Miért fűtik túl az emberek a házakat?
Sokan 25 fokot, vagy akár ennél is többet tartanak. Ez amellett, hogy egészségtelen, nagyon drága is.
Én télen 19-20 fokot tartok. Létezik pulóver, vastag takaró, meleg tea. Nem kötelező egy szál gatyában ücsörögni otthon. Ennél jobban csak a fürdőszobában fűtök, amikor fürdök.
Nyáron viszont megy a klíma bőven, 23-24 foknál sosincs melegebb.
Nyári légkondicionálással együtt is jóval kevesebb energiát fogyasztok mint az átlag, persze fűtésre is a klímát használom, gáz nincs és nem is lesz.
Azt hozzáteszem, hogy ettől függetlenül együtt érzek azokkal, akik alacsony hőmérséklet ellenére se férnek bele a rezsihatárba. Ez függhet a szigeteléstől, vagy a ház nagyságától.
Támogatnátok, ha a rezsihatár nem energiamennyiség alapján lenne, hanem a lakásban tartott hőmérséklet lenne limitálva? Úgy értem, ha pl. valaki 22 °C felett tartja a hőmérsékletet, akkor azért már keményen rá kellene fizetnie. Természetesen a kérdés csak elméleti, megvalósítani szinte lehetetlen.
Én annyiból se értem, mert nálunk 19 fok szokott lenni télen, és simán pólóban vagyunk, nem kell pulcsi se. Ha heverészünk a kanapén akkor van egy pléd, de ha csinálunk valamit akkor az se kell. :D
"Támogatnátok, ha a rezsihatár nem energiamennyiség alapján lenne, hanem a lakásban tartott hőmérséklet lenne limitálva"
Igen, mert úgy nem menne rá a gatyám.
Mi még a 19 fokkal se fogunk beleférni a limitbe. Idén télre 17-18 fok a cél, de annál hidegebbet a növényeim nem bírnának. :(
"Támogatnátok, ha a rezsihatár nem energiamennyiség alapján lenne, hanem a lakásban tartott hőmérséklet lenne limitálva"
Képtelenség lenne ezt ellenőrizni. Ha valaki többet fogyaszt az amúgy nem jelenti azt automatikusan, hogy magasabb hőmérsékletre fűt. Lehet, hogy nagy a ház de többgeneráció lakja stb.
1.: Teljesen egyetértek.
2.: Egyrészt írtam, hogy a kérdés elméleti. Egyébként technikailag megvalósítani se lenne lehetetlen.
"Ez amellett, hogy egészségtelen, nagyon drága is"
Csak mellékesen megsúgom, egy jól szigetelt lakásban fenntartani a 25 fokot szinte semmibe nem kerül. sokkal gazdaságtalanabb az amikor a szar szigeteletlen házakat minden nap hagyják kihűlni 15-18 fokra majd újra felfűtik őket.
"Én télen 19-20 fokot tartok. Létezik pulóver, vastag takaró, meleg tea."
Oké, te csóró vagy. Másnak meg létezik fűtés és komfort érzet.
"Nem kötelező egy szál gatyában ücsörögni otthon."
Mint ahogy nem kötelező pulóverben sem.
Azt például hozzá tenném a hőmérséklethez:
Panelban lakom, távfűtés, télen-nyáron 10-15 ezreket fizetek. A nagyobbik szobában ha fejen állok sincs 20-21 foknál melegebb. Egyszerűen nem fűtenek annyit, és mire hozzám ér a rendszer már lehűlt a víz benne.
Ezzel szemben rokonoméknál letekert radiátorral, elzárt fűtéssel, nyitott ablakok mellett is 26 fok van a lakásban. Időnként rá kell klímáznia konkrétan, hogy elviselhető legyen.
"Nyáron viszont megy a klíma bőven, 23-24 foknál sosincs melegebb."
De gondolom ha a rezsit ez alapján kellene fizetned akkor azonnal sírna a szád :D
Klímával fűtök és nálam 20 fokra van állítva nap közben, amikor hazaérek, akkor szoktam 22-re megemelni. Ezt érzem komfortosnak. Így egy pulóverben és zokniban, papucsban kellemesnek érzem. Volt 2 év az életemben, amikor 15-16 fokon csináltam végig a telet anyagi okok miatt, amikor 2 pulóverben, 2 zokniban, cicanadrágban, fölötte melegítőben fagyoskodtam. Nem szeretném még egyszer ezt csinálni, borzasztó érzés, amikor hónapokon keresztül csak fázol állandóan.
Nem zavar, ha valaki ennél melegebbet igényel, engem az bosszant, amikor átmegyek a barátaimhoz és a távfűtéses lakásban tárva-nyitva az ablak, mert a minimumon is meg kell dögleni a melegtől.
A fűtés kérdésében nincs igazságos rendszer, mert annyira eltérőek az ingatlanok és fűtésrendszerek adottságai, hogy bármelyik elszámolásnál lenne, aki rosszul járna. Az extra hőmérséklet megsarcolása sem lenne igazságos, mert vannak olyan emberek, akik nagyon sok milliót költöttek a korszerű szigetelésre, nyílászárókra, esetleg környezetbarát napelemes-hőszivattyús rendszer kiépítésére, ők azok, akik a legkisebb környezetterheléssel állítják elő a meleget (is) és ha ők adott esetben 23 fokon érzik jól magukat, akkor had tegyék, kifizették az árát. És itt most nem a felső tízezerről beszélek, hanem azokról, akik sok esetben hosszú évtizedekre vettek fel kölcsönt, hogy ezt kivitelezhessék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!