Magyarul létezik olyan szó, ami azt jelenti, hogy "mindenki más, aki nem magyar"? (tovább lent)
Lehet, hogy provokatívnak tűnik, de ez egy valódi kérdés és komolyan érdekel a téma!
Csak mert éppen olvastam egy bejegyzést a polgáriszemle.hu-n és az egyik ponton nagyon kiakadtam:
"e) A cigányság 72%-a halmozottan hátrányos apró településen, falvakban él, ahol nincs munkalehetőség, nincs infrastruktúra. Ott még a gádzsónak (gádzsó = mindenki más, aki nem cigány) is igen nehéz megélnie a szürke kilátástalan hétköznapjait, hát még a mezőgazdasághoz nem értő munkanélküli, sokgyermekes, vagyontalan cigány családnak."
///mindjárt elsírom magam, tudnám a hülye gádzsó hol tanult meg kapálni...///
Na most azt is van szerencsém tudni, hogy a zsidóknál a gój jelent valami hasonlót, miszerint "mindenki, aki nem zsidó".
Nem érezzük ezeket a dolgokat kicsit kirekesztőnek? Nem olyan ez mintha meghatároznák magukat másokkal szemben? Nem rasszista ez egy kicsit, már így önmagában, a nyelvük szerves részeként?
Miért nem volt elég csak magukat elnevezni? Mi ez az eljárás, hogy a "mindenki más, akik nem mi vagyunk" embereket bevágják egy konténerbe?
Nagyon remélem, hogy nekünk is van valami hasonló funkcióval bíró szavunk, mert a médiából úgy tájékozódtam, hogy csakis a magyarok a rasszisták és a kirekesztők, de legalábbis a zsidók és a cigányok semmiképpen.
Ha mégsem lenne ilyen szavunk, akkor az egy nagyon csúnya anomália lenne, nem?:) De még ha van is ilyen szavunk... Én nem tudok róla és nem is használja senki. Ehhez képest a cigányok vajon hányszor is gádzsóznak per nap?
Tulajdonképpen mi két aszóból rakjuk össze ezt:
Nem magyar
:D
hát igen, ez az igazi kirekesztés.
amúgy a cigányok parasztoknak is neveznek minket.
ez persze nem rasszizmus. nekik szabad.
Igaz, a magunkfajtát már hallottam, de az inkább ilyen jobbikos beszólás.
De én olyasmire gondoltam, amit nem csak egy párt szimpatizánsai használnak és nem a múlt évezredben, ott is csak utalásként. Hanem a jelenben, egy konkrét magyar szóra, ami egy magyarnak azt jelenti, hogy "mindenki más, aki nem magyar"!
Pontosan úgy, ahogy a gádzsót is politikai nézetektől függetlenül minden cigány használja, vagy ahogy a gójt is minden zsidó használja, és napjainkban is, azzal a jelentéssel, hogy "mindenki, aki nem cigány", vagy "mindenki, aki nem zsidó".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!