Kezdőoldal » Otthon » Kert » Paradicsom és csemegekukorica...

Paradicsom és csemegekukorica mehet egymás mellé a kertbe?

Figyelt kérdés

Olyan elhelyezésben gondoltam persze, hogy a kukorica ne árnyékolja le a paradicsomot.

A paradicsom fel tud futni a kukoricára? Ezzel talán az a gond, hogy a kukorica nem él addig, amíg a paradicsom.

2019. jún. 25. 13:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Kukoricára a bab fut.A paradicsom meg mellé fekszik .
2019. jún. 25. 14:33
 2/8 A kérdező kommentje:
Tudtommal a paradicsomot kötözni, illetve terelni kell.
2019. jún. 25. 17:58
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha a kerted mérete megengedi, akkor ne spórolj a hellyel, mert a helyszűkét mind két növény meg fogja sínyleni! A paradicsom nagyságát figyelembe véve három változat van:

- törpe növekedésű: ez támrendszert nem igényel

- hagyományos nagyságú (pl. a K-3-as) kitámasztásához elegendő egy selejt seprűnek a nyele

- lugasparadicsom: legalább 2 - 2,5 m magas támasztékot igényel.

Még egy dolog: a paradicsom nem kúszó növény, tehát magától semmire sem fog felfutni, hanem a növekedési ütemének megfelelő gyakorisággal kötözni kell a támasztékhoz.

2019. jún. 26. 08:36
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi.

Nagyon kicsi helyem van, ahol hobbi szinten néha elültethetek ezt azt. Csak elméletben végigfuttattam ezt a gondolatot.

2019. jún. 26. 08:49
 5/8 anonim ***** válasza:
79%

Nem ajánlott. Nagyon nem. Talán hallottál már a növénytársítás fogalmáról. Biokertészek körében ismert dolog. Arról van szó, hogy vannak növények, amelyek védik, erősítik egymást, és vannak rossz szomszédok, akik rosszul fejlődnek egymás társaságában. A paradicsom és a kukorica ékes példája ennek.

Ha adsz emailt, dobok át egy excel doksit, amiben tételesen fel van sorolva ogy mit lehet, és mit nem egymás mellé ültetni.

2019. jún. 26. 17:03
 6/8 anonim ***** válasza:
52%

A növénytársításos dolgok többsége baromság, szóval hozzá nem értőnek ilyent nem kell ajánlgatni, mert mindent elhisz.

Vannak reális dolgok is témában, pl. a kukorica mellé azért nem szabad paradicsomot, mert a kukorica talajzsaroló növény, azaz az erős gyökérzetével minden vizet kiszed a környezetéből, a paradicsomnak már nem jut elég. Ezért a kukorica közelébe csak olyasmit szabad tenni, ami kijön a kukorica nagyra növése idejére, pl. saláta, zöldhagyma. Vagy ami adni fog egy bizonyos (csökkentett mértékű) termést a kukorica mellett is, mint bab, tök. De alapesetben, az olyan növények esetében, amik még a kukorica felnőtt korában is ott lesznek, lásd paradicsom, tartani kell legalább 80 cm sortávolságot, ha jót akarsz.

Ha kicsi a helyed, akkor a kukorica nem volt valami jó ötlet. Mindegy, idén már így jártál, hagyj mellette helyet, aztán ha letermett (gondolom, főzni való), akkor vágd ki, és mehet a helyére nyár végi vetemény, mint téli retek, őszi borsó, meg hasonlók.

2019. jún. 26. 21:02
 7/8 A kérdező kommentje:

A növénytársításról hallottam. Csak a paradicsom és a kukorica viszonyában semmit nem írtak, azt sem, hogy jó, azt sem, hogy nem. Egyébként most nincs kukoricám, csak érdekel, hogy jövőre érdemes lesz-e.

Az még biobb kertészek egyébként vetnek mindent mindenhová, aztán az nő ki, ami erős és ettől lesz egészséges a növény és biztosan nem alakul ki monokultúra. Van, aki szerint már két ugyanolyan növény is monokultúra.

2019. jún. 27. 09:05
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem osztom a véleményedet, kedves 6-os. Az első diplomámat kertészeti vonalon szereztem idestova 40 éve, s noha a szakmában soha nem dolgoztam, hétvégi, vagy háztáji kertem mindig volt. Kivéve 6 évet, amikor Németországban dolgoztam.) Hazánkban talán az első voltam, aki szakítva a tanultakkal, kipróbálta a mulcsolást, a no till művelést, s a növénytársításnak is nagy híve voltam. Az nem egy ördöngös dolog, nem kell agyonmisztifikálni, bárki beletanul egy-két szóból.
2019. jún. 27. 14:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!