Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Elhagynátok végleg Magyarorszá...

Elhagynátok végleg Magyarországot?

Figyelt kérdés

2023. dec. 10. 14:30
1 2 3
 11/29 Senior Séf ***** válasza:
89%
50 múltam, amikor a nejemmel puszta kalandvágyból útra keltünk. Végigautóztunk Ausztrián, munkát keresve meg-megálltunk, végül Németországban kötöttünk ki. 6 hétig egy tojásfarmon dolgoztunk, s ezalatt a kocsiban laktunk. Végül találtunk a végzettségünknek és érdeklődési körünknek megfelelő munkát, és lakást találnunk. Egy év alatt beilleszkedtünk, már barátaink is voltak. Németország befogadott, csak én nem tudtam befogadni Németországot. "Szívet cseréljen, aki hazát cserél"- mondja Tompa Mihály, és nagyon igaza van. 7 év után hazaköltöztünk.
2023. dec. 11. 17:27
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz ügy ez,megértem az előttem szólót.

Egy fiatalnak mindenképpen érdemes lehet magát kipróbálni,és majd meglátja hogyan alakul a kinti élete.

Mindenképpen ajánlható,különösen aki a nyelvet is beszéli.

A legnehezebb a magány ami körülveheti az embert, különösen az elején,amikor kikerül,főleg ha egyedül van.

Én kétszer is dolgoztam Észak-Németorszégban rövidebb ideig,de mindkétszer visszajöttem.

Más környezet,más emberek,lehet hogy idehaza a kevesebb az mégis a több.

Visszajöttem végleg,bár sosem terveztem ott több évet tölteni egyhuzamban.

2023. dec. 13. 16:08
 13/29 anonim ***** válasza:
52%
Most, hogy újra van ÁVO? Mindenképpen.
2023. dec. 13. 16:10
 14/29 anonim ***** válasza:
54%

13/

Itt mindenki azt beszéli amit akar,és annak drukkol akinek akar.

Ez azért nem a Kádár rendszer,ahol nem lehetett összevissza dumálni,mert az akkor igencsak érdekelhetett az sokakat.

Ezért van különbség.

2023. dec. 13. 16:19
 15/29 anonim ***** válasza:
51%

"Ezért van különbség."

Még van. De napról-napra egyre kevesebb.

2023. dec. 13. 16:21
 16/29 anonim ***** válasza:
43%

Ebből már sohasem lesz Kádár rendszer, ami egyébként nagyon népszerű volt akkoriban.

Az akkori NSZK-ban is elismeréssel beszéltek a magyar konszolidációról,és a szociálisan erős, az árakat alacsonyan tartó tervgazdálkodásos kádári világról. Igaz ez tarthatatlanná is vált a 1980 évek végére,de korábban ez nem látszott.

Tömegében jártak az emberek a Balatonhoz, nem annyian mint ma manapság, attól sokkal többen,és nem ám 1-2 napra,hanem 2 hétre...Halászlé,Zimmer frei,Gulaschsuppe,kempingezés fillérekért, aztán hadd szóljon.

Jó volt az akkor, úgyhogy ez akár az akkori rendszer dicsérete is lehetne, bár én nem lelkendeztem annyira érte, de sokunknak azért nagyon jó volt.

Egy biztos nem voltak lakásproblémái egy átlag fiatalnak, mert sokszor a munkahelyén keresztül szövetkezeti lakáshoz, vagy tanácsihoz hozzájutott a házasságkötése után pár éven belül. Ezt a mai világban nem nagyon lehet abszolválni eladósodás nélkül. Na ez akkor ismeretlen volt.

Nem kell ezt kinevetni, mert ma sokkalta nehezebb a fiataloknak az indulás, kivéve ha valakinek jó az indíttatása, családi háttere erős, vagy valamiben nagyon tehetséges.

Az átlagembernek ma sokkalta nehezebb, mert az akkor minden az átlagról szólt, ma már nem, mert itt a tehetség, és a pénz az úr...Úgyhogy nem kell azt azért megszólni, mert társadalmi szinten az embereknek bizony sokkal többet adott, mint a mai rendszer. Egy kisérlet volt, aki átélte sok tanulsággal, és élettapasztalattal szolgált.Legalább van összehasonlítási alap a jelenlegi helyzettel,mert bizony az nem árt.

2023. dec. 13. 19:52
 17/29 anonim ***** válasza:
40%

"Az akkori NSZK-ban is elismeréssel beszéltek a magyar konszolidációról,és a szociálisan erős, az árakat alacsonyan tartó tervgazdálkodásos kádári világról."

Ja, kb a 60-as evekig. Aztan lattak, hogy egy rakas semmi lesz belole. 89-ben ossze is rogyott az egesz.

2023. dec. 13. 20:46
 18/29 anonim ***** válasza:
46%

"Egy biztos nem voltak lakásproblémái egy átlag fiatalnak"

Nem hat, mivel a szuleinel lakott, mig azok meg nem haltak.

"mert sokszor a munkahelyén keresztül szövetkezeti lakáshoz, vagy tanácsihoz hozzájutott a házasságkötése után pár éven belül. Ezt a mai világban nem nagyon lehet abszolválni eladósodás nélkül."

Akkor sem lehetett eladosodas nelkul, reszben ezert is adosodott el annyira az orszag, hogy 89-re a rendszer osszeomlott.

"Nem kell ezt kinevetni, mert ma sokkalta nehezebb a fiataloknak az indulás, kivéve ha valakinek jó az indíttatása, családi háttere erős, vagy valamiben nagyon tehetséges."

Ez akkoriban sem volt maskent. Eros csaladi hatterrel (besugo, 3/3, AVH, stb) akkor is nagyot lehetett szakitani, ha voltal annyira embertelen, hogy ne zavarjon az, ha a tobbi magyar karara hasznalod ki a szovjet rendszer lehetosegeit.

2023. dec. 13. 20:55
 19/29 anonim ***** válasza:
78%

Én 10 éve léptem le, -ma is életem döntésének tartom-, de nem voltak terveim, csak, ki akartam magam próbálni külföldön. És mivel nem voltak terveim, igy azt sem tudtam kijelenteni, hogy soha nem fogok vissza menni.

10 év után látni, hogy mi lett az országból, azt hiszem, ma már ki tudom jelenteni, hogy én nem fogok hazaköltözni -bár soha ne mond, hogy soha-.

2023. dec. 14. 06:41
 20/29 anonim ***** válasza:
67%

17-18/Teljes a tévedés, hiszen milliók jutottak igy lakáshoz, ennyien nem lehettek besúgók. Micsoda baromság ez.

Aki félretett, beosztóan élt azok mind jutottak akkor is valamire.

Ma olyan az árszínvonal, hogy ha beosztó vagy akkor sem biztos, hogy azt az életszínvonalat tudod meghozni, amit akkoriban!

Nálunk Nógrádban az egész falu akkoriban épült ki, az arculata ma is az ami akkor lett.

Egyszerüen könnyebb volt az indulás, ez a tény!

Nem "mamahotelban" laktak az emberek, még gyakran 35 évesen is, vagy eladósodva a Balatonhoz is alig tudnak lejutni sokan,ha igen akkor 2 hétre biztosan nem.Ez ma vágyálom lett.

Utazni akkoriban valóban kevesebbet lehetett, talán ez volt az egyetlen ami személy szerint nekem hiányzott.

Fiatal voltam, mentünk ahova tudtunk, 2-3 évente kis dollárkerettel még Bécsbe is.Ibusszal mindenképp.

Mi ebbe a hamis,és nem igaz? Igy volt,benne éltünk.

Ez nem azt jelenti, hogy minden oké volt, és visszasírom azt az időszakot.

Ennyi volt, de más volt.

2023. dec. 14. 07:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!