Nagyon sok a villanyszámlánk. Nem értek hozzá, lehet valóban ennyit fogyasztunk, de mégis, hogy lehetne utána járni, hogy minden rendben van-e?
Mi viszi a legjobban a villanyórát? Tavaly fizettünk átalányban havi 42.000 forintot. Most kijött egy számla, hogy még pluszban kell fizetni 33.000 forintot.
Ez egy kertes családi ház, jelenleg 4-en vagyunk, tavaly 5-en voltunk és mégis most többet kell fizetnünk. Van egy bojler, 2 hűtő, 2 laptop, 1 tévé, 1 mosógép, nyáron fűnyíró, elektromos tűzhely, szagelszívó, nagyjából ennyi ...
Mi a párommal gondosan figyeljük és naponta logoljuk az áramfogyasztást, mérünk ideoda, úgyhogy van fogalmam az ilyesmikről, bár persze vannak olyan eszközök, amik nekünk nincsenek vagy másak :)
De akárhogy nézem, brutális összeget fizettek!
Mi ketten vagyunk egy kb. 80 nm-es házban, nagy hűtő, bojler, mikró és indukciós főzőlap (rengeteget használjuk, naponta többször s hosszan), 2 számítógép, erősítőkkel és hangfalakkal, napi sok órában, párátlanítógép, sok porszívózás, gyakori barkácsolás, plusz villannyal fűtünk... :P 14-15 ezer az átalány, igaz, vezérelt áramot is használunk. Nyáron lenne vagy 7 ezer, akkor csak a bojler megy vezéreltről, az olyankor igencsak letekerve. Nem pazaroljuk az áramot és van egypár ledlámpánk, az igaz. Ja, locsolunk és a csapból jövő vizet is szivattyú hozza fel a kútból. Ez alapján a Tietek akkor is brutálisan sok, ha kevésbé figyeltek oda az áramtalanításra s teli kádban fürödtök (mi jobbára zuhanyozunk és nincs túl forróra tekerve a bojler, így télen havi 70 kWh-ra saccoljuk a fogyasztását a kis 80 literesnek)...
Köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtátok a ti helyzeteteket, sokat segítettetek! Még várom az előzőkhöz hasonló "beszámolókat", segít eligazodni.
Mi az ELMŰ-nél vagyunk, ahol 1 kW 48,11 Ft, ennek is most néztem utána ...
Árammal nem pazarolunk, de nem is spórolunk, tényleg a napi szokásos dolgok.
Egyébként ha elektromos berendezést veszünk, akkor mit kell nézni? A kW-ot és az energiaosztályt? Melyik jó? Vagy, hogy van ez? Nagyon köszönöm!
Éjszakai áram már nincs...vezérelt áramnak hívják,itt fixen megvan,hogy 24 órából x órát megy a vezérelt (régen ez éjszaka volt) de most bármikor bekapcsolhatják és nem folyamatos pl van amikor 20 perc van amikor 3 óra stb stb. A vezérelt kb -15 v. -20 ft-al olcsóbb mint a sima,viszont ezt nem ingyen kötik be,a kiépítésének összege sok mindentől függ így rossz esetbe elég sok év eltelik mire haszon lesz belőle.
Lényegébe ezt közvetlen lehet rákötni pl a bojlerre vagy hőtárolós elektromos fűtésre szokták(konvektort vezérelt áramról kialakítani és arra rádugdosni ezt vagy azt hát az nem szabályos)
Értem, most már minden világos. Köszönöm!
Most is néztem, a bojler iszonyatosan pörgeti, mondjuk az is lehet, hogy ennek ennyire kell pörögni, de most már felírtam a jelenlegi állást és majd meglátjuk naponta hány kW-ot fogyasztunk.
Esetleg van valakinek ilyen irányú adata? Ki mennyit fogyaszt naponta, mondjuk egy 4 fős családnál. Nálunk igaz külön van választva a lakás, tehát anyósom és a férje külön laknak, de a villanyóra egy. Ők szerencsétlenek alig fogyasztanak, azt tudom, hogy nincs tévé, rádiót hallgatnak, de azt is elemmel, fával tüzelnek, úgyhogy a probléma még mindig nem tudom hol van. Most a hűtőt kiiktattuk anyósoméknál egyelőre, de majd veszünk nekik újat.
Napit nem szoktam nézni,de 4 főre átlag 290kw /kw/hó a fogyasztásunk.
Mi anno átalányt fizettünk majd anyós háborús 4 fiókos fagyasztóját megkaptuk...tök őszinte leszek mert évente egyszer néztem rá a villanyórára :( Nah olyan különbözetet kaptunk,hogy azt hittem egyből agyvérzést is kapok :S Hát szépen befáradtam és kértem a havi elszámolást mert úgy nagyon jó esetbe ekkora számlával nem fogok találkozni.Neten diktálom az óraállást így minden hónapba megnézem a fogyasztást nah meg havonta többször ránézek (persze így hamar kiderült,hogy annak a kicsi fagyasztónak olyan fogyasztása volt mintha egy hűtőkamrát csináltunk volna). Szóval miután havonta diktálunk sokkal jobban odafigyelek mindenre (és így ha valami megkergül nem egy óriási éves különbözetből fogom megtudni,de akkor már későn)
Aha, mi is térünk át havi bediktálósra, ezt ma már eldöntöttük.
Elhiszem a fagyasztót, én is anyósom békebeli hűtőjére gyanakszom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!