Megéri vagy hogyan kéne neki kezdeni?
Pár hónap múlva elköltözünk panelból egy hatalmas telekkel rendelkező házba.
Megörültem, hiszen végre kiélhetem a "kertészkedéssel" kapcsolatos vágyaimat.
Egy 600 nm^2 összefüggő leendő kertről lenne szó.
Ugye ez magában hatalmas munka. Így elgondolkoztam azon, hogy megéri egy ekkora kert létrehozása? Nem lesz ez túl nagy? Később túl költséges a fenttartása?
Nem volna inkább ajánlatos leválasztani egy részt belōle? Vagy nem kell ettől félni?
Tereprendezés(egyedül fogom csinálni), szerintem alsó hangon elviszi az egész nyaramat.
Sokat olvasgatok a témában.
Eddig arra jutottam, hogy elōször felásom, utána rotációs kapával mégegyszer átmegyek rajta. (Nem tudom, hogy milyen a telek.. azonnal nem akarok rotival neki esni, mert a végén szétverné a gépet ha valami sitt belett ásva)
Utána megvárom, hogy a gazok kinőjjenek, azokat manuálisan eltávolítom(kihúzgálom/kiásom)
Ha megvan jöhet a permetezés.
Végleg kialakítom a kertet, 3-4°-os dőlésszögre gondoltam.
Fűmag és utána sűrű locsolgatás.
Jó, ahogy elgondoltam, hogy csinálni szeretném?
A "hatalmas" szóból én min. 2000 nm-re gondoltam.
Ez annyira nem hatalmas, de azért lesz vele munka.
Tényleg nem egyértelmű, mit szeretnél, mert a fűmaggal nem tudod kiélni a kertészkedéssel kapcsolatos vágyaidat. :)
Nekem 900 nm-em van, néha kevésnek érzem, de minden csak attól függ, mit akarsz.
Ha már néhány gyümölcsfát szeretnél, azok nagy helyet elfoglalnak, mert nem 1-2 méterre kell őket egymástól letenni.
Nekem olyan 150 nm van leválasztva veteménynek, ha néha van segítséged, az jó, éppen egyedül is lehet csinálni, de tényleg van meló vele.
Gazolás, locsolás, permetezés, kacsolás, betakarítás nem könnyű egy embernek.
De jó nézni nap mint nap a saját munkád gyümölcsét.
HA csak felrotálod és vbeveted fűmaggal, utána csak a fűnyírás lesz, az nem vészes, 2-3 hetente átmész rajta, majd az időjárástól függ. Ekkora területtel egy óra alatt végzel. Ezért írtam, hogy ebben nem éled ki a vágyaidat.
De hidd el, hogy majd mindent akarsz, amikor hirtelen lehetőséged lesz rá, és az áruházakban is a kertész-osztály felé veszed az irányt, nem a kaja-ruha-műszaki osztályok felé, mint eddig. :D
Rengeteget lehet tanulni a netről, én korábban sok-sok kérdésemet ide írtam ki, vagy itt kerestem választ, de itt már az is csoda-számba megy, ha 2-3 értékelhető válasz érkezik, facebook-on meg van egy csomó kertészkedős csoport, ott ha kiírsz valamit, percek alatt rengeteg választ kapsz.
Az elején egyértelműen csak füvet nyírni szeretnék.
Munka mellett nekem ez a 600m2 rengeteg.
Így belegondolva még lehet az is, hogy az ősz végére annyira jutok, hogy felásom a kertet és átmegyek rajta rotációs kapával.
Illetve letérkövezem a járó felületeket.
Tavasszal pedig jöhet a gyomírtás, permetezés, egy kis trágyával megint rotációs kapázok.
Végleg beállítom a a felületet és jöhet a fű.
Ha majd kinő a fű utána terveztem a "kertészkedést".
Nem akarnék gyomos fűbe(későbbi nagyfokú gyomírtás) előtt igazán nagyobb dolgokkal foglalkozni.
Először néhány helyen kutasd meg a leendő kertet, lehet, hogy tele van sittel és kezdhetsz talajcserével, ha akarsz valamit.
600 m2 nem sok, de ha az egész egy sivár füves puszta lesz, az nem egy élmény. Pláne júliusra kisül az egész, ha nincs árnyék, vagy nem öntözöd elég rendszeresen.
Legelőször gondold át, hova akarsz fákat (ekkora kertbe 4-5 nagyobb fa bőven elég), mert azok növekedése halad a leglassabban. Aztán jöhet a többi.
Köszi, erre nem is gondoltam, hogy simán kiég a fű.(veszett munka..) Meg ugye azért túl hatalmas vízszámlát sem szeretnék generálni.
Holnap kimegyek és csinálok pár próba ásást. Utána többet tudok majd.
Fák terén mit ajánlasz/ajánlotok?
Nincs erre vonatkozóan megálmodott vágyam, dió? Az viszonylag gyorsan nő.
Dio gyorsan no?
A leheto leglassabb.
Dional 20 evvel szamolunk.
Ha fiatal vagy, megeri.
De alatta nem lesz fu es mas noveny se.
Van, aki ezt cafolja, de ritka.
A dio juglont tartalmaz, akadalyoz mas novenyeket a fejlodesben.
Ami gyorsan no, az az akac, viszont gagyi latvany.
A fák kiválasztásánál a talajviszonyok nagyon fontosak. Olyan fákat válassz, amik a szomszéd kertekben szépen megnőttek. Esetleg kérj tanácsot a közeli csemetekertben, ők ismerik a környéket.
El kell dönteni, hogy díszfákat, vagy gyümölcsfákat szeretnél. Vagy vegyesen - lesz egy pici gyümölcsösöd és a füves részen egy nagy árnyékot adó díszfa.
Tényleg köszi a válaszokat!
Úgy látszik, hogy még nagyon sokat kell informálódjak a témában, mert ez sokkal komplexebb így, mint ahogy gondoltam.
Ma voltam próbaásáson, nem találtam sittet, pedig 2x2 méterenként felforgattam a földet.
Nem értek hozzá.. de szép fekete föld volt.
Az utcában mindenhol smaragd tujákat látok csak. (Viszonylag gazdagabb környék)
A közelben(1 utcával lejjebb) pedig laláltam dió, eper, szilva fákat.
Így, hogy említettétek nekem eddig a fa eszembe sem jutott. (Így teljesen mindegy, hogy milyen fa..)
Díszfa is tökéletes.
Most is csak azért vagyok azon a véleményen, hogy legyen, mert ha kiég a fű.. több locsolás kell, az nem volna jó.
Későbbre terveztem pár tuja ültetését a kerítés mellé de kb. ennyi.
Szerintem egy ideális kertben van egy kis zöldségeskert: néhány paradicsom, paprika esetleg tökfélék, amit szerettek.
Azt el kell dönteni, akartok-e gyümölcsfákat, cserjéket (pl. málna), ezek gondozás igényesek (metszés, permetezés, stb.) Ha csak díszkertet akarsz, ültess néhány gyorsan növő szép fát (pl. császárfa, hársak, vérszilva, nyírfélék, stb.), legyen egy kis fű és virágágyások, cserjések. Lehet akár egy kis kerti tavad is.
Nézegess kerteket a neten. Nekem nagyon igénytelen a kopár füves puszta és egy sor tuja a kerítés mellett.
600nm kevés. A helyedben kitalálnám a fák helyét, lehetőleg minél nagyobb összefüggő területet meghagyva a veteményesnek. Ha szereted a pálinkát,lekvárt, és megfelelő a talaj, akkor kajszi barackot, rózsabarackot ültetnék. Ennek nagy a helyigénye. Ha csak a pálinkát, akkor szilvát, körtét. Ezek kis helyigényű fák. A dió nagy koronájú, és csak a gaz marad meg alatta, meg egy-két fű fajta. Értékes a dió, de őrület sok levelet hullat.
A veteményeshez a legjobb, ha elfelejted a rotációs kapát, veszel néhány mázsa marhatrágyát, és egy traktorossal beszántatod mélyszántással. Nagyon jót tesz a földnek. Utána már jó a rotakapa is, de néha érdemes hívni a traktorost.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!