Sírba visz a trombitafolyondár! (? )
Kerttervet készítek tavaszra és az örökös problémám a trombitafolyondár, ami mostanra kezelhetetlen méreteket kezd ölteni.
Sajnos annak idején nem tudtam, hogy ilyen agresszív, nem bástyáztam körbe a gyökereket és így jártam.
Jön fel a házoldalában, lépcsőn, töri fel a betont, nyom szét mindent.
Az eredeti tő már évek óta nincs meg, ezek a jövevények a hajtások.
Valaki azt mondta locsoljam a töveket gázolajjal, a másik, hogy csövet dugjak le és öntsek bele sósavat.
Mit gondoltok ezekről?
Az, hogy kihúzkodom amennyire tudom sajnos nem megoldás, 5-10 méterre is megjelenik, nem furkálhatom, áshatom végig a kertet.
Ráadásul az eredeti tő, egy hatalmas csodaszép rózsalugashoz van közel, amit nem akarok kipusztítani.
Valakinek lenne valami nagyon radikális ötlete? Imába foglalom a nevét!
Gyomirtó.
Gázolajat inkább ne, az évtizedekre tönkreteszi a talajt.
#3-as
Hát sűrített paradicsommal hiába locsolod...
igen, 20 év után kezd igen kellemetlen lenni a trombitafolyondár, főleg, ha kivágják vagy erősen visszavágják...
Meg kell hagyni tavasszal, hogy szép nagy lombja legyen és mehet rá a glifozát, ezt legalább 2-3x meg kell ismételni.
lehet, hogy nem egészséges, de próbálkozhatsz tűzzel-vassal a gyökereket más nem viszi ki.
Elég egyszer leszórni gyomirtóval.
Ha elég nagyra meghagyod a szárakat, vagyis elég sok szert fel tud venni a levélzet, akkor nem hajt ki többet.
Csak akkor kell ismételni, ha kicsik voltak a hajtások, vagy túl híg volt a szer. 1 liter vízhez fél dl glifozát is elég, de 1 dl bombabiztos. Kell hozzá egy kis tapadásfokozó, és kipermetezni a levelekre.
Ami a közelében van, és nem akarod kipusztítani, azt takard le nejlonnal vagy kartondobozzal, mivel a glifozát totális gyomirtó, minden növényt visz.
Nem kell megijedni tőle, élelmiszernövények leszárításához is használják, amikor a szórás után 2 héttel már meg lehet enni az adott növényt.
Én olyat fújtam, ami nem volt visszavágva, teljes lombjában volt leszáradt a levél és a ceruza vastagságú hajtásaiból újra kihajtott.
20 évesen már olyan gyökérrendszere van, hogy nincs az a szer, amivel egy fújásra kimenne.
15 méterre is jönnek fel a hajtásai a falak mellett kívül-belül.
Egy pár évest talán lehet fűnyírózni vagy egy fújásra kiirtani. Nem hiszem, hogy egy 15cm törzsvastagságút is ilyen könnyen el lehet intézni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!