Melyik áram előállítása drágább? ATOM vagy MEGÚJULÓ energia?
Az energiatovábbításnak is van vesztesége. A napvilág-éjszaka határt nyugatról behatárolja a Atlanti-óceán, kelet felé pedig olyan ország van aki tudja ontani magából az energiát, ha kell. Itt már az érdekekkel is számolni kell :)
A Föld forgása és a területi adottságok miatt a kiegyenlítés mindig egyirányú lenne és lennének több órás szünet fázisok a hálózaton. Az egyik irány mindig nyerne, a másik irány pedig mindig szívna - kivéve ha egészen Kelet-Kínáig építünk hálózatot, laza 20 000km-nyit.
A nagy távolság miatt magas átviteli feszültségre lenne szükség, lehet hogy a régi 750kV-os rendszernél is magasabbra. Teljesen új nagyfesz távvezeték, transzformátor állomásokkal, baromi hosszan... :)
Elég sok a kérdőjel a rendszerben, főleg az ára.
John_McClane
Igazad van, sok a megoldandó probléma, és biztos nem kis összegbe kerül. De sok minden megvalósult, amire tíz-húsz éve még nem is álmodtunk.
De hallottam olyan kísérletekről, hogy nagy antennákkal irányított mikrohullámú sugarakkal, vagy lézerrel akarnak energiát átvinni, ami a fizika törvényei szerint szinte korlátlan méretekben lehetséges. Ez megvalósulhat akár úgy is, hogy az űrbe telepített napelemekről a földre. Én személy szerint bízom benne, ha nem is holnap vagy holnapután, de belátható időn belül megvalósul. Mindenképpen a megújulóké a jövő, a jelenlegi módon atomenergia csak átmeneti.
A fúziós energiával jobb a helyzet, elképzelhető hogy a közeljövöben az is megoldódik, csak pillanatnyilag senkinek nem érdeke, nem jut rá elég pénz.
Az is valószínű, hogy a fúziós reaktor kis méretben is megvalósítható lesz, ezzel a gyors szabályozás is adott. Így kiválthatja a fosszilis erőműveket. Talán pont ezért inkább gátolják, mint segítik a fejlesztését.
"De hallottam olyan kísérletekről, hogy nagy antennákkal irányított mikrohullámú sugarakkal, vagy lézerrel akarnak energiát átvinni, ami a fizika törvényei szerint szinte korlátlan méretekben lehetséges. Ez megvalósulhat akár úgy is, hogy az űrbe telepített napelemekről a földre."
Út közben elég nagy lenne a veszteség, nem számítva a küldő és a vevő oldalt. Ez elég scifi még ma is :D
Fegyverként már egész komoly teljesítményeknél tartanak.
A rossz hatásfok meg nem lesz annyira lényeges, ha az űrben korlátlan ingyenenergia áll rendelkezésre.
Most hirtelen nem tudok küldeni linket. Nem szoktam feljegyezni. Elolvasok mindent ami érdekel és ami belefér az időmbe. Nézem a TV-ben a tudományos csatornákat(Ozone,Da Vinchi stb). Persze mindent azért nem veszek készpénznek, kiválogatom ami teljesen Sci-fi.
Figyelni fogok, és ha ezzel kapcsolatos adatról hallok, visszatérünk rá. Ha ez a kérdés amihez hozzászóltunk addigra érdektelenné válik, akkor személyes üzebetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!