Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mekkora napelemre lesz szükség...

Mekkora napelemre lesz szükségem, ha 15000 Ft az áramfogyasztásom havonta?

Figyelt kérdés
A napelemes oldalakon csak kW-ban adja meg ezt az adatot, így nem tudom hogyan kell ezt értelmeznem.
2022. szept. 19. 08:03
 1/8 anonim ***** válasza:
Megnézed mennyit fogyasztasz havonta (átlagban).
2022. szept. 19. 08:06
 2/8 anonim ***** válasza:

[link]

Olvasd el a számlán az adatot, hogy amit fizetsz, az hány kw ellenértéke.

Én nyáron néztem utána 110 nm-es lakás, havi 8.000,-Ft a fogyasztásom. 16 db napelemet kalkulált nekem.

2022. szept. 19. 08:08
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi szépen mindkettőtöknek! Utolsó, és így Neked hány kW-os kellett?
2022. szept. 19. 08:16
 4/8 anonim ***** válasza:
10 kW-os napelem rendszerünk van. A tavaszi elszámolás alapján kb. 8600 kWh-t termelt és mi 6800-at használtunk fel. Az átlagos felhasználás mellett (hűtő, tv, mikro, sütő, stb.) kamerarendszer, kútszivattyú, klímák és hőszivattyú is fogyaszt, bár igaz, hogy klímát viszonylag ritkán kapcsolunk.
2022. szept. 19. 09:30
 5/8 anonim ***** válasza:
55%
A helyedben én nem kapkodnám el, mert készül valamilyen újabb rezsinövelés, hogy ne maradjanak ki a jóból a napelemekkel rendelkezők se.
2022. szept. 19. 20:38
 6/8 anonim ***** válasza:
Mutass erre valamilyen forrást, honnan veszed, kérlek. Mi is éppen napelemekre várunk (a cég akit megbíznánk leterhelt).
2022. szept. 20. 09:20
 7/8 anonim ***** válasza:
39%

5-ös vagyok.

Nem akarok hosszan belemenni, mert amúgy is minden megtalálható a neten, csak sajnos mindenki úgy értelmez mindent ahogyan az neki a kedvezőbb.

Tehát a lényeg:

- Jelen pillanatban -otthoni NORMÁL felhasználásra- a konnektorba dugható napelem éri meg a legjobban, mert nem kell drága telepítés és szakembergárda a telepítéséhez. Ez a "kész napelemszett" az egész EU-ban hivatalosan engedélyezett, de nálunk -természetesen- tiltott.

- Akinek több pénze van, annak a szigetüzem a megoldás, mert függetlenítve van mindenkitől. (Pillanatnyilag! De be kell jelenteni ami előre vetíti, hogy később kitalálhatnak valami adót rá.)

- Aki télen fűteni is szeretne árammal az jól gondolja át, hogy megéri-e neki, mert túl sok a látható és még nem látható csapda.

Pl. jön a havi elszámolás, jön a hálózathasználati díj "átgondolása" stb...

Ami viszont már itt van, hogy 4 Ft-os gombokért veszik át a nyári túltermelt áramodat, viszont ha télen fűteni szeretnél, akkor napi vagy piaci áron kapod majd vissza a szolgáltatódtól.

Itt egy link, de tanulságosak a hozzászólások is.

[link]

[link]

2022. szept. 20. 12:08
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Itt azért több ferdítés is van. 6 éve működik a napelem rendszerünk, olyan szerződést kötöttünk, amiben nem tartunk igényt a többlet kifizetésére, így vissza soha nem kaptunk egy fillért sem, ellenben 1800 ft elosztói alapdíjat fizettünk tavasszal már 5. éve. Erről megy a fűtés is, érdemi többletet nem termel a rendszer, hogy tartsam a markom érte. Szóval a konklúzió:

- Már évekkel ezelőtt is egyértelmű volt, hogy nem érdemes túlméretezni.

- Szigetüzemet lehet csinálni, nem kell bejelenteni, külön hálózatot kell hozzá kiépíteni és általában ez itt a bibi.

- Váltókapcsolós üzemet be kell jelenteni és nem minden szolgáltató engedélyezi Magyarországon.

- A korábban telepített napelemeket nem érdemes a most telepítendőkkel összehasonlítani, mert a most elszálló árakkal számolva gyakorlatilag már egy pár éves rendszer is simán átfordult megtérült projektbe.

- Az EU irányelve alapján egyre több zöld energiát kellene használnunk, ez a napelem fétis hullám még kapóra is jön most a kormánynak. Nem érdek derékba vágni az egészet.

-Én a meglévő rendszeremmel nem aggódom, mert ha az évi nulla helyett kéne pár 10 ezer forintot fizetnem összesen mindenre (hőszivattyú, klímák, kút, medence, stb.) a felhasználásom után, akkor sem esünk hasra szerencsére. Ha teljesen ki lennék szolgáltatva az energiaár növekedésének, akkor viszont jó eséllyel igen, de még mindig azt gondolon, hogy ez nem érdek.

Egyébként abban egyetértek, hogy biztosan nem ússzuk meg mi sem a rezsiemelést, a kérdés a mérték és a módozat.

Egy új beruházásnál meg mérlegelni kell nagyon sokmindent. Pl. most hitelre nem valószínű, hogy megcsináltatnám. Ellenben mi erősen gondolkozunk a váltókapcsolós megoldáson, hogy minél jobban tudjunk függetlenedni. Szerintem valahol a szolgáltató érdeke is, hogy ne kelljen oda-vissza adni-venni az áramot, nem tudja tárolni, valószínűleg értékesíteni sem zömében, így csak macera mindenkinek. Amint lecseng a napelem hullám és szóba állnak velünk rendszertelepítő cégek, bele is kezdünk a projektbe.

2022. szept. 20. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!