hogy mekkora földterület kellene minden egyes embernek és mennyi állatot kell tartania hogy minden egyes család minden nap jól lakjon belőlük, és mennyi macera van belőlük, nem beszélve arról hogy mennyi időt kell ebbe beleáldozni.
A családba csak nagypapám és nagymamám csinálja ezeket, mivel én az érettségi küszöbén állok, kövi tanévbe szeretnék főiskolára menni, anyám pedig dolgozik, ezért nekünk egyszerűen időnk nincs evvel foglalkozni.
"Szerintetek nem kellene az embereket ösztönözni hogy termeljék meg maguknak a betevőt?"
Nem, erre a mai világban nemigazán van lehetőség, tekintve, hogy az emberek nagyrésze nem farmokon él. Gondolj csak a panelházban lakókra. Ők mit csináljanak? Tartsanak csirkéket a tengerimalac ketrecében, meg neveljenek krumplit virágcserépben?
Aztán a házban lakók nagyrésze is csak egy pár tíz négyzetméteres udvarral rendelkezik, amin elsősorban kertészkedni szeretnének, nempedig földműveskedni. Itt mi legyen? Vessék be kukoricatáblának az udvart, ahol rossz a föld ott meg tartsanak kecskét?
Ezek után meg még arról sem beszéltünk, hogy ezek csak az élelem egy részét szolgálnák. Banánt, narancsot, kakóbabot, kávét, teát például nem tudsz Magyarországon termeszteni, tehát egy csomó élelmiszer ami mára a táplálkozásunk általános része, akkor is importálni kéne, ha egy farmon élnél.
A táplálékon kívüli dolgokról meg még nem is beszéltünk. Tévét, autót, számítógépet hogyan fogsz csinálni önellátóan? Ja, hogy sehogy és ennek az egésznek az is célja lenne, hogy középkorias körülmények közé térjünk vissza? Hamár tévét, autót, számítógépet boltban veszünk, akkor nem mindegy, ha az ételt is ott vesszük?
"Ha elfogy a kőolaj, a földgáz, nem lesz itt újrahasznosítható energia, mert az igényeket nem elégíti ki kellőképpen."
Tévedés. Már rengeteg alternatív energiaforrásunk van, ezeket csak azért nem dolgoztuk ki még jobban, mert sok kőolaj van hátra, ha valóban elkezd fogyni valamikor, vele párhuzamosan fognak jobban rákapcsolni az alternatív energiára, tekintve, hogy az olajmágnások se szeretnék az öregkorukat a középkorban leélni, ha elfogy az olaj.
"Így ösztönözni kellene az embereket hogy próbálják meg saját maguk megtermelni a betevőt:"
Hogyan? Fegyveres csoportok fognak masírozni és aki nem termel magának, azt lelövik? Mert különben csak röhögni fognak az emberek mondjuk egy tévébemondás-stílusú "ösztönzésen".
"illetve a faanyagot fűtéshez."
Egy átlagos udvaron hogyan nevelsz fel annyi fát, amennyivel az év 3/4 részében fűteni tudsz?
"Ezen kívül sokakat meg is kéne tanítani a mesterségre mert sokan nem tudják hogyan is kellene csinálni!"
És miért baj, hogy nem tudják hogyan kell csinálni? Amit nem csinálunk az életben annak a módját felesleges ismerni. Én például nem tudok vitorlást vezetni, mert nem a csendes-óceáni szigetvilágban közlekedek szigetek között a napi munkám során, de egy ottlakó meg valószínűleg nem tudna tájékozódni Budapesten.
"jobb előre gondolkodni"
Honnan tudod, hogy ez lesz a jövő? Előre mentél egy időgéppel és megnézted? A jövőben bármi kisülhet, 30 éve gondoltad volna például, hogy most internetes mobiltelefonok lesznek?
"Lehet mondani hogy pesszimista vagyok, de én inkább realistának mondanám magam."
Nem realista vagy, hanem el vagy rugaszkodva a valóságtól.
Kedves kérdező,
Ne sértődj meg és senki ne sértődjön meg, de úgy gondolom, hogy aki azt gondolja hogy olyan mesebelien könnyű megtermelni amit megeszünk, hát én kiraknám őket egy évre falura hogy termeljenek....
Egész életemben falun éltem magunk termeltük meg azt amink volt, van. De nem tudom eddig melyik országban éltél, ugyanis a következő a helyzet. Az alföldön a gazdákat ellehetetlenítik, mert a külföldi szutyok árukat (tisztelet a kivételnek) fillérekért behozzák tripla annyiért el is adják. A magyar termékeket a kistermelőktől,m az igazi parasztnénitől, bácsitól vagy családtól nem veszi meg a multi, mert nem 5 hanem 15 ft-ért adja a dinnyét káposztát paprikát....stb. A multik a milliárdos profitokat kiviszik adókedvezményeket kapnak, de az a földműves, aki "feketén" ajánl munkát pl a málnaszezonban legombolnak róla több ezret, miközben Magyarországnak egyik fő lehetősége a profi szintű mezőgazdasági termelés, biogazdaság és fóliás gazdaságok, üvegházak kialakítása. Az egész ország termálvízben, hévízben úszkál amit afólia sátrak fűtésére lehetne alkalmazni, de az engedélyeztetése olyan hosszadalmas, hogy mire engedélyt kapsz és megépül eléred a nyugdíjkorhatárt. Ha minden jól megy és az időjárás is olyan és nem épp árvíz vagy belvíz vagy jégverés van, bizakodhatsz, hogy nem támadja-e meg valami gomba vagy baktérium vagy állat a növényeidet. Az sem mindegy mikor mivel permetezed, mert igen permetezni kell. (elvégre ha a lábad gombás te is elpusztítod, ha a hajad tetves megölöd őket kemikáliákkal)nem lehet elmenni nyaralni vagy szórakozni, mert valakinek mindig etetni kell, figyelni a termést a növények életritmusát ami az időjárás függvénye. Öntözni kell, szerencsés esetben kútból, esővízből, szerencsétlen esetben csapról. Ami a másik hogy ha nem tudod megfelelő áron értékesíteni a terményeidet mínuszba mész és emellé szükséges még egy 8 órás állás, ahol megkeresed azt, amiből termelni tudsz, és ha baj van akkor meg élsz. NMert nem fizethetsz krumplival a gázszámláért, vagy a villanyáramért, vagy nem adhatsz a gyereked lábára egy fej kukoricát. Az alkalmazottakat nem tudod megfizetni, mert kb minimálbér, vagy egy 80-ezres keresthez 100 ezres járulék fizetés társul ami a munkaadó terhe. De ebből egy módon lehetne hiper gazdaságot csinálni. Alacsonyabb járulékok, nem csak azokat a gazdákat támogatni, akiknek hatalmas gépparkja és egyebe van de munkaerőt nem alkalmaz hosszútávon.
Fontos lenne ha a hazai termékek adója ami magyar gyártmány a termeléstőla csomagolásig kisebb adókulcsos legyen és akkor mindenki a magyar termékeket vásárolná meg. Horvátországban ez így működik. És kevés a nagy hipermárket.
Egyébként, ahogy már előttem is írták, az energia nem fog egyszer csak elfogyni. Rengeteg alternatív lehetőség van, amik fejlesztés alatt állnak.
Pl. nemrég tudtam meg, hogy folynak a fejlesztések, hogy az urán-238 is tudjon atomerőművekben hasadni. Ez egy olyan anyag, ami most még csak hulladék, nem használják semmire, mert csak a 235-ös izotóp használata egyszerűbb. De ha a 238-ast is be tudnák vonni, akkor kb. 10 ezer évre elegendő energiánk lenne, csak ebből. Azért ez elég ígéretesnek hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!