Tényleg olyan nagy az országban a szegénység?
Szerintem igen, én nem értek egyet az előttem írókkal. 115 ezer Ft a nettó átlagfizetés, 90 az átlagnyugdíj. Meg lehet ebből élni tényleg normálisan? Egy havi fűtést 40-50 ezernél kevesebből már nem lehet kihozni, rém drága a közlekedés, meg minden. És akkor ott vannak azok a milliók, akiknek ennél kevesebből, havi pár 10 ezer Ft-okból kéne kijönniük. Hol van mindebben a lakhatás, a lakásszerzés költsége, meg egyebek?
Az meg csak a látszat, hogy hű de vásárolnak az emberek. Ez se így van, én is külföldön élek, és látom. Belenézek az emberek kosarába itt is, és ott is, és látom az óriási különbséget különösen az öregeknél. És nézzétek végig, hogy öltözködnek a magyar öregek. 90 %-uk kukából szedett, vagy segélyszervezetek által osztott használt göncben jár. Hol tud egy magyar nyugdíjas ruhát venni, minőségileg étkezni, netán utazni menni?
A rendszerváltás előtt a kisemberek tömegei igenis jobban éltek ennél, megvolt mindenük. Ma meg megjelent a minőségi és mennyiségi éhezés, rengetegen nem, vagy alig fűtik a lakásukat, sokan megfagynak.
Én úgy gondolom, hogy van szegénység, dacára, hogy engem nem érint alapvetően, nagyon sokan minibálbérért dolgoznak, teszik a dolgukat, egyik napról a másikra, de valahogy megélnek, megtakarításuk nincs, nincs rá módjuk, sokan vannak, de nem hangosak.
Aztán vannak, akik csak segélyből (meg "kiegészítő" tevékenységből) élnek, sem képességük, sem lehetőségük nincs dolgozni..
Aztán vannak, szintén jelentős számban, akiknek nincs munkahelyük, feketén dolgoznak...
A válasz megírásának időpontja: ma 13:56
Részben egyetértek veled, de…
Létezik mélyszegénység, de nem itt a monitor előtt ülők között. Tescotól egy megállóra, ahol lakom csak észre kell venni a kukázókat, akik a szemétből táplálkoznak is. És aránylag sokan vannak. Már a mozgásukról a távolból fel lehet ismerni őket, mert sérült, beteg emberek. Emeleti ablakunkból rálátok a kukákra, sokszor összeszorul a torkom a látványtól. És ami érdekes, ezek az emberek nagyon vigyáznak, hogy ne szemeteljenek. Ha valamit leejtenek, lehajolnak, felveszik, és bedobják a kukába. Az itt lakók közül ezt sokan nem teszik meg. Nagyjából összecsavarogtuk nyugateurópát, sokat láttunk. Csak egy megadott életszínvonal felett lehet összehasonlítani az itteni, és külföldi megélhetést. Sehol nyugaton ilyen mélyszegénységben élő emberek nem élnek, mert ott ez nem létezik.
16.07-nek (13.56-os vagyok)
" Sehol nyugaton ilyen mélyszegénységben élő emberek nem élnek, mert ott ez nem létezik."
Idéztelek. Mint írtam külföldön élek,(Anglia)és ha hiszed ha nem itt is vannak ilyen mélyszegénységben élő emberek..De ugye a turista nem ilyen helyekre megy el..Ha egy országban valaki kint él,dolgozik.A miden napjai ugyanolyan szürkék,unalmasak mint otthon azok már észre veszik ezeket a helyzeteket is.Én is nap mint nap látom,hogy a konténerekből másznak ki az emberek mert ott guberálnak..A nővérem Miami-ban él. Amikor kint voltam nála,ott is észre vettem hogy mennyi hajléktalan,guberáló ember van.Amikor Párizsban voltunk ott is akadtak ilyen emberek.Szóval bárhol vagy a világban mindenhol élnek ilyen emberek,nemcsak Magyarországon..
Valaki írta,hogy otthon egy nyugdíjas annyira szegény,hogy nyaralni nem is tud elmenni..Nem vitatom,biztos így van. De megint csak azt tudom mondani,hogy nekem a kollégáim többsége angol,és van köztük olyan aki soha életében nem járt Anglián kívül sehol..Amikor megkérdeztem miért nem volt még más országokban a válasz: Nincs rá keret.
Ahogy Angliában,Franciaországban vagy akár Amerikában ott is vannak szegények,és jómódúak..
Én ettől függetlenül azt tapasztalom,hogy amikor hazamegyünk nyaralni,bizony akárhová szeretnék elmenni,zsúfolásig tele van. Írtam a strandot.Azt hittem a belépő már elég drága az otthoniaknak,de mégis annyian voltak,hogy egy zsebkendőt nem tudott az ember leteríteni. Vagy amikor moziba mentünk tele volt a nézőtér..Vagy a rendszeres dugók az utakon..Minden kocsiban 1 ember..Ha rokonokhoz megyünk,csak nézem,hogy ennek laptop,annak plazma tévé,a másiknak Ipod... Nem olyan vészes azért,ha ilyenekre van pénz..Ha meg valaki ezeket mind hitelből fizeti magának az ne sírjon,hogy milyen szegény ember...
16.26: Már nincsenek rendszeres dugók az utakon. Én is tapasztaltam, hogy ez eltűnt Budapesten, de több helyen meg is írták. Íme:
ma 16:26-részére,16:07 vagyok.
Elfogadom, amit írsz, mert valóban a turista mást lát, mint a helyiek. Viszont több helyen megfordul, és össze tudja hasonlítani a különféle életformákat. Soha nem gondoltam volna, hogy a gazdag svájciak mennyire spórolósak, és fegyelmezettek.
Az itthoni nyugdíjas élet külön téma. Vannak, akik a fizetésüket anno felélték, nem volt megtakarításuk, és most csak a nyugdíjból élnek. Nekem 45000 ezer a nyugdíjam, de húsz évig a megtakarítható pénzt befektettem, szerencsére jó helyre, és most ebből élek. Nem rosszul. Egy kicsi pozitív hozzáállással már jó eredményeket lehet elérni.
Én szeretem olvasni mindenhol a külföldön élő magyarok írásait.
Általában sokat lehet tőlük tanulni.
Igen
Nem hiszem, hogy olyan széles az ismeretségi köröd, ha "mindenkinek van kocsija, abba benzin, élhető lakása"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!