Grúzia vagy Georgia? Te melyik nevet használod amikor a kaukázusi országról van szó?
"mert az oroszok hívják őket grúznak, és számukra az sértő."
Ez amúgy hülyeség. Mármint elhiszem hogy ezt kérték, az ukránok is ilyen kiejtéses baromságokon pörögnek egy éve. De mindenki úgy ejti a neveket, ahogyan tudja. Például a magyar focisták nevét szinte semelyik közvetítő nem tudja kiejteni, mégsem megy oda a magyar állam hogy hát ilyen nincs, tessék csak úgy ejteni, ahogy magyarul kell. De Ukrajnára visszatérve, számomra Bahmut és Artemivszk vagy Artemovszk közül egyértelműen a Bahmutot könnyebb kiejteni, és így is hívom. De ha orosz forrásokban keresek, akkor utóbbit fogom beírni a keresőbe, mert az ember alkalmazkodik a helyi szokásokhoz. Ennyi, ebben nincs se több, se kevesebb. A hivatalos, diplomáciai iratokban vagy megbeszéléseken biztos úgy mondják a neveket ahogyan illik, de a hétköznapi embertől nem várható el, hogy számára teljesen idegennek hangzó neveket sajátítson el, akár sértő ez a másik fél számára, akár nem. Az emberek az Auchant vagy a Lidlt sem tudják kiejteni, és nem pofázik bele egyik áruház sem, hogy azt márpedig nem úgy kell mondani.
#9 De abból indulsz ki, hogy téged nem zavar.
Ellenben ha kifejezetten jeleznéd, hogy téged zavar hogy Martinnak hívnak, mert a te neved Márton, és kérnéd, hogy azon a néven szólítsanak, akkor egyenesen parasztság szándékosan más néven szólítani az illetőt.
Ha kérnéd, hogy ne Marcikának szólítsalak, akkor nyilván figyelnék erre és nem szólítanálak úgy.
Nem mondanám azt, hogy márpedig én megszoktam, hogy nálunk a Márton az Marcika és leszarom neked mi tetszik, nekem te Marcika maradsz.
Ha ezt nem érted meg, akkor nincsen miről beszélni.
Vagy teszem azt, valaki megváltoztatja a nevét, mert nem szereti, hogy őt Zalánnak hívják.
Ha megkér, hogy légy oly kedves mostantól Bélának hívni, akkor arra is rámondod gondolom, hogy "én leszarom, nekem te Zalán maradsz akkor is".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!