Kezdőoldal » Otthon » Kert » Körtét vagy almát érdemesebb...

Körtét vagy almát érdemesebb ültetni?

Figyelt kérdés

Melyik bírja jobban és fogja jobban bírni kis hazánk időjárását.

Mindenhol azt írják, hogy a körte még az almánál is vízigényesebb. Meg azt is, hogy jobban bírja a szárazságot.

Akkor?

A körte kényesebb írják. De ha magról is nő a környéken míg alma nem?

2015. jún. 3. 15:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nekünk mindkettő van, egyiknek sem volt még soha semmi baja. Nem volt tetves, nem volt kukacos stb.
2015. jún. 3. 15:16
 2/11 anonim ***** válasza:

Körte a gyümölcseink közül a legvízigényesebb,szakkönyvben is nyugodtan megnézheted, de ha tudod öntözni akkor nincsen probléma,egyébként öntözés nélkül is megél pl. nem egy fa van a közelünkben is a laposban, az már más kérdés hogy mennyi termést ad.

Mi mindkettővel foglalkozunk több mint 10 éve és a jó termés érdekében mindkettőt öntözni kell ugyanúgy, főleg homokon.

2015. jún. 3. 15:22
 3/11 anonim ***** válasza:
Tehát azt a gyümölcsöt ültesd amit jobban szeretsz, ha van lehetőséged akkor meg mindkettőt, nyugodtan!
2015. jún. 3. 15:23
 4/11 anonim ***** válasza:
Időnként megszórom őket rézzel és kénnel plusz néha rovarölő és semmi bajuk soha most is szépek.
2015. jún. 3. 15:56
 5/11 anonim ***** válasza:
Le maradt mindkettőt érdemes ültetni.
2015. jún. 3. 15:57
 6/11 anonim ***** válasza:
A körte jobb cefrének
2015. jún. 3. 16:11
 7/11 anonim ***** válasza:

Közép Európa legnagyobb körtése mellett lakom.Még egyszer

sem láttam hogy öntöztek volna .A fajtát kell jól megválasztani.Eladásra vagy otthoni fogyasztásra .Eladásra sem mindegy hogy milyen .Azonnal kell rá vevő érésnél ,vagy a telet is kibírja .Ha saját fogyasztásra gondolsz,akkor meg

még cefrének is hasznosítható legyen .Akár eladva is .

2015. jún. 3. 18:39
 8/11 A kérdező kommentje:

Saját fogyasztásra,frissen és eltenni egyaránt.

Milyen fajtákat érdemes választani?

Gondolom vad alanyon.

2015. jún. 4. 08:48
 9/11 anonim ***** válasza:

Körtébe Vilmos és Kipfer körte az egyik legjobb sztem.De van pl. aki az újabb fajták ízét kedveli.

Almába nem tudok olyat mondani ami a legjobb mert pl. van aki a savanyúbbat szereti, nagyon bevált a jonagold és az idared, golden stb.

2015. jún. 4. 10:18
 10/11 anonim ***** válasza:

Nekem van vagy 15 almafám meg 20 körtém, részben eladásra, én még nem öntöztem egyszer sem. Három telken vannak, részben Alföldön sík, tél végén belvizes, nyáron száraz helyen, meg Mátraalján domboldalon, mindkét helyen 40-60 cm termőréteg van az agyag fölött.

Jó, előfordult már, hogy jó lett volna öntözni (ha lett volna lehetőségem), de 10 évből 9-szer így is nagyon szép termésem van, és a 10. évben is elfogadható - eltekintve az "egyéb" okoktól, mint pl. tavaly a diónyi jég.

Na meg nem homokon van egyik sem, ott nyilván kell öntözni.

Persze, betegségek meg kártevők ellen védekezni kell erősen, mert sajnos megtalálták a fáimat.

Pl. tavalyelőtt kicsit hanyagoltam a permetezést (nem volt időm mindenre), akkor a téli alma 95 %-ban kukacos lett, az amúgy minőségi alma ment a cefrébe. Tavaly aztán adtam az almamolynak...

Én a Vilmost nem nagyon szeretem, körtéből nyáriban a Clapp kedveltjét, ősziben a Bosc kobakot, téliben a Serres Olivért szeretem (lévén, eddig ezt az egyet sikerült találnom, ami hűtés nélkül is eláll, nem számítva persze a semmire se jó japán körtét).

Ha az íz nem olyan fontos, de nagyon nagy termést akarsz, akkor Packham's Triumph.

Almából a mindenhol kaphatók közül szerintem a nagyon édes és nagyon zamatos Jonagold a csúcs, de még szeretem a Mutsut, Goldent, Starkinget is. Az Idared és Granny Smith ízmentes fajták, de persze vannak, akik direkt ezt szeretik.

2015. jún. 4. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!