Csemegekukorica főzése?
Én is olvastam ilyent, hogy 10 perc elég, de többszöri próbálkozás után is azt mondhatom, hogy kellemetlen nyers fűízű marad.
Ahogy mi szoktuk hagyományosan:
1. Külső leveleket leszeded, eldobod.
2. Belső leveleket (az összesnek a felét kb., azaz ami tiszta, minél többet) külön gyűjtöd. Ezek majd megízesítik a főzővizet, nem lesz ízetlen a kukorica attól, hogy minden ízanyag kifő belőle a tiszta vízbe.
3. Bajuszszálakat figyelmesen leszeded, elhajítod. Szokták ezt is felhasználni a főzéshez, állítólag egészséges és jó ízű, de én utálom, mert evéskor olyan, mintha hajszálak lennének a számban. Ha szárdarab maradt a cső alján, levágod (én metszőollóval szoktam).
4. Az edény aljára egy réteg levelet teszel, hogy a csövek ne érintkezzenek az edénnyel.
5. Merőlegesen rájuk bepakolod a kukoricát. Ha csak 2-t főzöl, akkor nem egy nagy edényt használsz, hanem egy kisebbet, és a kukoricát félbevágod/töröd.
6. A csövekre merőlegesen ráteszed a leveleket (csuhé, fosztás néven is ismert). Az a feladatuk, az ízesítésen kívül, hogy a víz tetején úszó csövek párolódjanak alattuk.
7. Vizet engedsz az edénybe. Annyit, hogy a kukorica éppen elkezdjen úszni. Kézzel lenyomva ellenőrizheted, hogy felemelkedett-e már az aljáról. Ha kész, lefeded az edényt.
8. Alágyújtasz. Figyeled, mikor kezd forrni igazából. Onnantól kezdve 15-20 percig forralod, ennyi idő kell neki minimum, hogy a keményítő cukorrá alakuljon, a kellemetlen mellékíz eltűnjön.
9. Ha elzártad a gázt (villanyt), akkor még hagyod legalább 10 percig fedő alatt, csak utána eszed. Egy tál hideg vízben lehet pl. hűteni. Sóval megszórva finomabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!