Felújításnál melyik boltal/boltokkal voltatok megelégedve?
“Igényesebbek ha van pénz, asztalossal csináltatnak.“ - ez a 2 nem mindig van összefüggésben egymással! Ismerek jó minőségben gyártó, de mégis olcsó asztalosműhelyt, meg kész bútorokból is vannak igényes darabok!
Mi 8 éve vettük a mostani házunkat, akkor a felújításhoz a Praktikerben vásároltunk be (konyha- és étkezőbútor, burkolatok, fürdőszoba)
A járólap (Brunello) a széleinél nagyon kopik, a zuhanykabinnak állandóan kijár az ajtaja a sínből, mással nincs baj, az olcsó bútorok is lehetnek masszívak és strapabírók, ha a csavarok rendesen meg vannak húzva (tapasztalat), éppen ezért nem ajánlott az áruház segítségét kérni, azok a “szakik” általában felszínesek! Mi itthon magunk szereltük össze őket, nincs is velük baj!
A fürdőbe anyám kék falicsempét és tengerihomokszürke járólapot akart, de azok addigra elfogytak a Praktikerből, és ahelyett hogy körülnézett volna a neten, inkább beletörődve a barna-bézsből többet rendelt, így a fürdő is olyan lett, mint a konyha.
#3 Örvendetes, hogy felétek van jó minőségben, de olcsón gyártó asztalosműhely. Igazából a jó minőség alapfeltétele a jó minőségű alapanyag, tehát a faanyag. Országosan változó és térségfüggő is hogy hol lehet jó ár/minőség arányban hozzájutni. Egy biztos, általánosan elmondható hogy a fa minősége, szilárdsági jellemzői évről-évre egyre rosszabbak, ez sajnos pl. az ácsszerkezetekre is komoly kihatással van.
Ami a Praktikert illeti, szoktam nézegetni a bútorait, de akárhányszor megtapogattam őkett, nyiklottak-nyaklottak, stabilitás, tartás nélkül, az illesztések pedig csapnivalóak. Úgy vélem, a masszív, strapabíró ott kezdődik amikor az alapanyag tiszta fa (leginkább keményfa) és minden kötés a klasszikus csapolásokkal és ragasztással megoldott. Az igazi asztalos kisipari munkák tipikusan ilyenek, persze ez egy más árkategória hiszen valódi asztalos szakismeretet igényel, türelmes kitartó munkát és egy-egy ilyen egyedi bútor bizony hónapokig készül. Egy másik nagyon szép szakterülete a szakmának a régi bútordarabok felújítása, restaurációja, amely ugyancsak türelmet és gondos munkát igénylő feladat. Vallom, hogy az ilyen gondos munkával előállított egyedi darabok mind megjelenésileg mind strapabíróság szempontjából messze lepipálják az új -aktuális divatőrület trendjeit követő- 'tömeggyártott' bútorokat. Mondom ezt úgy, hogy sajnos a bútorok többsége nálunk is bútorlapból készült példány, igaz nem 'tömeggyártott' hanem egyedi, házilagos gyártmány, de ettől függetlenül pl. a könyvespolcok már láthatóan meghajlottak. Bízva abban hogy egyszer majd én is megengedhetem magamnak a minőségi bútort, vagy hobbiként foglalkozhatok vele.
“megtapogattam őkett, nyiklottak-nyaklottak, stabilitás, tartás nélkül, az illesztések pedig csapnivalóak“
Na igen, ezt mondtam, hogy az áruház saját emberei által hanyag, felszínes összeszerelés! De ha a csavarok tényleg jól meg vannak húzva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!