Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Jól döntöttem? Szóval elhunyt...

Jól döntöttem? Szóval elhunyt egy hozzátartozóm december elején aki hátrahagyott tartozást a közműveknél. Ő nem volt tulajdonos csak haszonélvezeti joga volt az ingatlanban.

Figyelt kérdés
Én elmentem hogy átirassam a közmű szerződéseket az én nevemre, de azt mondták muszáj kifizetni a tartozást arra hivatkozva hogy addig nem tudnak csinálni semmit. De ha én lemondtam minden örökségről akkor is muszáj volt kifizetni a tartozást vagy meglehetett volna oldani hogy nem mert ugye vitte magával.
tegnap 21:08
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
A haszonélvezet megszűnik a haszonélvező halálával, ezért nem lehet örökölni.
ma 05:32
 12/14 anonim ***** válasza:

10, Gondolom még a rokon életében lett minden átiratva rá, így semmi nem volt a hagyatékban, csak tartozás. Amiről lemondott, így úgy gondolta, hogy megszabadul mindentől.

Én így értelmezem.

Kérdező, a közművek nem tartoznak ebbe a körbe. Megpróbálhatsz méltányosságot kérni, ha egy hivatalos indoklásban jobban meg tudod fogalmazni a történetet, mint nekünk, de kicsi rá az esély, hogy jófejek lesznek.

ma 06:50
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Haszonélvezet nem örökíthető, mivel megszűnik a haszonélvező halálával.

Ha a tulajdoni jogot örökölted volna, akkor lemondhatnál az egész ingatlanról, hogy ne vedd át a tartozást is vele.

De ha te voltál a tulajdonos már a haszonélvező életében, akkor ki kell fizetned, mivel csak tartozásról nem lehet így lemondani. (A haszonélvezőt tudtad volna perelni még életében.) A közművek átíratásához kell a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása.

Eladni is csak úgy tudod az ingatlant, ha nincs rajta tartozás - bár erről megállapodhatsz majd a vevővel, hogy a vételárból rendezitek (beleírja az ügyvéd a szerződésbe, hogy oda utalja az első részletet).

Vagy ha nem adod el, és nem is rendezed, akkor ráterhelik a tartozást az ingatlanra. Probléma akkor van, ha a tartozás nagyobb, mint az ingatlan értéke.

ma 07:43
 14/14 anonim ***** válasza:

Ha lemondtál az örökségről, akkor a tartozásokat nem az állam örökölte? Akkor ők kellene befizessék?

És nem automatikusan tieid az órák.

A hagyatéki ügyintézőnek tudnia kellene, de hát... néha olyan figurák ülnek ott...

Mennyi a tartozás?

Ha ki tudod fizetni, fizesd ki, utólag is rendezni tudod az állammal.

Egy ügyvédet is tudsz találni 10-18 000 Ft-ért.

Meg vannak az örkormányzatnál is ingyen.

ma 08:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!