A ma élő 50-es,60-as és afeletti generációk hogyan találtak munkát?
Nyilván eléggé nagy a szórás minden generációban képzettség szempontjából.
Az én (90-es évek) generációmnak is megvan az írni olvasni épphogy tudó gyári droid rétege, meg az az egyetem elvégzését követően analitikai kémiával foglalkozó doktorai.
Régen is voltak jól képzett, magas szaktudást hordozó, több nyelven beszélő, eszes emberek.
De azt mindenkinek el kell ismernie, hogy eléggé mások voltak az arányok az iskolai végzettségek, és képesítések tekintetében.
Érettségivel ma már tényleg csak a nagyon leszakadozó társadalmi rétegben élő fiatalok nem rendelkeznek, régen (50 éve) ez még kifejezetten nagy szám volt ha valaki leérettségizett.
Kb a társadalom 1/4-ének lehetett érettségije.
Nyelvtudás kb nem létezett.
Az emberek oroszul baromira nem tanultak meg iskolás éveik alatt, legfeljebb oroszul 10-ig számolni, és egy-két Lenin idézetet elmondani tört orosz akcentussal.
Még az analfabéták száma is nagyobb volt (nekem is volt két dédanyám, akik analfabétán haltak meg).
Nem volt internet, és könyvtár is sokkal kevesebb volt. Az önképzés egy kevesek számára elérhető dolog volt.
Azt én értem hogy a gyárba bárkit bevettek, pont úgy mint ma. Legyen két jó keze, két jó lába, és lehetőleg ne legyen már reggel 9-kor részeg. Ennyi az elvárás egy gyárban, és gondolom régen is ennyi volt.
De pl hogyan kerültek be irodákba, könyvelői pozícióba, titkárnői pozícióba, vagy bármi olyan munkába emberek, ahol többet kellett csinálni mint napi 8-10 órában 3 mozdulatot ismételgetni a szallag mellett?
Olyan ostoba idősekkel találkozik az ember interneten, és élőben is, hogy nem tudom felfogni, ezek mit csinálhattak 40-45 éven át?
Mindenki a konzervgyárban végezte az agyatlan droidmelót?
Én értem hogy egy 2019-ben élő 60 éves már lehet hogy kezd leépülni, de ez ennyire tömeges lenne?
Ma ezek az emberek (ha fiatalodnának 30 évet) egyszerűen sehol nem lennének alkalmazva, mert semmi hasznavehető tudásuk nincs.
És nem az internetkezelésre gondolok.
Alapvető számolási feladatokat, alapvető banki és pénzügyi fogalmakat nem értenek, és semmi szellemi munkához tartozó ismeretük (pl nyelvtudás, vagy jó fogalmazási készség) nincs.
Jhhaaaajj, egyeske, hát bocsánat, hogy egy érintettet megsértettem.
Vissza is vonom, igenis nagyon magas szellemi tevékenység napi 8-10 órában dobozokat pakolni, vagy konzervek szavatossági idejét matricázni.
Nem is értem, hogy miért éreztem úgy diákmunkás éveimben, hogy kirohad az agyam 2-3 napnyi folytonos gyári melótól. Bizonyára hülye vagyok én ehhez, ezért mentem inkább szakdogázni, hogy ne kelljen ilyen összetett dolgokat csinálnom, mint raklapot emelgetni, meg karton dobozt hajtogatni.
És az egyenesen szellemes volt, hogy "kinézetileg is zéró" vagyok :D
Hát... A gyakorin én még nem találtam meg a profilkép feltöltése gombot, de ha tudod akkor szólhatsz.
A következő beszólás mi lesz?
Csúnya a pólóm? Ronda volt a tegnapi főztöm? Nem szép a konyhám? :D
2#
Hát... Ez van. Volt már dolgom hasonló nyelvtannácival, akinek kb 3 A4-es oldalnyi vita után ugyanennyi volt az összes ellenérve.
Köszönjük szépen, felhívtad a figyelmemet egy lustaságból vétett helyesírási hibára. Ettől még mindig nem tiszta számomra, hogy miért lenne igazad, de a szabadidős nyelvtanárkodást megköszönöm, és jobban rögzítem a hibás alak elkerülését.
Mondjuk én ennyire senkit nem néznék le egy ilyen hibáért. Ha minden egyes igekőtőt külön írnék az utána álló igétől, vagy "azt" helyett "aszt" és "ilyen" helyett "ijen"-t írnék, akkor már én is lehülyézném a másikat.
De ha van kedved a kérdés tartalmára is válaszolhatsz :)
Amúgy az első mondatod miatt és a helyes nyelvtani meglátásért jár a zöld.
4#
"Sok mai 60-80 éves műveltebb, mint a te generációd."
Várom az idézetet, hogy én hol állítok olyat, hogy MINDEN idős műveletlenebb lenne a mai fiataloknál, vagy olyasmit hogy minden fiatal műveltebb lenne az időseknél (tartalmilag a kettő ugyanaz).
Már a legeslegelső sorokban leírtam, hogy régen is voltak nagyon művelt emberek.
Ezzel már arra számítottam, hogy minden ilyesfajta kommentet el is hárítok, mert nem egy kollektív időseket ócsárló kérdést tettem fel.
A kivételek megemlítése szerintem már jelzi, hogy én sem gondolom azt, hogy minden fiatal műveltebb lenne minden idősnél.
Nem kell bemutatni, és is ismerek egyaránt művelt, éleseszű nyugdíjas korú embert, mint ahogy faék egyszerű biorobotnak való huszonéves suttyót.
"Az akkoriak tudtak helyesen írni, szöveget értelmezni, jól fogalmazni. akkor is"
Nagyon ajánlom hogy nézzx fel mondjuk egy átlag albérletkereső csoportba, vagy egy olyan face csoportba, ahol kifejezetten a Ratkó generáció írkál.
Csodálhatod majd az olyan mondatokat, mint "El mentem a barát nőmhöz hétvégére autoval".
Vagy "Sok mosojt a gyerekeknek"
Írásjelek (mint vessző, kötőjel) használata, vagy mundatvégi írásjelek hírből se élnek nagyon sok idős internetfelhasználó fejében.
Szóval kerüljük ezeket a "mindenki", "senki", "összes", "egyik sem" féle szélsőségeket.
A társadalom nagyobb része mindig is rosszul írt (már ha írt) és tájékozatlan volt. Pont.
5#
Ugyanazt tudom neked is mondani mint négyesnek.
7#
Hát akkor én valami brutál művelt vagyok, mert szerintem alsós korom óta tudom hogy a boróka se nem tejtermék, se nem kombájn alkatrész, és még Pásztót is be tudnám lőni vaktérképen max 15 km eltéréssel, holott szegedi volnék.
De nem pont az idősebb generáció szeret "általános műveltség" nevű fogalmakkal jönni?
De oké, ha engem hagyjunk, akkor hagyjunk (egyébként se rólam szólt a kérdés, hanem a Ratkó generációról).
8#
Valami eszetlen nagy trigger zónába léptem, mert itt most mindenki csak a személyemig és a "mai fiatalok" szidásáig jut el, a kérdésre reagálás helyett.
"Szükség esetén fegyvert is fognának a hazáért, tudnak még fegyvert kezelni, szerencsére. Érdemes lenne példát venni róluk, még ha nem is posztolgatják magukat az amerikai adatkereskedő hasznára."
Már amelyik nem kőalkoholista, és-vagy elhízott szívbeteg, aki ötszöri orvosi figyelmeztetés után is lesz#arta a koleszterinjét meg a vércukrát, aztán most tolószékben ül 6 éve egy stroke után (drága apósom, aki a nagyon tudatos 60 évesek sorát gyarapítja).
És úgy mondod mintha nem lennének 50+os fb felhasználók...
Mondom, nézzetek fel egy-két fideszes, vagy dk-ás csoportba, jobbára nyugdíjasok írkálnak oda eszetlen helyesírással.
Amúgy meg: gratulálok hozzá ha neked városi felmenőid voltak, nyilván sokat tettél érte. Nekem paraszti hátterem van, épp ezért vagyok mindig büszke magamra, hogy genetikussá válok előbb utóbb (jöhet a vád, hogy biztosan csak hazudok. Nem néhány random gyakoris felhasználónak fogok bizonygatni, bár egy normális hangulatú beszélgetéssel bárki meggyőződhet róla, hogy nem csak találomra kitaláltam amit írok)
9#
Köszönöm a nagypapád történetét, érdekes.
Na igen, ilyesfajta emberek is éltek és akár ma is élnek, de nagyon kevés van. Ezért utasítom el a "mindenki-senki" féle végletekben beszélést.
És igen, az érettségit én is röhejesnek tartom, mert teljesen céljavesztett, nem igazán munkaerőpiacra optimalizált a tartalma.
Hát erre baromira kíváncsiak voltunk.
Na pakold azt a raklapot.
Egy komplett generációt hülyéztél le a kérdésedben, még ha később azt is írtad, hogy 'kerüljük ezeket a "mindenki", "senki", "összes", "egyik sem" féle szélsőségeket'.
Tényleg büszke lehetsz magadra.
Szeretném megragadni az alkalmat, hogy leírjam: Kérdező leborulunk előtted, mindenki csodál, mindenki szeret.
most meg fordulj el
Meg arra is megragadom az alkalmat, hogy a szegediek nevében bocsánatot kérjek emiatt a tahó miatt, én is szegedig vagyok -még ha azóta el is költöztem-, de az átlag földim nem ekkora buci-maci.
Hát, a "kérdező" kiegészítéseit is hozzávéve: a Momentum egyik jellemző reklámját olvashattuk.
Köszönjük.
Nagyon nem megy a szövegértés. Amúgy előrébb a kérdésben már nem tudtam volna leírni hogy VANNAK kivételek. A legelső 3 mondat pont erről szólt. Vagy csak a vastagon kiemelt címig jutott el a sok bégető?
Baromira nem csak "utólag" biggyesztettem oda hogy minden generációban vannak intelligens és ostoba emberek.
Amúgy tökéletesen mutatja a hozzászólók többsége, hogy Magyarországon miért van ilyen gerontofil kormány, ami meg se mer szólalni semmiben sem az idősebbekről, csak ajnározni tudja őket.
Azonnal felnégyeltetné magát az a politikus, aki csak megpedzegeti a lehetőségét, hogy nem minden nyugdíjas korú személy bölcs, okos, művelt, kedves, széles látokörű.
Azonnal...
Itt is.
Tudjátok hogy nézne ki egy mezei időseket szidó kérdés?
például valahogy így: "Az idősek miért ilyen hülyék?"
Na most vessétek össze hogy ezt írtam-e, vagy egy ennél néhány nagyságrenddel árnyaltabb kérdést.
Én meg szintén venném a jogot (ugyanonnan ahonnan te is 15-ös) hogy a szegediek nevében jelezzem: 15-ös válaszolónál azért jobb szövegértési képességűek is laknak itt. Igaz hogy majdnem a legmélyebben fekszünk, de ez csak néhányaknál okoz szellemi mélyülést.
(ha már csak úgy a szegediek nevében szónoklunk)
16#
Mi van a momentummal?
A Fekete-Győr eléggé erőltetett volt még január körül azzal a füstgyertyás magánszámával, a Donáth Anna meg jó nő. Ennyi véleményem van róluk.
Nem tudom minek kevered ide őket.
(mintha utaltam volna rájuk bármiben is...Vagy elég hogy én még nem éltem '80-ban, és akkor =MOMENTUM?)
Hát hű de szembeköpöm...
De tudjátok mit: Igen, Magyarországon minden idős okos, tudományokra nyitott, örökösen tanulni vágyó, tisztelettudó, a morális és társadalmi normákat maximális szinten betartó, rendkívül választékosan beszélő, elmélyült, önmagtartóztató, kicsapongástól és függőségektől mentes életet élő, egész életében az új dolgokra nyitott, empatikus, adakozó jellem.
Az emberiség összes negatív jellemvonása tulajdonképpen '90 után jelent meg.
Lámpavasra a fiatalokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!