Hova megy el 750. 000 forint havonta egy 4 tagú családban? Ebből max 250 a hitel és banki költségek.
22: Házat vagy lakást fűtötök? Mekkora abelmagasság és hány nm?
Nálam a fűtés+főzés+melegvíz megy gázzal, az éves gázrezsim az 80 000 Ft körül van, mással nem fűtök.
A 13000 ELMŰ is érdekes.
Én kikölcsönöztem egy fogyasztásmérőt az ELMŰ-től, áés megmértem mindet a lakásban, mennyit fogyaszt.
2 dolog derült ki, amire nem számítottam:
1. A hűtőm havi 3000-3500 Ft-ot fogyasztott. Ezt lecseréltem 60 000 Ft-os szépséghibás német A++-osra, havi 150 Ft körül fogyaszt. Két év alatt bejött a vétel ára, ugye.
2. Minden nyugalmi állapotban (standby) lévő médiacucc 60 kW-t fogyasztott, tehát mint egy égő villanykörte.
A némára vett rádió is!
Abbahagytam ezt a szokást, mindent kikapcsolok, ha nem használok.
Ez is havi 1000-3000 Ft körül megvan.
Ezen kívül egy szobában csak 1 vagy 2 körtét csavarok be, csak annyit, amennyi elég a jó fényhez.
" ezeket bele sem írtam, jellemzően évi fix költségek, nem jelentkeznek kimutathatóan a havi kiadásokban"
De bele kell írni, mert kitesznek havi 50 000 körül!
A mobilszámlánál nekem kell a munkámhoz korlátlan net és beszégetés, asszonynál korlátlan beszélgetés. Két gyereknek van némi net meg beszélgetés.
A 20.000 ft az életbiztosítás, ha feldobom a pacskert az nagyjából lefedi a hitelt.
Kukába nemigen megy semmi, max kutyakaja lesz a maradékból.
Házat fűtünk, 110m2, normál belmagasság.
Az áramot aláírom, hogy lehet sok. Nem tudom mi a normális. Éjszaka ég a külső világítás, megy a mosógép, szárítógép folyamatosan. Klíma nincs.
Sajt: ez az hogy tejipari hulladékot nem veszek, de persze nem 6ezerért hanem max 2ezerért. Persze az is lehet hulladék de legalább az esélyt megadom hogy nem a legolcsóbbat veszem.
"A mobilszámlánál nekem kell a munkámhoz korlátlan net és beszégetés, asszonynál korlátlan beszélgetés. Két gyereknek van némi net meg beszélgetés. "
De ezek zöme nem intézhető otthonról? Mert nekünk a 4400 Ft az korlátlan mobilhívást is tartalmaz a vezetékes előfizetésben.
"Éjszaka ég a külső világítás, megy a mosógép, szárítógép folyamatosan."
Ezt a 3 funkciót érdemesakkor megmérni, és körülnézni a piacon, nem lehet-e kisebb fogyasztásúra lecserélni.
Havi 5000 Ft megtakarítás az áramfogyasztásból az 10 év alatt 600 000, szóval érdemes utánajárni.
Hát, nem tudom otthonról intézni mert nem vagyok otthon :) Persze lehet hogy már kevesebből is kijön, de sajnos még köt a hűség.
Autó: két öreg autónk van, kifizetve, súlyadó párezer (6-7?) ft lehet per darab. Biztosítás 25/autó, kétévente vizsga ha nincs nagy gond az is kb ennyi. Parkolás itt nincs (vidék), autópályát nem használunk. Mindez havi bontásban a két autóra 10 alatt kijön de mondom évente fizetem, általában ha van vmi pluszbevétel abból szoktam a ház biztosításával együtt. Nem tudom ezekkel a havi kiadást csökkenteni, bele sem veszem. Ez nálam éves könyvelésű :)
Pl. ha a meleg víz villannyal készül, azt érdemes gázra lecserélni, a egy jelentős megtakarítás, 4 főre szerintem havi 15000 Ft-ot jelent. Bár amiket írtál költségnek, az alapján biztos nem villanybojleretek van, csak ez eszembe jutott. Ha főztök, akkor az sem mindegy, a tűzhely villannyal vagy gázzal megy-e.
A fűtéshez is fa helyett lehet, hogy sok háztartási hulladékot tudnátok használni, pl.a barackmag nagyon jó fűtőértékkel bír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!