Vannak egyáltalán még olyanok itt Magyarországon (pár jöttment alak kivételével), akik őszintén hisznek a kommunizmusban és valamennyire komolyan is lehet venni őket?
Alex Fly-nak:
Előítéletek alapján formálsz véleményt ami igen ostoba dolog. Ha nem így lenne, akkor tudtál volna kapásból válaszolni. De mivel nem tudsz, ez világosan mutatja hogy olyasmiről beszélsz, alkotsz véleményt, amiről lila gőzöd sincs! Ezt értelmes dolognak tartod?!
Kérdezőnek:
Rosszul gondolod, nem vagyok hívő.
Mond neked valamit az, hogy materialista?
Nem hiszek istenben, de nem tagadom a létének a lehetőségét.
@62: szó sincs előítéletről, egyszerűen a tényt közöltem.
Vagy szerinted a jehovisták teljes mértékben elfogadják a Hitvallást?
#62, Alex Fly-nak:
Egy biblián alapuló vallásnak a biblia tanítását kellene elfogadnia, nem pedig egy római császár, és az akkoriban magukat krisztus-követőnek (keresztény) valló világi közösség okfejtését. Szerintem ezzel mindent el is mondtam. Egyértelmű hogy az általad "hitvallás"-nak nevezett "valami"-nek a biblia tanításaival ellentétes tanításait elvetik! Mert van benne jó néhány ilyen! És szerintem ha tényleg nem akarsz hitvitába bonyolódni, akkor itt állj meg. Prédikátornak tanultam, tehát a "szakterületem"-re tévedtél.
#64 vagyok:
Annyit előre bocsájtok, hogy ha folytatni kívánod, akkor bármiféle állításhoz kérni fogom hozzá a bibliai forrás-megjelölést!
Én bármilyen állításomhoz automatikusan csatolni fogom, és ezt elvárom tőled is!
"Rosszul gondolod, nem vagyok hívő.
Mond neked valamit az, hogy materialista?
Nem hiszek istenben, de nem tagadom a létének a lehetőségét."
Igen, tudom, mi az a materializmus. Ha jól értem, akkor te agnosztikus vagy. Én is ugyanígy vélekedtem még olyan két éve is, csak én nem voltam kifejezetten materialista, egyszerűen úgy voltam vele, hogy az Isten-kérdés meghaladja az emberi megismerőképességet, így nem hittem benne kifejezetten, de ateistának sem mondtam magam.
"Egyértelmű hogy az általad "hitvallás"-nak nevezett "valami"-nek a biblia tanításaival ellentétes tanításait elvetik! Mert van benne jó néhány ilyen!"
Ehhez nekem is lenne pár szavam. Először is, számomra kissé különös, hogy agnosztikus létedre ilyen vehemensen foglalsz állást a Jehova Tanúi Szentháromságot elutasító tana mellett. Mert, feltételezem, a Hitvallás (pontosabban Apostoli Hitvallás) azon részét kifogásolod, ami a Szentháromság tanát fogalmazza meg. Egyébként az Apostoli Hitvallást a legtöbb egyház elfogadja, még a fundamentalista neoprotestáns egyházak is, az evangéliumi teológiai irányzat alatt működő gyülekezetek is, amikre jellemző, hogy a Biblia fundamentalista, szó szerinti értelmezését is preferálják. Amerikában sokan "Bible believing Christian" névvel illetik őket, azaz pontosabban ők saját magukat. Amennyire én tudom, a Biblia-értelmezésük (a Szentháromság kivételével persze) hasonlít a tanúkéhoz, úgy hiszik, a Biblia tévedhetetlen, és NEM CSAK morális/erkölcsi kérdésekben, hanem a történelmi események leírását illetően is, tehát gondolom számodra nem újdonság az, ha azt mondom, a Jehova Tanúi (a fundamentalista evangéliumi keresztényekkel egyetemben) történeti tényként, megtörtént eseményként tartják számon a teológiájukban a teremtéstörténetet és például Noé bárkájának történetét is. A katolikusoknál ez nincs így, szóval igen, vannak különbségek. Viszont, ami nekem különös, hogy te agnosztikus vagy, tehát értelemszerűen a Biblia ihletettségében sem hiszel. Mert feltételezem, hogy te nem kinyilatkoztatásként tekintesz a Bibliár. Mindezek ellenére mégis vehemensen véded az egyik felekezet tanítását másokéval es a történelmi egyházak tanításaival szemben is. Ha agnosztikus materialista vagy, miért teszed mindezt? Számodra a Biblia nem csak egy ókori szöveggyűjtemény, amit az egyes felekezetek különbözőképp interpretálnak? Számomra nagyon úgy tűnik, hogy te márpedig elköteleződtél a tanúk teológiája mellett.
"Prédikátornak tanultam, tehát a "szakterületem"-re tévedtél."
Nagyon úgy érzem, tudat alatt legalábbis maradt még belőled valami abból az énedből, aki régen prédikátornak tanult, materializmus vagy agnoszticizmus ide vagy oda. Viszont nyilván nem véletlenül tanultál annak. A lényeg, hogy próbálj meg több helyről is tájékozódni, más felekezetek vagy egyházak tanaival is megismerkedni, ne csak a tanúk szemszögéből szemlélni a teljes kereszténységet.
Egyébként pedig elég távol kerültünk az eredeti témától, ami ugye a kommunizmus volt, és az is érdekelne, mit mondasz arra, amit a "hitvitás" kitérő előtt leírtam, mert én továbbra is tartom magam azokhoz.
Én nem vagyok semmiféle értelemben Jehova tanúja! Itt valamit nagyon félreértettél.
Képzelj el egy olyan materialistát, aki az objektív vélemény-alkotás érdekében elkezdett behatóan foglalkozni a vallással. Jó párat megnéztem, és Jehova tanúinál az keltette fel az érdeklődésem hogy ugyanazzal az objektivitással állnak a vallásokhoz mint én! A tanításuk egyik eleme az, hogy lehetőséged van a lehető legtöbb vallás tanainak és szent könyveinek elemzésére!
És akkor most vegyük picit szemügyre a szentháromság dogmáját. Ugyanis az nem tan, hanem DOGMA! Ha vitába szeretnél szállni, akkor idézd légyszíves a biblia, szentháromság tanára vonatkozó tanítását!
Ha ilyent nem tudnál, akkor el kell ismerned hogy nem bibliai tanítás!
Igaz?
"Mindezek ellenére mégis vehemensen véded az egyik felekezet tanítását másokéval es a történelmi egyházak tanításaival szemben is."
Most tudatosan hazudsz, vagy csak felületesen figyeltél rám eddig?
Idézd vissza légyszíves, hogy miben védelmeztem Jehova tanúinak tanítását?
Mert a szentháromságot például az unitáriusok is tagadják.
Tehát nem csak tudat alatt maradtam az a materialista aki voltam, hanem jelenleg is az vagyok! Ha gondolod, nagyon szívesen hozok fel neked cáfolatot a bibliából Jehova tanúinak némely tanításával szemben is! :)
#68 vagyok:
Én szívesen visszatérnék a kommunizmushoz, csak az a gond hogy a dialógusunkat visszaolvasva azt találtam, hogy te tetted át a beszélgetés irányát a teológiára a #52, és #53-as válaszodban!
Tehát "szerva ott".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!