Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Légfűtés vagy vízteres kandalló?

Szudan kérdése:

Légfűtés vagy vízteres kandalló?

Figyelt kérdés
85m3 vályog ház, jelenleg gázkonvektoros a fűtés és a 2 szobába a falközé berakattam egy cserépkályhát. A nappaliba gondolkozok egy beépített kandallóbetéten. Kérdésem az lenne hogy építessek vízteres kandallóbetétből és építsem ki a radiátorokat, gépészeti dolgokat? vagy építessek légfűtéses kandallóbetétből és a levegőelvezető csövek mennek a padláson, és marad a konvektor (amit nem használnék)? Megéri-e többet költeni radiátoros rendszerre ebben a helyzetben?

2016. febr. 23. 15:34
 1/10 anonim ***** válasza:
Én a jól megtervezett és kivitelezett légfűtésre szavazok.
2016. febr. 23. 17:04
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

a vályognak elég rossz a hőszigetelési értéke. A cserépkályha jó választás, mert elég jó a hatásfoka, jól tartja a hőt. Ezzel szemben a kandallónak sokkal rossz a hatásfoka, bár a víztér miatt kicsit javul. Hátránya, hogy gyorsan ki is hűl. És itt kell gondolni az áramkimaradásra is. Légfűtést én elvetném, mert ahogy abbahagydt a tüzelést, ki is hűl a kandalló.

Ezeket a dolgokat én átgondolnám, és egy viszonylag jó hőntartó fűtési megoldásban gondolkodnék. Egy vízteres cserépkályhának is lehet üveg-látvány ajtaja.

2016. febr. 23. 18:44
 3/10 A kérdező kommentje:
A vízteres cserépkályhákról olvastam a neten, és a legtöbben nem ajánlják a hirtelen visszahűtött tűztér miatt kátrányosodik a kémény és a kályha. szívem szerint a nappaliba is cserépkályhát rakatnék, de a cserépkályha lassan kezdi leadni a hőt, ammire nekem viszont szükségem lenne.
2016. febr. 23. 20:05
 4/10 anonim ***** válasza:

erre van a kazánokhoz is beépítve a 3 utas keverő szelep, hogy ne túl hideg víz menjen a kazántérbe, mert ott is van hasonló probléma.

[link] lefele megtalálod a képet és leírást

2016. febr. 24. 18:09
 5/10 A kérdező kommentje:
Ez egy nagyon hasznos info. akkor másik kérdés hogy legyen inkább vízteres cserépklyha 3 utas keverő szeleppel, vagy másik ötletem hogy nagyobb teljesítményű vízteres kandallóbetét, és puffertartály az energia tárolására?
2016. febr. 25. 15:44
 6/10 anonim ***** válasza:
Be is kell mindent csövezni,kell ahely a kandalló mögött. Amire van helyed ès pènzed. Persze a puffer nagyon jó.
2016. febr. 26. 21:14
 7/10 A kérdező kommentje:
Hát igen pufferrel vizes kandallóval sokkal bonyolultabb és drágább is. ahogy én számoltam 5 radiátorral szerelvényekkel pufferrel + egy gázkazán 900ezer és 1millió körül lessz, vagy akár több is, légfűtéssel harmada. hát ez a dilemma... a vizes cserépkályhát végül elvetem mert ha meghagyom a mostani cserépkályhát akkor is kéne mellé még egy ugyan ekkora méretű (5*8*3), és még ahhoz is csövezni kéne.
2016. febr. 27. 15:35
 8/10 anonim ***** válasza:

pro és kontra. Én a gázt kihagynám, ahhoz gázterv engedély, kazán, felülvizsgálatok, javítás, karbantartás kell; ez összességében sok, és évek múlva is.

Légfűtés olcsón kijön igaz, de milyen lesz a hatásfoka tömeg hiánya nélkül, hosszabb távon fűtésileg drágább lenne sztem. Talán csináltasd meg a vízteres kandallót, és készítsed el az 1-2 év múlvani pufferhez a csonkokat. így olcsóbb lesz, és idővel ha beválik a fűtés, a pufferrel bővítheted. Egy puffert meg sok mindennel lehet még fűteni plusszab, csőkígyótól függően. Lehet később akár gázkazán is hozzá. Vagy napkollektor. De akár elektromos kazán is alakítható egy meglévő radiátoros rendszerhez. csak úgy helyezd el, hogy legyen bővítési lehetőség.

A közp fűtés alap az első lépés.

2016. febr. 27. 17:22
 9/10 anonim ***** válasza:

A legolcsóbb megoldás egyértelműen a légfűtés, de van pár hátránya, A légcsatornázható split klímákat gyakran teszik padlástérbe a csőrendszereikkel együtt. Az én tapasztalataim innen származnak.

-A padlástérben vezetett légcsatornák a gondos hőszigetelés ellenére is hamar kihűlnek télen. Tehát a ventilátor bekapcsolása után hideg levegőt fog fújni, aztán persze viszonylag gyorsan átmelegíti kandalló, de az első 1-2 m3 levegő nem lesz kellemes.

-Ha sokáig nincs bekapcsolva (télen) a meleg levegő folyamatosan felszáll a mennyezeti légbefúvókon, ott szépen lehűl, kicsapódik belőle a pára a padláshideg cső falára, majd helyet cserél a többi felszálló meleg levegővel. Ha pár hétig nincs bekapcsolva a rendszer akkor állni fog benne a víz.

Ugyanezek a gondok álmennyezetbe épített légcsatornáknál nem jelentkeznek.

2016. márc. 6. 15:32
 10/10 A kérdező kommentje:
Vizes rendszer lessz... főleg hogy padlástérbe terveztem a légcsatornákat, ha meg az álmennyezetbe vezetem akkor pedig megintcsak bent kell bontani, (igaz nem annyit) akkor már inkább több pénzt fordítok rá és radiátoros lessz, nézegettem a kéményméreteket, igazából az se túl nagy mert sima 140-es kéményem van a nappaliba, az pedig igen karcsú ha puffertartályos vizes kandallóbetétet akarok. mert kéne vagy 15-18kw- os kandallóbetét. úgyhogy még az is kérdés lassan, hogy maradjak kissebb kandallóbetétnél puffer nélkül, vagy húzzak egy új kéményt a melléképületbe tegyek be egy vegyes tüzelésű kazánt + puffer?
2016. márc. 7. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!