Elfér a Halloween?
„ Én pont tegnap magyaráztam el a fiamnak, hogy ilyen ünnep nincs Magyarországon, alig akarta elhinni.“
Teljesen jogos volt a hitetlenkedése. Ugyanis az érzékelt valósággal ellentétes dolgokat mondtál neki. Fővárosban és nagyobb vidéki városokban egymást érik a Halloween tematikájú jelmezes bulik. Halloween kvízek, tökfaragó versenyek stb. Online játékokban és streaming szájtokon Halloween eventek, válogatások. És ez utóbbiak a globalizmus miatt ugyanúgy jelen vannak a magyar fiatalok, magyar emberek életében is. Ennyi Halloween tematikájú esemény és jelenlét tükrében fura kategorikusan kijelenteni, hogy idehaza nem létezik.
Azok az egybites boomerek, akik ezzel vagdalóznak, még csak azt sem tudják, mikor van mindenszentek.
okt. 31.: Halloween, (+ a reformáció ünnepe)
nov. 1.: mindenszentek
nov. 2.: halottak napja
Érdekes, a farsangra nem harapnak így, pedig ugyanúgy pogány eredetű. Sőt, plébániák is szerveznek farsangi mulatságot. Tulajdonképpen hasonló tematika, csak az angolszász országokban ez a beöltözős, parádés időszak inkább az év ezen felére tolódik. Húsvétkor meg szintén házalnak itthon, mint a gyerekek Halloweenkor, csak nem cukorkát, hanem tojást és pénzt kéregetnek. Némely vidéken az a népszokás, hogy a legények faágakkal megkorbácsolják a lányokat / nőket, vagy szódás üveggel locsolják ki őket az ágyból, amiből instant megfázás, tüdőgyulladás is lehet. Hát igen… ez SOKKAL keresztényibb tradíció. 🙄
33-as, én pl. tudom, hogy mikor vannak ezek a napok.
De ugyanígy problémásnak érezném, ha nem most, hanem mondjuk december 23-án lenne Halloween... Mert egészen más az ünnepkör tartalma, legalább is a mi kultúránkban. Nem tudok egyik nap zombinak öltözve bohóckodni, másnap meg beesni a temetőbe, hogy a szeretteim és ezzel együtt saját mulandóságomra emlékezzek. Egyébként az USA-ban nincs is ekkor ilyan típusú halottak napja, mint nálunk, így ott ez teljesen rendben van.
Farsanggal azért nincs probléma, mert nem telepszik rá semmilyen csendesebb ünnepre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!