Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A ma élő 50-es,60-as és...

A ma élő 50-es,60-as és afeletti generációk hogyan találtak munkát?

Figyelt kérdés

Nyilván eléggé nagy a szórás minden generációban képzettség szempontjából.

Az én (90-es évek) generációmnak is megvan az írni olvasni épphogy tudó gyári droid rétege, meg az az egyetem elvégzését követően analitikai kémiával foglalkozó doktorai.

Régen is voltak jól képzett, magas szaktudást hordozó, több nyelven beszélő, eszes emberek.

De azt mindenkinek el kell ismernie, hogy eléggé mások voltak az arányok az iskolai végzettségek, és képesítések tekintetében.

Érettségivel ma már tényleg csak a nagyon leszakadozó társadalmi rétegben élő fiatalok nem rendelkeznek, régen (50 éve) ez még kifejezetten nagy szám volt ha valaki leérettségizett.

Kb a társadalom 1/4-ének lehetett érettségije.

Nyelvtudás kb nem létezett.

Az emberek oroszul baromira nem tanultak meg iskolás éveik alatt, legfeljebb oroszul 10-ig számolni, és egy-két Lenin idézetet elmondani tört orosz akcentussal.

Még az analfabéták száma is nagyobb volt (nekem is volt két dédanyám, akik analfabétán haltak meg).

Nem volt internet, és könyvtár is sokkal kevesebb volt. Az önképzés egy kevesek számára elérhető dolog volt.

Azt én értem hogy a gyárba bárkit bevettek, pont úgy mint ma. Legyen két jó keze, két jó lába, és lehetőleg ne legyen már reggel 9-kor részeg. Ennyi az elvárás egy gyárban, és gondolom régen is ennyi volt.

De pl hogyan kerültek be irodákba, könyvelői pozícióba, titkárnői pozícióba, vagy bármi olyan munkába emberek, ahol többet kellett csinálni mint napi 8-10 órában 3 mozdulatot ismételgetni a szallag mellett?

Olyan ostoba idősekkel találkozik az ember interneten, és élőben is, hogy nem tudom felfogni, ezek mit csinálhattak 40-45 éven át?

Mindenki a konzervgyárban végezte az agyatlan droidmelót?

Én értem hogy egy 2019-ben élő 60 éves már lehet hogy kezd leépülni, de ez ennyire tömeges lenne?

Ma ezek az emberek (ha fiatalodnának 30 évet) egyszerűen sehol nem lennének alkalmazva, mert semmi hasznavehető tudásuk nincs.

És nem az internetkezelésre gondolok.

Alapvető számolási feladatokat, alapvető banki és pénzügyi fogalmakat nem értenek, és semmi szellemi munkához tartozó ismeretük (pl nyelvtudás, vagy jó fogalmazási készség) nincs.

2019. nov. 28. 16:11
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
81%
Fogalmad nincs erről a világról, minden szavadból érezni. Valószínűleg egy teljesen hasznavehetetlen munkanélküli vagy, akit a mami etet odahaza. Sehova nem alkalmaznak, mert szellemileg, fizikailag, kinézetileg zéró vagy. Jó lenne neked az általad droid melónak hívott pénzkereseti lehetőség is. De te oda is bőven zéró vagy.
2019. nov. 28. 16:38
 2/24 anonim ***** válasza:
100%
Az ostobaság nem korfüggő. Sajnos fiatalok között is, de még az iskolázottak között is gyakori. Van olyan pl., aki a szalag szót két "l"-lel írja, de osztja az észt.
2019. nov. 28. 16:38
 3/24 anonim ***** válasza:
95%

"De pl hogyan kerültek be irodákba, könyvelői pozícióba, titkárnői pozícióba, vagy bármi olyan munkába emberek, ahol többet kellett csinálni mint napi 8-10 órában 3 mozdulatot ismételgetni a szallag mellett?"

Nem hiszem, hogy a Gogolák elvtársnőknek túl nagy intelligenciára lett volna szükségük papírok aláírásához és pecsétnyomkodáshoz.

2019. nov. 28. 16:46
 4/24 anonim ***** válasza:
69%
Nagyon tévedsz. Még a szakmunkások többsége is érettségizett, és sokkal jobb munkát végeztek, mint a ma végzett állítólagos szakmunkások. Munkát pedig mindenki talált és a fizetéséből meg tudott élni, gyereket nevelni, házat építeni. Sok mai 60-80 éves műveltebb, mint a te generációd.Az akkoriak tudtak helyesen írni, szöveget értelmezni, jól fogalmazni. akkor is. ha még nem volt internet Könyvtár pedig még a kis településeken is volt. Rossz körökben mozogsz.
2019. nov. 28. 16:50
 5/24 mindentudó99 ***** válasza:
86%
Szerinted a mai emberek jobbak különbek? Legújabb munkatársam 10 ből 6-ot számológéppel vont ki. 23 éves. 10 fiatalból 3 szinte keptelen alapvető egyszerű dolgokat is elsajátítani. Vagy éppen mint írtam egyszerű számolási feladatokat végrehajtani. De persze 2-3 száz ezreket szeretne keresni azonnal.
2019. nov. 28. 17:01
 6/24 anonim ***** válasza:
88%

Ismerek egy 50-es nőt, akinek van három vegyesboltja összesen olyan 60-70 alkalmazottal és tőlem kérdezte meg, hogy tudom-e, merre van Pásztó, mert ő még soha nem is hallott ilyen nevű településről.

Aztán van egy 20-as évei végén járó programozó ismerősöm, akinek el kellett magyaráznom, hogy mi az a boróka, mert nem tudta.

Hidd el, olyan emberek vannak magas végzettséggel és felelős pozíciókban, hogy az valami elképesztő.

2019. nov. 28. 17:02
 7/24 anonim ***** válasza:
93%

6-os! A műveltségnek semmi köze ahhoz, hogy ki mennyire jó képességű vagy milyen iskolai végzettsége van. Pásztó például egyáltalán nem nagy város, és a borókát se ismeri az, aki nem foglalkozik természettel.

Rengeteg ember használ például számítógépet, de a 90%-uk nem tudja, hogy mi az a processzor.

Egyszerűen van rengeteg olyan munkakör, ami nem igényli a széles körű műveltséget.

Kérdező, téged meg...inkább hagyjuk!

2019. nov. 28. 17:12
 8/24 anonim ***** válasza:
95%

Nem tudom, honnan veszed, amiket írsz.

De lehet, hogy a dédmamák írástudatlansága sem véletlen volt, és öröklődött a hajlam beléd.

Mert a dédmamák korában SEM volt az írástudás különleges, ritka volt, aki nem tanulta meg palatáblán, palavesszővel. Esetleg cigányoknál lehetett gyakori, mert nem engedték iskolába a gyereket. De mások tudtak írni-olvasni, elhiheted.

Mindenki alá tudta írni az 50-es években, hogy - persze önként és dalolva- belép a tszbe.

Ritka volt már az 1900 körüli anyakönyvekben is, ha valaki 3x-et tett a neve helyére, megnézheted.

Ha vannak is hiányosságai a mai 60 körülieknek, egy biztos, hogy szorgalomban-kitartásban lefölözik a saját gyerekeiket, és szükség esetén bárhová beilleszkednének, ahová kellene. Nyafogás nélkül.

Szükség esetén fegyvert is fognának a hazáért, tudnak még fegyvert kezelni, szerencsére. Érdemes lenne példát venni róluk, még ha nem is posztolgatják magukat az amerikai adatkereskedő hasznára.

2019. nov. 28. 17:27
 9/24 anonim ***** válasza:
100%

Érettségiben nem hiszek, én ahova mentem(2 cég) rögtön azt nézték mennyi a rutin, leszarták. Hegesztőnek mihez kellene egy érettségi, attól pontosabbak lesznek az illesztései?

Rokonom ma 53 éves, gyerekkorában kinevették az akkori felnőttek, és a kortársai mert állandóan olvasott valamit, rendőri pályát választotta, jelenleg nyomozó.

Nem tudom kikre gondolsz, de ahogy ma is, úgy anno is vihette sokra az ember(nem szívsebészre gondolok) de például nagyapám 7 osztállyal lett vállalkozó, annyira értett az építőiparhoz hogy már tizenévesen felfigyelt rá egy akkori cég, velük bejárta az országot, utána külföldön is dolgoztak évekig, azokat az eljárásokat, ötleteket hozta haza. Kinti képeink vannak ahol le vannak fotózva germán stílusú házakkal, nyaralókkal.

Amikor haza jött ötvözte az akkori kádár kocka házat a modernebb dolgokkal.

Én nem vittem sokra az igaz, hisz nem érdekelt 14-16 évesen semmi, elvégeztem az iskolákat, és egy mezei alkalmazott vagyok, amit hoznak munkát megcsináljuk és ennyi, megkapom érte azt a pénzt amiből jól megélek, igaz egyedülállóként.

2019. nov. 28. 17:28
 10/24 anonim ***** válasza:
19%
Akkoriban még nem jártak a parasztok egyetemekre, így alkalmasak maradtak a munkavégzésre, ezért könnyel találtak állást.
2019. nov. 28. 18:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!