Légfűtés vagy vízteres kandalló?
a vályognak elég rossz a hőszigetelési értéke. A cserépkályha jó választás, mert elég jó a hatásfoka, jól tartja a hőt. Ezzel szemben a kandallónak sokkal rossz a hatásfoka, bár a víztér miatt kicsit javul. Hátránya, hogy gyorsan ki is hűl. És itt kell gondolni az áramkimaradásra is. Légfűtést én elvetném, mert ahogy abbahagydt a tüzelést, ki is hűl a kandalló.
Ezeket a dolgokat én átgondolnám, és egy viszonylag jó hőntartó fűtési megoldásban gondolkodnék. Egy vízteres cserépkályhának is lehet üveg-látvány ajtaja.
erre van a kazánokhoz is beépítve a 3 utas keverő szelep, hogy ne túl hideg víz menjen a kazántérbe, mert ott is van hasonló probléma.
[link] lefele megtalálod a képet és leírást
pro és kontra. Én a gázt kihagynám, ahhoz gázterv engedély, kazán, felülvizsgálatok, javítás, karbantartás kell; ez összességében sok, és évek múlva is.
Légfűtés olcsón kijön igaz, de milyen lesz a hatásfoka tömeg hiánya nélkül, hosszabb távon fűtésileg drágább lenne sztem. Talán csináltasd meg a vízteres kandallót, és készítsed el az 1-2 év múlvani pufferhez a csonkokat. így olcsóbb lesz, és idővel ha beválik a fűtés, a pufferrel bővítheted. Egy puffert meg sok mindennel lehet még fűteni plusszab, csőkígyótól függően. Lehet később akár gázkazán is hozzá. Vagy napkollektor. De akár elektromos kazán is alakítható egy meglévő radiátoros rendszerhez. csak úgy helyezd el, hogy legyen bővítési lehetőség.
A közp fűtés alap az első lépés.
A legolcsóbb megoldás egyértelműen a légfűtés, de van pár hátránya, A légcsatornázható split klímákat gyakran teszik padlástérbe a csőrendszereikkel együtt. Az én tapasztalataim innen származnak.
-A padlástérben vezetett légcsatornák a gondos hőszigetelés ellenére is hamar kihűlnek télen. Tehát a ventilátor bekapcsolása után hideg levegőt fog fújni, aztán persze viszonylag gyorsan átmelegíti kandalló, de az első 1-2 m3 levegő nem lesz kellemes.
-Ha sokáig nincs bekapcsolva (télen) a meleg levegő folyamatosan felszáll a mennyezeti légbefúvókon, ott szépen lehűl, kicsapódik belőle a pára a padláshideg cső falára, majd helyet cserél a többi felszálló meleg levegővel. Ha pár hétig nincs bekapcsolva a rendszer akkor állni fog benne a víz.
Ugyanezek a gondok álmennyezetbe épített légcsatornáknál nem jelentkeznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!