Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Kiket érint valójában ez a...

Kiket érint valójában ez a rezsimizéria?

Figyelt kérdés

Mostanáig minden ilyen dologtól, mint covid, háború, rezsi, stb. elzárkóztam, még a facebookon, meg a mindenhol feljövő híreket is elpörgettem, mert teljességgel hidegen hagyott, semmi bajom, sosem voltunk betegek, éljük az életünket, nincs hitel, nincs gyerek, saját, alacsony fogyasztású kisház, régi, de takaros, tehát mi megleszünk.

De a körülöttem élők két csoportra oszlanak, és a sopánkodók vannak többségben. És ezek mind a gazdagabb réteg, fullos házzal, gyerekekkel, új autókkal. Akkor ők miért sírnak? A másik oldal pedig kb.mint mi. Nem félnek, mert addig nyújtózkodtak világéletükben, ameddig a takaró ért.

Nekem van egy teóriám, de azért érdekel a ti véleményetek, hogy kik fogják ezt nagyon megérezni?

2022. aug. 18. 14:07
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
39%
Aki tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért. Illetve aki az elmúlt években semmit nem tett a lakása korszerűsítéséért.
2022. aug. 18. 14:09
 2/23 anonim ***** válasza:
92%

A szegényebbek fogják megérezni. Akik falun laknak, 50-60 éves kis szigeteletlen parasztházakban. Az ő rezsijük is most is sokkal nagyobb, mint egy panelé, ezután pedig még nagyobb lesz.

Akik szintén falun, kertvárosban élnek de korszerű házban, nekik is nőni fog a rezsijük, de kevésbé.

A legkevésbé a panelesek szívják meg.

2022. aug. 18. 14:14
 3/23 anonim ***** válasza:
87%
Szinte bárkit aki családiházban él, illetve a korszerűtlenül fűtött szigetelt lakásokat, ahol a nyilászáró körül fúj be a téli szellő hogy mozog a függöny... őket akár egyetlen lakóként is érinti
2022. aug. 18. 14:19
 4/23 anonim ***** válasza:
94%

A kevésbé tehetősek fogják megszívni.

Nekem is a fizetésem felét elviszi majd a villanyszámla, pedig nem pazarlunk.

Egyszerűen csak nem akarunk/tudunk milliókat költeni a házra ami nem is a miénk és soha nem is lesz, hogy szigeteljük, korszerűsítsük.

Sajátot venni se tudunk, amire viszont megérné beruházni és fejleszteni.

2022. aug. 18. 14:19
 5/23 anonim ***** válasza:
92%
Sajnos a szegényeket.
2022. aug. 18. 14:32
 6/23 Shaddark ***** válasza:
38%

Szerintem a tehetősebbeknek fog jobban fájni.

Családi házban az összes szoba fűtve...

A szegényebb réteg eddig is csak azt a szobát fűtötte ahol lakott.

Főként fával. Aminek mondjuk most fog menni az ára az egekbe, de egy cserép kályhába nem kell sok, és ha lement a hisztéria valószínűleg újra a régi áron lesz majd.

Amúgy fával fűteni eddig se volt gazdaságos, ám a rossz nyílás zárók problémáját megoldotta, mert 30-40 fok van a szobában a cserép kályhától télen. Tök mindegy jól zár-e, ha úgyis szellőztetni kell mert nem lehet megmaradni a szobában este...

A gáz szegényebbeknél jobbára be sincs vezetve. Az lesz durva a 7*-es szorzójával.

Az áram (jól kiszámolt légkondival) pedig a leg-gazdaságosabb és leg hatékonyabb fűtési módszer jelenleg.

Ezt viszont amúgy is érdemes volt H-s áramra kötni, mert az eddig is olcsóbb volt mint a sima. És ez nem is számít be a keretbe.

Konklúzió:

A gazdagabbaknak lesz pénze beruházni egy légkondis fűtésre, ami ha jól kiszámolták olcsóbban ki fog jönni a fűtés, mint amit eddig fizettek érte.

Azok a gazdagabbak akik tájékozódás helyett sírnak, rá fognak fizetni nagyon sokat a gáz fűtésre, mert egy komplett házat elég nehéz kifűteni a megadott kerettel. Szerintem lehetetlen.

A szegények meg eleinte ráfaragnak a drágább fa miatt, de ha a gazdag réteg rájön, hogy a vegyes tüzelésű gáz + fa SOKKAL drágábbra jön ki mintha átállnak légkondis fűtésre, akkor majd vissza áll mert megszűnik a megugrott kereslet rá.

És mint írtam, cserép kályhánál mindegy milyen a nyílás záró, pontosabban "csak" annyi függ tőle hogy reggelre mennyire lesz hideg amikor felébred.

2022. aug. 18. 15:25
 7/23 anonim ***** válasza:
83%
Mindenkit, kivéve minket kolisokat
2022. aug. 18. 15:56
 8/23 anonim ***** válasza:
87%

"Nekem van egy teóriám, de azért érdekel a ti véleményetek, hogy kik fogják ezt nagyon megérezni?"

Látatlanban mondom, hogy rossz a teóriád.

Ugyanis így vagy úgy, de mindenki meg fogja érezni!!

Ha nem az otthonodban, akkor majd akkor, ha vásárolsz, utazol, vagy bármilyen szolgáltatást veszel igénybe.

Ugyanis akiket érint a villany, a gáz, vagy az üzemanyag, azok ezt tovább fogják hárítani.

Vagy nem tűntek fel az emelkedő árak a barlangodban??!

2022. aug. 18. 17:09
 9/23 anonim ***** válasza:
93%

Elmondom a mi történetünket: 3 éve vásárolt, felújítandó családi ház, vidék. 4-en lakjuk 2 gyerekkel, semmi luxus, annyi, hogy mindenkinek van saját szobája, plusz egy tágasabb nappali, többi a szokásos. Gázfűtés van.

Önerő+piaci hitel, és nem, nem 50 milliós 250nm csillivilli házikó babaváróból meg csokból. Sikerült, megvettük, felújítottuk belül, hogy lakható legyen, költöztünk. Szerepelt az 5 éves tervben, hogy leszigeteljük és megcsináljuk kívül is.

Nos, kérlek, az elmúlt másfél évben úgy kilőttek az árak az építőiparban, hogy esélyünk sem volt követni, pedig nem keresünk rosszul, így a szigetelés rohadt távol került. Annyit tudtunk tenni, hogy legalább a nyílászárókat kicseréltük, majd gyűjtögetés, hátha megáll az áremelkedés és egyszer utolérjük a piacot. És akkor lőn brutális infláció, meg háború, meg a KATA kinyírása (katás voltam...), aztán még a gáz és az áram árának drasztikus emelése egy minimális szint fölött (merthogy az nem az átlag, az hótziher). Az áram necces, de kis odafigyeléssel beleférünk, a gázba sehogy, max talán ha 10 fokban ülnénk egész télen. Ki fogjuk tudni fizetni, mert mi nem keresünk rosszul, és mert muszáj, de őszintén, eléggé fáj, főleg, hogy a katás dologgal még azért egy százast kihúznak a zsebemből havi szinten, holott tök szabályosan katáztam, közöm nem volt adócsaláshoz.

Az 1-es válaszoló elmélete ott bukik meg, hogy nem mindenki birtokolja a házát ezer éve, amikor lett volna alkalma korszerűsíteni. Aki most vette, és a lakhatóvá tétel elvitte a megtakarítása nagy részét, annak ugye most jött volna az a rész, hogy erre gyűjt, de már késő, az emelés már itt van. Valahogy ugye el kell indulni az életben akkor is, ha nem tolnak a feneked alá házat, vagy nem örökölsz, hitelt hitelre halmozni sem lehet, ha már van egy lakáshiteled, nem tudsz még felvenni mindenféle egyébre, mert akkor abba rokkansz bele. Azt hagyjuk is, hogy ezekből a fizukból összegyűjti az ember hitel nélkül egy ingatlan árát, életem utolsó 5 évére talán lenne házam...

Továbbá, ez egy rettentő csóró ország, alacsony fizetésekkel. Vidéken, ahol 200-at (vagy annyit sem) keresnek az emberek, eddig is alig tudták kinyögni a számlákat és a kaját, rohadtul nem volt miből felújítani meg korszerűsíteni. Na, hát ők lesznek azok, akik eddig is nehezen éltek meg, de most majd választanak, hogy esznek vagy fűtenek, heti hányszor fürdenek meleg vízben stb. Ó és ne legyenek senkinek illúziói, a fa ára meredeken megy fel, nem lesz sokkal olcsóbb, mint a gáz.

De azért akinek már jó pár éve megvan a háza, és volt lehetősége (ideje, pénze) korszerűsíteni már, az nyugodtan röhögjön a markába a másik nyomorán, és vonja le a következtetést, hogy mindenki hülye, csak ő helikopter, és egyértelműen csak felelőtlenség, meg sokatakarás az oka, ha más rosszul jár. Véletlenül se kell belegondolni, hogy más élethelyzetek is vannak, mint az övé.

2022. aug. 18. 18:47
 10/23 anonim ***** válasza:
77%
Én egy pici garzonban lakok albérletben, alig használok valamit és nem is vagyok otthon... Mégis a tulaj 20-30 ezerrel több rezsit kér szeptembertől. Szóval sajnos bárkit érinthet, nem csak azokat, akik nagy lakásban élnek. Az enyém kb 25 nm-es... De sajnos sajátot venni nem tudok, hiába dolgozok már évek óta, pedig inkább azt fizetném, mint a tulaj meggazdagodását.
2022. aug. 19. 07:55
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!