Miért van az,hogy a jóléti államokban a többség fehér,míg a fejletlenebb országokban fekete bőrű a többség?
Semmi rasszizmus,csak kíváncsi vagyok a lehetséges magyarázatokra.Európában,USA-ban,Kanadában a fehér ember van töbségben és itt jobb az életszínvonal mint pl.Dél-Amerikában,Afrikában.Az éghajlazra én is gondoltam,de még régen meg lett volna nekik is a lehetőség,hogy elköltözzenek,sőt talán akkor nem is voltak ilyen problémák,hogy ivóvíz és élelmiszerhiány.Tudom,hogy vannak kivételek,pl.arabok sem a fehér rasszba sorolandok mégis gazdag országok,de ennek ellenére ott is elnyomás vam és sok szempontbol elmaradottak pl.Európához képest.
Kíváncsi vagyok a magyarázotkra!
A kérdező nyilvánvalóan sejtetni akar egy álláspontot.
Elmondom, hogy szerintem miért hibás ez az álláspont: Én beleszülettem egy világba, ahol van egy csomó technológia meg intézmény, amit mások gondoltak ki, valósítottak meg több ezer év alatt. (Javarészt nem is magyarok, hanem mi is csak átvettük, bár a feltalálóinkra büszkék lehetünk, meg arra is, hogy a nőknek Magyarországon viszonylag hamar lett szavazati joga más országokhoz képest).
Na most az igaz, hogy fehér vagyok, de mi közöm nekem mondjuk az autópályák megépítéséhez meg az alapvető emberi jogok kivívásához? Ha törölnék az emlékeimet, de a jelenlegi eszemmel újra megszületnék az őserdőbe, őszintén szólva nem hiszem, hogy forradalmasítanám a törzs életét. Vagy ha a jelenleg eszemmel kiraknának egy lakatlan szigetre pár más fehér emberrel, kétlem, hogy egy modern, civilizált állam alakulna belőle.
Szóval a dicsőség a vívmányokért nem az enyém pusztán azért, mert fehér vagyok, hanem azé a feltalálóké, gondolkodóé, és forradalmároké, akik tényleg tettek valamit a civilizációnkért!
Azért mert ahol hidegebb az éghajlat, ott az emberek közti természetes kiválasztódás alapja az volt hogy a szorgalmas, keményen dolgozók maradtak életben, az utódaik meg az ő génjeiket örökölték. Európán belül is nagy a különbség Észak-Európa és Dél-Európa között, délen a hegyekben élők és leszármazottjaik a kemény dolgos emberek. Aztán amikor a nagy földrajzi felfedezések korában Európa nyugati és északi részén megindult a polgárosodás a természet által megedzett emberek lettek vállalkozóbbak, motiváltabbak keményen hajtani a gyarapodásért (pl. kereskedőként, iparosként, konkvisztádorként, zsoldosként, fölbérlőként).
De ennek ellenére is egy átlag kubai gyerekkora, fiatalsága sokkal boldogabb, mint egy németé. Ott az oviban, iskolában is sok a mulatság, meg egész délután.
https://www.youtube.com/watch?v=kCEjgwo_lVo
India és Kína voltak a leggazdagabb régiók az emberiség történelmének túlnyomó részében. A legutóbbi ötszáz év hozott olyan változásokat, hogy Nyugat-Európa durván el tudott húzni.
Hogy ezt pontosan mi okozta, még kutatják. Szerencsés egybeesése a kapitalista gazdaságnak, a gyarmatosításnak és az ipari forradalomnak.
Egy öreg amerikai milliomos pecázik és koktélozik nyaralása alatt Hawaii egyik érintetlenebb szigetének partján.
Mindennap a szeme előtt pecázik és fog pár szép halat egy kezdetleges kenuval és felszereléssel pecázó fiatal bennszülött.
Pár nap után odaszól neki:
- Figyelj te bennszülött, ha napi 2-3 óra pecázgatás helyett halászként keményen dolgoznál hajnaltól sötétedésig, akkor pár hónap után már vehetnél egy motorcsónakot, pár év után egy halászhajót, pár évtized után meg már egy kisebb halászhajó flottát is lehetne, és akkor nyugdíjaskorodban te is olyan jól élhetnél mint én.
-De hát most is jobban élek! Későn kelek, napközben pecázgatok pár órát, jókat eszem, iszom, függőágyban pihenek, kicsit a gyerekekkel is játszom, éjszaka meg ölelem a feleségeim. - válaszolja a bennszülött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!