Mit gondoltok, mi az a zöldség, amit manapság még érdemesebb ültetni, mint megvenni a piacon?
Én pl retket a piacon 90 Ft.ért vettem. (Egy jó nagy csomót) Így ezt számomra tökéletesen nem éri meg vetni. Nem túl nagy a veteményesünk, ezért kétszer meg kell gondolnom, hogy mit vessek.
üdv.
Ha ügyesen ülteted, 1-2 tő paradicsom gondoskodik egy 4 tagú család teljes ellátmányáról. Ha kell tipp, elmondom, hogy kell, nem bonyi. A pici koktélpari pláne akkor az igazi, ha kert-és nem vegyszer izű. A retek miért nem éri meg? Őt bárhová, bármi alá vetem, nem igényel külön helyet.Krumplit is megéri, és kis helyen is lehet rengeteget, ha van egy jó nagy kerékguminyi helyed, már el is kezdheted, ez sem nagy dolog. Pár tő uborka felfuttatva rengeteget terem, és egy-egy padlizsántő sem foglal sok helyet, akár cserépben is elvan.
Cukkinit, pattiszont egy egy tővel elég, ha leásod az indáit, a szomszédnak is jut a folyamatos termésből. Karfiol-brokkoli folyamatosan vetve pár tővel szintén helytakarékos, ahogy a káposzták és a cékla is. a kerítésre meg bármennyi bab felfut, most kell őket vetni.
Talajtakaásnak a sorközökbe spenót, nyári saláta, rukkola, endívia, az ubik mellé futókarónak és párásítás miatt pár kukorica- ez is folyamatosan vetve. És egy hó múlva már a késői vetemények is mehetnek a földbe, mert milyen fincsi is októberben a saját zöldség!
Ja.
Lugasdinnye. Iszonyú sokat terem akár egy tő is, meg sem lehet enni. HAJRÁ!:)
Megmondom őszintén, hogy én még a retket is magamnak vetem, hiába olcsó a piacon. Teszem ezt azért, mert az esetek nagy többségében pudvásba futok bele, azt pedig nem szeretem.:( Kívülről szép, belül meg likas...:S ami annak az eredménye, hogy a termelő v. a nénike aki árulja spórolt a vízzel.
A harmadik hozzászóló nagyon jól leírta a trükköket, bizony kis helyen is lehet egy család számára elegendő zöldséget (főleg friss fogyasztásra) termelni.:)
a paripalánta tetején meghagysz egyetlen levélpárt, a többit lecsíped- és nem, nem vágod! Az EGÉSZ növényt a földbe teszed megdöntve, csak a két meghagyott levélpár látszson ki. Az ültetőgödröt beöntözöd alaposan, beiszapolod a palántát és fűnyiradékkal 10-15 centis mulcsot hordasz a földjére. Soha többé nem kell öntözni, ha ezt a réteget vastagítod, megújítod folyamatosan, miközben a fű friss trágyává, komposzttá is válik, ami a gilisztákat fogja odacsalogatni. Ők meg felássák helyetted a talajt, porhanyósra...
A tökfélék meghálálják,ha mulccsal gazdagítod a kicsit magasított fészküket, amibe ülteted őket. Az ő gyökereinek nem szabad sérülniük, ezért a legjobb, ha trugyi állagúra áztatod őket ültetés előtt. Ez a paprikára is vonatkozik, akik szintén emelt kupacos ágyásban szeretnek éldegélni, a nyakukban 20 centi mulccsal.
Ennyit ízelítőül. Figyelj arra, mit mivel ültess, így vegyszer nélkül sem lesznek kártevőid.
Ja, krumpli. A buszkereket megtöltöd földdel, bele teszel 3-5 db előcsíráztatott krumplit. Kis fahamuval gazdagítsd a talajt, locsold meg, takard be üveglappal és várj. Mikor kinő, ráraksz egy újabb buszgumit (akár félbevágva, így vékonyabb lesz, de tök jó így is), feltöltöd földdel, hogy csak a növény hegye látszon ki, üveg rá-hacsak nincs meleg amúgy is- és vársz. és ezt ismétled újra és újra és újra, addig, amíg emberi erővel ki lehet tuszkolni az építményed legalsó szintjét a többi alól, és anélkül, hogy összedőlne az egész. Akár 50-100 kiló krumlid is lehet egy ilyesféle izéből.
Végezetül cuccos.hu, ahol a hobby rovatban olyan csuda dolgokat ír "papi" a zöldségek termesztéséről, hogy nem lehet abba hagyni:)))
Úúúú köszönöm szépen a tippeket. Néhány kifejezést nem értettem, de utánanéztem neten :) Még nagyon kezdő kertésznek számítok.. :)
Köszönöm még egyszer a sok hasznos tanácsot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!