Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mikor kell az ültetni való...

Mikor kell az ültetni való burgonyát lecsírázni?

Figyelt kérdés
Hiába van hűvös helyen tárolva a burgonya, már most megjelentek rajta vékony és hosszú csírák. Mikor csírázzam le, hogy mire el akarom ültetni újra legyen rajta csíra?

2015. febr. 22. 19:23
 1/9 anonim ***** válasza:

Az ültetni való burgonyát nem lecsirázzák,hanem csiráztatják inkább .A legéletképesebb csirákat távolítod el .Az ülteni való csirás krumplikat inkább szét kel rakni

hogy csirák ne törjenek le .Aki komolyan foglakozik krumplival,mert piacra termel,az rekeszekbe rakja a csirázó krumplit.A korainak József napig már a földben kell lenni .

2015. febr. 22. 19:43
 2/9 A kérdező kommentje:

Nem korai a krumpli.

Nem piacra termelek, saját szükségletre.

Tudom, hogy csíráztatni kell. De az enyémen sok van (valószínűleg nem tökéletes neki a tárolás, de máshová nem tudom tenni) és mire a földbe kerül akkora lesz, hogy le fog törni. Akkor meg semmit nem ér.

Ezért kérdezem, hogy kb. mennyi idővel előtte érdemes/kell leszedni ezeket a nagy csírákat, hogy még az újak ki tudjanak fejlődni?

2015. febr. 22. 20:06
 3/9 anonim ***** válasza:

Már korábban le kellett volna csírázni igazából.

De még most sincs semmi veszve, ha mielőbb nekifogsz. Ha meleg szobába beviszed majd, a teljesen csírátlan krumpli is kellő állapotba kerül 7-10 nap alatt.

Nálunk hagyományosan április 4-én ültette mindenki a régi időkben (amikor még ünnepnap volt), de manapság már korábban tavaszodik, március 20-25 között el szoktam tenni, bár sokan lehülyéznek, hogy majd jól elfagy, ha kikel. :)

Mit jelent a vékony csíra? Olyan cérnavékony, 1-2 mm vastag? Mert az vírust jelent, és nem szabad elültetni.

2015. febr. 23. 16:38
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod.

Sajnos nem figyeltem eléggé mikor nagyszülők csinálták.

Utána olvastam a vírusos fertőzésnek (azt se tudtam, hogy van ilyen), és azt is megtaláltam, hogy az én krumplimon "pincecsíra" van (nem túl jó, de még lehet belőle valami) az igazi a "fénycsíra" :) (ezt se tudtam eddig).

És a cérnacsíra az ami fertőzés miatt van, szerencsére nem ilyen.

Köszönöm a segítséget.

2015. febr. 23. 17:41
 5/9 anonim ***** válasza:

A túl nagy csíra ültetéskor nem gond, lesz belőle gyökér, csak két ok miatt érdemes mégis lecsírázni előzőleg:

1. Letörhet az ültetőgödörbe való dobáskor, és aztán nulláról kell indulni.

2. Még egy hónap van addig, és mivel a csíra már eddig is nagyra nőtt, túl sokat párologtat, a gumó sok nedvességet veszít, emiatt egy idő után már a beltartalmi értéke is csökken, ami lassítja az indulást.

2015. febr. 23. 21:09
 6/9 A kérdező kommentje:

Én is attól tartok, hogy letörik. De most lecsírázzuk, ahogy mondtad is, hogy van még 4 hete újraindulni.

Köszönöm!

Tudom, hogy nem szokás új kérdést indítani, de azért megkérdezem.

Menni időnként érdemes "új" (friss) vetőburgonyát venni?

Nagyszülőknél nem is emlékszem, hogy vettek volna (talán 1-2 alkalommal) mindig eltették az ültetni valót.

2015. febr. 23. 23:55
 7/9 anonim ***** válasza:

Az attól függ, van-e gond a régivel, hogy fertőzött-e, meg a talaj a kertedben. Nálam igen, sikerült beszerezni beteg vetőgumót, aztán már mindenfelé olyan a kert...

Ha van a krumplik között fertőzött, akkor minden újabb elültetéssel megtízszereződik a fertőzöttek száma, így egy idő után már mind beteg lesz, plusz a talaj is tele lesz vírussal.

A fémzárolt vetőgumó se azt jelenti, hogy nem vírusos, hanem egy bizonyos szint alatt van a fertőzöttség.

Ha nagyon jó a termésed minden évben, és a gumók is egészségesek, akkor nem feltétlenül muszáj újat venni, de az ilyen dolog elég ritka.

2015. febr. 24. 05:22
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2015. febr. 24. 15:41
 9/9 anonim ***** válasza:
A jövőre nézve egy tanács: krumplit sohase tárold egy légtérben az almával, mert baromira csírázik tőle.
2015. febr. 24. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!