Egy nyaraló tulajdonosa én, a haszonélvezője a nevelőanyám. Ő nem tartózkodik ott, engem nem enged a nyaralóba. A közterheket, víz, szemét, villany és adó, én fizetem. Ezt valóban nekem kell fizetnem?
a nyaralót a nevelő szüleim vették, én vagyok a tulajdonos, a nevelőanyám a haszonélvező/nevelőapám 14 éve meghalt/ A nyaralót 1997-ben vették. Azóta csak pár hetet töltöttem ott nyaranta a gyerekekkel. Nyírtam a füvet,a sövényt stb.
A vásárlástól kezdve én fizetek mindent. Most már több éve nem jártam ott, a kulcsot is visszakérte, tehát nem mehetek be. Ő csak alkalmanként jár le, talán évente 3-4 alkalommal. Akkor most hogy is van ez, mit tehetek?
Sajnos a haszonélvezet erősebb, mint a tulajdonjog. Miért romlott meg a viszony annyira, hogy le sem mehetsz?
De a haszonélvezőnek kell a rezsit állni, ezért nyugodtan küldd el neki a számlákat.
Nos szerintem azt a nyaralót a szüleid maguknak vették, csak épp valamilyen technikai ok miatt került a nevedre (nekem is volt a nevemen telek 14 éves koromban, a szüleim szerint adózási okból, bár ez még a '80-as években volt) vagy csak apukád téged akart bebiztosítani!
Mindenesetre én azt furcsállom, hogy neked mennek a számlák, főképp az adó, hiszen azt a BEJEGYZETT haszonélvező részére automatikusan küldik.
Én első lépésben elsétálnék a földhivatalba, és betekintést kérnék a tulajdoni lapba, hogy egyáltalán be van-e jegyezve a haszonélvező! Az is jó lenne, ha a hagyatéki végzést tüzetesen átolvasnád, hogy ott szerepel-e az ingatlan mint örökség, és van-e utalás a haszonélvezetre. Ha apád és a nevelőanyád nem voltak házasok, akkor a sok évvel ezelőtti rendelkezések szerint nem örökölhettek automatikusan egymástól semmit.
Ha kiderül, hogy csak szájhagyomány szerinti haszonélvező, akkor máris lehet birtokvédelmet kérni, és akár 14 évre visszamenőleg követelheted a költségek megtérítését és akár bérleti díjat is!
A nulladik lépés pedig szerintem az, hogy besétálsz a megfelelő szolgáltatókhoz és kikapcsoltatsz minden a neveden lévő szolgáltatást. Ez is ösztönzőleg szokott hatni a viták rendezésében! :)
Mindenesetre ÉN egy fillért se fizetnék más után. Ha pedig a számlák nem is a te nevedre érkeznek, csak megkapod fizetésre, akkor a továbbiakban ne fizess be egyet se, majd kikapcsolnak mindent automatikusan.
Én ezeket tenném.
Ezek szerint apád bebiztosította, hogy a nevelőanyád ne tudjon kisemmizni,mivel a haszonélvezet csak a haláláig tart és nem örökölhető.
Akkor is fura, hogy a te neveden vannak a közművek. Szerintem mondd le az összeset, nehogy már fizesd a más fogyasztását, aztán 10-20-30 év és ha meghal a nevelőanyád, akkor teljesen a tiéd lesz az ingatlan. Majd jó lesz a gyerekeidnek...
De addig nehogy már te fizess a semmiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!