Mennyire vevők az emberek a háztáji, zöldségekre gyümölcsökre?
Mérsékelten eladhatók.
Ahol nagy a vásárlóközönség, ott jobban van vevő az őstermelőknél is, de kisebb piacon az őstermelők nem tudnak nagy bevételre szert tenni.
A vevők többsége alapból megy a kofákhoz, akiknél mindig minden van, egy helyen meg lehet venni mindent. A minőség nem számít, fő, hogy sok legyen együtt, és nagy darabok. Hogy mennyire fonnyadt, az kevés embert érdekel.
Tőlünk a kofa is szokott megvenni zöldséget és gyümölcsöt, többnyire teljes vagy majdnem teljes áron, ráteszi a hasznot, fonnyasztja pár napig, és így is megveszik tőle.
Főleg a fiatalabb vevőkre jellemző, hogy az őstermelői sor előtt úgy mennek el, hogy elfordítják a fejüket, egyből mennek a kofasorra.
Mikor sok őszibarackunk volt, akkor a szép, minőségi, előző nap szedett árut nem mindig tudtuk eladni 200-ért, de ha a kofa megvette 180-ért, akkor még napokkal később is, ha foltosodott, megvették tőle 300-ért.
A friss zöldhagymát is mindig tőlünk veszi, de nem ám naponta a frisset, hanem egyszerre 3 napra valót, és még akkor is tőle veszik a vevők, nem tőlünk olcsón a frisset.
Az okát nem tudjuk, de az én tippem szerint az a baj, hogy az őstermelői részen lehet alkudni. A fiatalok meg alkudni szégyellnek, alku nélkül meg félnek, hogy baleknek tűnnek, inkább megveszik sokkal drágábban ott, ahol szabott árak vannak.
Ja, és még a fenyő. Apám a kicsi piacra csak 6-8 db szép fenyőt visz naponta, hogy ne törje, mert jópár törzsvevő van (nyári cuccokra), nekik nem lehet bármit elsózni. Sötétzöldek, erős ágúak, 1400-ért adja méterét, de ebből lehet alkudni vagy ingyen házhoz szállítást kérni.
Van egy nagytermelő, évek óta sárgászöld fenyőket hord, a teherautón megtapossa őket, hogy felférjen az összes. A vevők mégis hozzá mennek, mert ott nem 6 szép közül lehet választani, hanem 100 csúnya közül, 1500-ért. Ő elad 200 fenyőt évente, apám 30-at.
"inkabb megyek a teliasztalhoz, mert ott biztos friss minden, mert az porog"
Itt a tévedés. Ha nekem aznap csak 2 rekesz barackom termett, az elkel egy nap, másnap hozom a frisset, amit ideális érettségi állapotban szedtem le.
Mikor 20 terem egy nap, akkor leszedem kevésbé éretten, eltárolom, és mindig a legrégebbiből viszek ki 10 rekesszel, így kihúzom a dömping lecsengéséig.
A kofánál ugyanez van, hetente csak kétszer meg a nagybanira, vagy éppen egyszer, ezt tárolja a következő alkalomig.
Hevesben termelek, de csak mellékállásban, nyugdíjas szülők piacoznak általában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!