A szomszédom ki akarja vágni a gyümölcsfáit. Mit lehet tenni?
Két fiatal megvásárolta a mellettünk lévő telket. Az előző gazdája szépen művelte. Gyümölcsfákat (isteni finom barack és körte), málnabokrokat, szőlőt telepített. Ezek az újak meg mindent ki akarnak vágni, nem tisztelik a gazda munkáját.
Mit lehetne tenni?
Sajnos semmit sem tehetsz.
Sajnos, sajnos, és ezerszer sajnos....
És itt nem is az előző gazda és munkája iránti tisztelet hiánya a legfontosabb. Hanem hogy ekkora méretű változást (pusztítást) csinál az illető az adott környezetben.
Egyrészt elveszi a megszokott helyeket a madaraktól és rovaroktól,
másrészt maguktól és (tőletek) a megszokott árnyékot, szélvédelmet, vagy amit azok a fák ott jelentettek.
Nálunk a hátsó szomszédnak ment el az esze. Nemrég ő is kivágott minden fát az udvaráról, most meg azon káromkodik, hogy milyen drágán árulnak légkondikat. Merthogy már nincsenek az árnyat adó fái, és megfő a házban nyáron. Télen pedig a szél megfogásában segítenek, még ha nincs is rajtuk akkor lomb.
Egy másik ember meg puskával kergeti a harkályokat, mert megkezdték a házának szigetelését. Mivel azok is minden nagy fát kivágtak, és megszűnt a harkályok természetes élőhelye.
Hát nagy az Isten állatkertje.
Amiket írtam, esetleg ezekkel érvelhetnél neki. De ha már vita van köztetek, akkor megette a fene, úgysem fog rád hallgatni.
Azért ha legalább tuját vagy mást tervez ültetni, az még pozitív. De annyit tehetne, hogy csak akkor vágja ki a régi fákat, ha már az általa ültetettek nagyobbak...
Semmit.
Az ő telkük az ő dolguk, hogy mit csinálnak vele.
Azért az a cseppet sem elhanyagolható apróság is eszedbe juthatna, hogy mivel fiatalok nagy valószínűséggel minimum 8 órát nyilván dolgoznak naponta és nincs idejük egy komolyabb gyümölcsös ápolására is mellette. Nyilván többnyire pihenni, és/vagy családi összejöveteleket szeretnének tartani a kertben ezért alakítják át -többnyire- díszkertnek.
Semmi köze nincs ennek a tisztelethez vagy annak hiányához. A saját képükre formálják a kertet és ezt te köteles vagy szépen csendben tűrni mindaddig amíg nem akadályoznak a SAJÁT tulajdonod birtoklásában.
annak a szomszédnak sem ment el az esze, hagyjuk már ezt a süket dumát.
most panaszkodik légkondira? kamu!
ezt csak te találtad ki, hogy majd ezzel lesz baja.
előttem az utcán akkora hatalmas fák vannak, nagyon jó z árnyék nyáron, de a meleg ellen ez semmit sem ér. ha 40 fok van, akkor fák által árnyékolt házban is kell a klíma - már ha van rá lehetőség és pénz.
néhány árnyas fa ezen nem változtat. saját tapasztalat.
az előttem lévő fák kb 20 méter magasak.
a harkályos dolog is kamu, vagy legalábbis semmi köze a fákhoz. azok akkor is megkezdik a ház szigetelését, ha van fa az udvaron.
akkora baromság, nem érzed, amikor leírod? szerinted a harkályok tisztában vannak a tulajdonjogi viszonyokkal? ők csak azon a helyrajzi számon "dolgozhatnak", ahol előtte a lakhelyül szolgáló fa állt? ha kivágják, akkor elkezdenek egy házat megbontani azon a területen? véletlenül sem repülnek át a szomszédba, ugye???
komolyan, fáj, amikor ezeket olvasom. hogy ilyen embverek vannak...
ha építekezel egy olyan telken, ahol előtte sose volt fa, azaz nem lakott ott harkály, akkor szerinted később sem mehet oda?
Semmit nem tehetsz, más az értékrendjük, és sajnos az a trend, hogy a földet nem kell erre használni, mert máshol megtermelik, nekik meg ott a bolt. A díszfa ráadásul elég gondozásmentes, egy gyümölcsfához viszonyítva, nem mindenki akar vagy tud velük foglalkozni. És... Ők vannak többségben, úgyhogy a saját érdekedben muszáj lesz elnézni; a fákat nem menti meg, hogy ezért életre szóló ellenségeket szerzel.
Azért az nyugtasson, hogy a tuják is egyszer majd megnőnek, adnak védelmet, bár én soha nem ültetnék, mert egyrészt világszintű járvány tizedeli őket, másrészt egyéb hasznot nem nyújtanak.
Ha tudsz, mentsél szaporítóanyagot, olts át belőlük, hozz sarjat, ha tényleg olyan értékes növények számodra.
Na igen... beszél itt a fák meg más iránti tiszteletről, holott ő maga ennyira nem tiszteli az új szomszédait, hogy ne szóljon bele az életükbe.
Ez mi, ha nem tiszteletlenség?
27.vagyok. Visszaolvastam az előző hsz-em előtt megnyilvánulásaidat, kedves kérdező... eléggé túlpozicionálod magad, ez igaz.
Viszont annyiban igazad van, hogy egy termő gyümölcsfát kivágni, ha az jó helyen van, nagy butaság. De hát nem való mindenkinek a jó, van akinek elég az örökzöld.
Aki meg azt állitja, hogy napi munka mellett extra energiát igényel néhány gyümölcsfa fenntartása, annak jelzem, hogy egy kajszibarack fát egy évben egyszer megmetszel, körbetrágyázod, ha kell, kétszer permetezel, aztán szüret, levélsöprés, és kb. szevasz. Ez évi 40-50 kg. gyönyörű barackot jelent, amilyet arany árban kapsz a piacon, ha egyáltalán van aki kiviszi a szépet, nem csak a satnyát.
A munkaóra összesen nincs 12 óra. 50 kg. gyümölcsért. Na ez hol nem éri meg? Ja, persze, ha 12 órás munkával keresnék mondjuk több mint 15000 Ft-t, akkor valóban nem éri meg. Megéri az, hidd el.
Utolsó hozzászólónak abban igaza van, hogy megéri.De nem mindenki akar gyümölcsfákat a kertjébe, mint ahogy én is jobban szeretem a tujákat, simán a füvet virágokkal.
És ebbe nem szólhat bele a kérdező.Az ő telkük, az ő életük.
37, amiről te beszélsz, az egyetlen gyümölcsfa. ha valakit érdekel a téma, akkor nem egy fája van, meg nem csak fa, hanem egyebek is. palánták, virágok, bogyósok, stb. ez így már sok idő és energia-.
em kéne kiragadni egy db gyümölcsfát.
ennyi erővel egyetlen tő paradicsom sem sok idő, de ki az a hülye, aki 1 tövet nevel?
"kajszibarack fát....ha kell, kétszer permetezel"
Ja és már viszi is a fát vagy a gutaütés vagy az ág és vesszőelhalás (vagy gombás vagy baktériumos).
Az amit Te írsz 37-es az kb. 20 éve úgy ahogy igaz volt, de már nem úszod meg rendes növényvédelmet Ha ezt a két komoly betegséget el akarod kerülni, ami minden évben a termő kajszik minimum 10%-át elviszi.
S ahogy előttem írták, Te csak egy fáról beszélsz én meg rendes gyümölcsösről írtam. S nem, nem írtam olyat, hogy ne érné meg. Megéri persze, de nyilván 0 szaktudással, időhiánnyal egy kezdő kerttulajdonos sem fog felvállalni egy kész gyümölcsöst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!