Szerintetek megeri kerteszkedni?
Szinte mindent lehet gazdaságosan termelni, ha ért hozzá az ember. Ha tudja, mikor mit kell csinálni, és tényleg csinálja is.
A krumpli mondjuk egy kivétel, mert viszonylag drága a szaporítóanyag (UT-1-es is), a bogár miatt rengeteg permetezést igényel, néha a burgonyavész miatt is, és van olyan év, amikor csak nullára lehet kihozni.
De pl. a cukkini: 49 Ft egy csomag mag, legyen belőle csak 4 tövünk, mert minek több. Permetezzük is egy átlagos évben (peronoszpóra, atka, tripsz ellen), ez tövenként mondjuk 30 Ft. Öntözés 150 Ft. Tehát 4 tövön terem 40 db cukkini 300 Ft-ból. Ráfizetéses?
Paradicsommag 3 csomag (3 féle) 200 Ft. A családnak elég 20 tő, ennyiből nevelek palántát virágládában, a többi mag kukába. Permetezés évi 500 Ft. Öntözés 1000 Ft (kútról). Karó van ingyen (legyen mondjuk évi 300), a termés tövenként 3 kg (júniustól a fagyokig), összesen tehát 2000 Ft-ból 60 kg paradicsom. Mindig van friss a kajához, plusz a maradékból paradicsomlé.
Hagyma: 1 kg dughagyma 800 Ft, permetezni esetleg tripsz és hagymalégy ellen kell, de néhol ez ellen sem, öntözni soha nem szoktuk, tehát lesz max. 1000 Ft-ból 30 kg vöröshagymánk, plusz 50 db zöldhagymánk tavasszal. Ráfizetéses?
Sárgarépa, zöldség: a mag gyakorlatilag ingyen van, ahhoz képest, hogy egy 49 Ft-os csomagból lesz 100 vagy 200 szál. De saját termésű magot is szoktam alkalmazni, az még olcsóbb. Permetezni legfeljebb 1x szoktam levéltetű ellen, a zöldséget némely évben lisztharmat ellen. A csepegtetőszalagot ráindítom évi 10 alkalommal 2 órára, tehát max. 2 ezresből megvan a család éves répa- és zöldségszükséglete, és naponta készül nálunk főtt étel.
A gyümölcsfákat már említeni sem érdemes.
1 átlagos fára egyszerre rászórunk 1 liter permetlevet, 1 kis kiszerelésű csomag többnyire 10 fa egyszeri lepermetezéséhez elég. A gyümölcsfákat mondjuk 4-6 alkalommal permetezzük évente, vagyis ezeket elosztva-beszorozva kijön, hogy 1 db átlagos gyümölcsfát 1-2 kg gyümölcs árán megvédünk a kártevőktől és gombáktól.
Körte idén nagyon kevés terem, talán 25 kg ha lesz a fánkénti átlag. De már ennek a nagy része is haszon!
És a 20 év körüli szilvafák átlagban leadtak 50 kg-ot, a sárgabarackfák szintén, a téli almák közül a Jonathán nem nagyon terem, de a többin 1 mázsa körüli termésre számítok. Oké, hogy almát olcsón lehet venni, de akkor is, 10000 Ft termés lesz egy-egy fán, és ráköltök évente 500 Ft-ot. Na jó, rotációs kapával elmegyek alatta évente 4 alkalommal, összesen 100 Ft-ból, amiben benne van a gépkopás is. Mi a haszon, ha nem ez?
Munkadíjat nem számolok, mert nem kerülök pénzbe, a kieső, pénzt nem kereső időmet költöm erre. A kertre fordított idő alatt nyilván vakargathatnám a s.ggem az ágyon fekve, egy filmet bámulva, ami semmivel sem hozna több pénzt nekem, mint a kertészkedés, és nem is érezném magam jobban tőle, mint a kertemet nézegetve.
Az a hasznom, hogy tudom, hogy a terményemet csak akkor permetezem, ha valami miatt muszáj, nem azért, mert letelt a 10 nap az előző permetezés óta. Mert ha valamit nem termelek meg magamnak, akkor azt kell megennem, amit 10 naponta permetezett a nagytermelő.
Így viszont szinte minden zöldséget és gyümölcsöt megtermelek, amit megeszünk. A maradékot vagy eladom, vagy odaadom a rokonoknak, viszontszívesség fejében.
Nyilván, persze, ha valakinek csak egy akkora kertecskéje van, amit heti 2 óra munkával meg lehet művelni, az ne számítson ebből 200 E Ft bevételre. Kevés munka, kevés haszon.
Ha eladásra nem gondolkodsz, akkor 1000 m2 már elég lehet, ha elkezdenek teremni a gyümölcsfák. 1000 m2-t lazán meg tud művelni 1 ember munka mellett, ha ért hozzá, és ebből adódóan képes hatékonyan dolgozni. Nagyobb szezonális munkához kell csak más családtagnak beugrani segíteni.
Halkan jegyzem meg, hogy 250 nm megművelt terület bőven elég egy családnak, és minden megterem rajta.
Cukkinit permetezni, te jó uram isten ... Emberek, társítsáto már a növényeket a folyamatos vegyszerezés helyett!
Magaságyások, és kész a termésmaximalizálás meg a temrészetes növényvédelem.
21
Heti két óra munkával az átlagosnál több zöldséget evő teljes családomat ellátja a kertem. Kevés haszon? Sokkal inkább ésszerűsítés, nem pedig mechanikus ismétlése mindannak, amit más csinál.
Ne veszekedjetek :)
Mindenki maga dönti el, hogy permetezik-e vagy sem!
Vagy, hogy megéri-e vagy sem..ezért nem kell leharapni a másik fejét.
;)
Jövő tavasztól 960m2-em lesz gyümölcsfákra, veteményesre, még nem tudom, hogy abból a 900 m2-ből mennyi lesz zöldségeskert mivel kinéztem magunknak még 2 telket, ahol az egyiken gyümölcsfák, a másikon szőlők lennének. Nem igazán eladásra termelnék, csak úgy magunknak. Csak ami felesleg marad ránk, azt hirdetném. Tehát piacolni nem állnék ki, nem ezzel akarok foglalkozni, csak hobbi illetve örökség a lányunknak.
Ha mind a 3 telek a miénk lenne, az 2700 m2.
Egyelőre 2*900 (amiből az egyiken, ahol élünk van a kis, 60 m2-es konyhakert)
Múltkor egyébként az origon olvastam egy cikket, hogy 28 m2-en is meg lehet termelni egy családnak az éves zöldségszükségletet - ez igaz?
Összehasonlítás hibás. Mondhatnám keveritek a szezont a fazonnal.
Tételezzük fel, hogy magatok termelitek a zöldséget és gyümölcsöt és nem használtok a bioban nem használható szereken kívül mást. Nektek és a családotoknak a megtermesztettek bio minőségűek és értékűek. A százforintos sárgarépa már nem 100Ft, hanem 790Ft. Ha piacra viszed meg kell szerezni a minősítést, de magadnak ilyen értéket képvisel, mert ennyiért tudnád megvenni.
Amit magadnak termelsz az a bionál is nagyobb értéket képvisel.
A háztartási/élelmezési kiadásoknál nem csak a bevételek számítanak, a ki nem adások is.
Így összehasonlítva teljesen "más a fekvése a gyereknek".
"Múltkor egyébként az origon olvastam egy cikket, hogy 28 m2-en is meg lehet termelni egy családnak az éves zöldségszükségletet - ez igaz?"
Keresd vissza a cikket, már az első sorban 130m^-ről ír.
A 2700 szerintem saját ellátásra nagyon sok, (falun is általában az állati takarmány, ami gyakran kukorica volt foglalta le anno a jelentős részét). Ha nem tudod eladni jobb áron kb előre lebeszélve, akkor nagyon rossz "munkadíj" jöhet ki. 2700m^2 már egy főnek (de még 2-nek it) 40 órás "normál" munka mellett a "0 szabadidő" kategória.
Visszakerestem, 28 m2 az..
Igazából szőlőt akarunk az egyikre, gyümölcsöst a másikra és a kert lenne a 3...tudjuk, hogy foglalkozni kell vele, de azt is, hogyha évekig csak rendben tartjuk és később telepítünk tőkéket, már megérte..nagyon jó árakon van és kár kihagyni. Örökség lesz..én csupasz se@ggel indultam, a lányom nem fog. :)
Azért remélem, még fordítva látjátok majd a kerttel kapcsolatos érzéseiteket. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!