Csak szerinrem érdemesebb egy kertbe gyümölcsfákat ültetni mint bevetni ezzel azzal?
Nekem van családom így a pálinkánál a zöldségeket és gyümölcsöket lényegesebbnek tartom.Nekünk a kertbe persze vannak gyümölcsfák,de zöldségek is mindig dögivel.
Mondjuk 1000m2-en más a téma,de lenne a zöldségeknek is egy kisebb rész,de gyümölcsfák,szőlők lennének inkább mert akkora területen már nem 1 emberes lenne a munka ha zöldséggel lenne telenyomva.
Egyébként 60-80 fának a terméséből pálinkát készíteni és eladni hát ugye vannak szabályozások.
A felsorolt fákból még a 60 db is soknak tartom. Ezekkel
3-3 évig nincs nagyobb meló.De 10 év elteltével,már nagyon is sok van. A mai gyülmöcsfák hozzáértést is igényelnek .
A permetezésük is különböző időszakra tevődik .Permetszerből is más kell az almára ,barackra .Az időjárás nagyban befolyásolja a termést is .
Takarmányozási növények ültetésébe akkor fognék ,ha biztositott hozzá a gépi segítség .Szántás ,vetés,aratás .
Ha a környezet engedné ,beültetném akác fával .Az első 4 évben van több munka vele .10-12 év mulva lehet kivágni.
A fának is egyre magasabb lesz az ára .
Nekünk 2 telek van egymás mellett.az egyik 1000 a másik 900 négyzetméter.a szó szerint vett kert az egyiknél kb 400 négyzetméter,a másiknál kb 500 négyzetméter.
Az elmúlt 15évben sok fa kiöregedett,ki kellett vágni.
Egy példa: 1997-ben 3db sárgabarack hozott annyi termést,hogy abból megtelt 2db 120literes hordó,illetve 4db körtefa terméséből még 2db hordó és még 1db hordó vegyes.összesen lett 60liter pálinkám.
Idén 17db új facsemetét telepitettem,ezek 4-5év múlva teremnek,meg lesz helyem 3db kordonos szőlőnek,már nevelem vesszőről a 66db telepitendő szőlőt.66db hozni fog kb 300-400kg szőlőt,ami kb 300liter bor.ekkora területről.sokáig mi is úgy voltunk hogy minek kertészkedni,drága a viz stb.de azért csináltam kb 70 négyzetméternyi veteményt,paradicsom,spenót,borsó,bab.elraktam kb 3kg összefonnyadt krumplit,30 bokor krumpli kelt ki.ha csak 1 tőről lesz 1kg újkrumpli már megérte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!